«ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν»

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

από το 4ο φοιτητικό διαγωνισμό

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

jpeg-optimizer_Apithanoi-foitites-kainotomoun

Καινοτόμες προτάσεις  προέκυψαν από τη συνεργασία  των φοιτητριών- φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (AΠΘ), οι οποίες-οποίοι συμμετείχαν στον 4ο Φοιτητικό Διαγωνισμό «ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν», που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2023 στο πλαίσιο του διεθνούς  διαγωνιστικού θεσμού «Invent for the planet» κι έλαβε χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ)

Καινοτόμες προτάσεις  προέκυψαν από τη συνεργασία  των φοιτητριών- φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (AΠΘ), οι οποίες-οποίοι συμμετείχαν στον 4ο Φοιτητικό Διαγωνισμό «ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν», που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2023 στο πλαίσιο του διεθνούς  διαγωνιστικού θεσμού «Invent for the planet» κι έλαβε χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ).

Ο διεθνής διαγωνισμός

«Invent for the planet»

Ο διεθνής διαγωνισμός «Invent for the planet» διεξάγεται ταυτόχρονα με τη συμμετοχή 24 Πανεπιστημίων και 475 φοιτητριών- φοιτητών απ’ όλο τον κόσμο, ενώ γίνεται υπό την κεντρική εποπτεία του Πανεπιστημίου του Texas A&M των ΗΠΑ.

Η δημιουργία

των ομάδων

Μέσα σε 48 ώρες οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ΑΠΘ δημιούργησαν ομάδες.  Συνεργάστηκαν, δε, για να βρουν καινοτόμες προσεγγίσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις. Για τη προσπάθεια αυτή έλαβαν τεχνολογική και επιχειρηματική καθοδήγηση από τις καθηγήτριες ή τους καθηγητές του ΑΠΘ, καθώς και από στελέχη της αγοράς.

Κατόπιν, δημιούργησαν φυσικά και ψηφιακά πρωτότυπα της προτεινόμενης  λύσης  στα εργαστήρια του ΑΠΘ και στο τέλος παρουσίασαν τις προτάσεις τους προς αξιολόγηση στην επιτροπή των κριτών.

Οκτώ φοιτητικές ομάδες

Συνολικά δημιουργήθηκαν οκτώ φοιτητικές ομάδες, που επέλεξαν να επιλύσουν τέσσερις από τις δέκα παγκόσμιες προκλήσεις,οι οποίες προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Οι προκλήσεις που επιλέχθηκαν από τις ομάδες αφορούσαν στις θεματικές:

✅«Προσωρινή στέγαση».

✅ «Τηλεπικοινωνίες μετά από φυσικές καταστροφές».

✅«Κυκλική Οικονομία και Blue Bio-Economy».

✅«Μείωση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων και αύξηση της ανακύκλωσής τους».

Apithanoi-foitites-kainotomoun-2

Τη πρώτη θέση στο 4ο φοιτητικό διαγωνισμό «ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν», κατέλαβε η ομάδα «WasteWise», η οποία εργάστηκε επάνω στο τρίτο θέμα και υπό το σύνθημα «From trash to treasure: the WasteWise way» ανέπτυξε μία καινοτόμα λύση για τη  χρήση των αποβλήτων της βιομηχανίας γαρίδας για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με ευρεία χρήση εφαρμογών!

Η ομάδα «WasteWise»

στην 1η θέση

Τη πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα «WasteWise», η οποία εργάστηκε επάνω στο τρίτο θέμα και υπό το σύνθημα «From trash to treasure: the WasteWise way» ανέπτυξε μία καινοτόμα λύση για τη  χρήση των αποβλήτων της βιομηχανίας γαρίδας για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με ευρεία χρήση εφαρμογών!

Τα μέλη της ομάδας, τα οποία θα διεκδικήσουν μία θέση στο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου 2023 στο Τέξας των ΗΠΑ, είναι οι:

🟢Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

🟢Ιωάννης Βαρδούλης.

🟢Ξενοφών Βουλκόπουλος.

🟢Αικατερίνη Κολιούση.

🟢Γιώργος Μελίτος.

🟢Ελένη Όψιμου.

Το βραβείο απένειμε ο πρύτανης του ΑΠΘ-καθηγητής,Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Η ομάδα «Radiana»

στη 2η θέση

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα «Radiana», η οποία εργάστηκε επάνω στο δεύτερο θέμα και ανέπτυξε μία πρωτότυπη ιδέα για την επίλυση των τηλεπικοινωνιών μετά από μία φυσική καταστροφή.

Το βραβείο στην ομάδα απένειμαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών BETA CAE Systems και ALUMIL.

Η ομάδα «Domeco»

στη 3η θέση

Τη τρίτη θέση έλαβε η ομάδα «Domeco», η οποία εργάστηκε επάνω στο πρώτο θέμα και ανέπτυξε ένα πρωτότυπο για προσωρινή στέγαση μετά από καταστροφές. Το βραβείο απένειμε o εκπρόσωπος του OK!Thess.

Δήλωση του Πρύτανη

του ΑΠΘ

«Ήταν μια υπέροχη ευκαιρία να δούμε τις νέες ταλαντούχες φοιτήτριες  και τους νέους ταλαντούχους φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο να ενώνονται και να συνεργάζονται για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων υψηλού αντίκτυπου. Εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο του ενθουσιασμού και της αφοσίωσης όλων των συμμετεχουσών-συμμετεχόντων», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ-καθηγητής, Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

«Είχα τη χαρά να δω πόσο σκληρά δούλεψαν κατά τη διάρκεια της 48ωρης σχεδιαστικής εμπειρίας και τα αποτελέσματα ήταν αξιοθαύμαστα. Οι καινοτόμες ιδέες και λύσεις που προέκυψαν από αυτή την εκδήλωση αποτελούν απόδειξη της δημιουργικότητας και του ταλέντου των φοιτητριών και των φοιτητών μας.Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτής της παγκόσμιας εκδήλωσης, καθώς γεγονότα σαν αυτά καταδεικνύουν τη δύναμη της συνεργασίας, ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, τη καινοτομία, την αίσθηση της παγκόσμιας κοινότητας και μας εμπνέουν να συνεχίσουμε να έχουμε θετικό αντίκτυπο στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Δήλωση καθηγητή

Στο διαγωνισμό αναφέρθηκε και ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Μιχαηλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι:

«Το έντονο ενδιαφέρον της φοιτητικής κοινότητας για το διαγωνισμό επιβεβαιώνει το κίνητρο και την ετοιμότητα των φοιτητριών και των φοιτητών μας να ανταποκρίνονται σε καλέσματα απόκτησης δεξιοτήτων και αξιοποίησης της γνώσης και της εφευρετικότητάς τους.Η καινοτομία, η ευγενής άμιλλα και η επιχειρηματικότητα ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά που αναδείχθηκαν από το διαγωνισμό. Όλες οι λύσεις που παρουσιάστηκαν ήταν υψηλής στάθμης και έτυχαν της αναγνώρισης από την επιτροπή των κριτών».

Τα στοιχεία της διοργάνωσης 

Τη διοργάνωση του διαγωνισμού υποστήριξαν:

🟤Η Πρυτανεία του ΑΠΘ.

🟤Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας.

🟤Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας.

🟤Το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

🟤Η Πολυτεχνική Σχολή.

🟤Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.

🟤Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης ΟΚ!Τhess.

Την εκδήλωση υποστήριξαν καθοριστικά οι εταιρείες BETA CAE Systems, ALUMIL, Architectural Aluminum Academy και Deloitte ως χορηγοί.

©Typologos.com 2023