«Ιώσηπος» Ψηφιακό αποθετήριο ιστορικής μνήμης των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος
Και του πολιτισμού τους
Τη σύμβαση εκτέλεσης του έργου με τίτλο «Ιώσηπος» – Ψηφιακό αποθετήριο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Ελλάδος υπέγραψαν την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 οι πρόεδροι της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, αντίστοιχα.
Το αντικείμενο
της σύμβασης
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η ψηφιοποίηση, η τεκμηρίωση και η ψηφιακή διαχείριση των αρχείων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης, Αθηνών, Ρόδου και του Οργανισμού Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως Ισραηλιτών Ελλάδος (Ο.Π.Α.Ι.Ε.).
Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών
εκπαιδευτικού χαρακτήρα
Στο πλαίσιο του έργου θα αξιοποιηθούν οι καινοτόμες τεχνολογίες πληροφορικής, ώστε ν’ αναπτυχθούν ψηφιακές εφαρμογές με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τη προβολή του υλικού και του άυλου πολιτιστικού αποθέματος, με σεβασμό στην ιστορική μνήμη των Ελληνικών Εβραϊκών Κοινοτήτων.
Σκοπός η ενίσχυση
των Εβραϊκών σπουδών
στην Ελλάδα
Με την υλοποίηση του ψηφιακού αποθετηρίου φιλοδοξεί η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης να διασώσει την ιστορική μνήμη,το πολιτιστικό πλούτο του Ελληνικού Εβραϊσμού, να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο προς την έρευνα προσελκύοντας επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο με σκοπό την ενίσχυση των Εβραϊκών σπουδών στην Ελλάδα.
Με «βλέμμα»
και προς το τουρισμό
Η ψηφιακή προβολή των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Ελλάδας θα συμβάλει και στη γενικότερη τουριστική-πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Υπολογίζεται ότι 1.900.000 σελίδες θα δεχθούν ψηφιακή επεξεργασία και τεκμηρίωση με σκοπό να μπορούν οι χρήστες να τις διαχειριστούν ψηφιακά,καθώς και να της αναζητήσουν διαδικτυακά.
Σπάνιο υλικό
Το υλικό παρουσιάζει μια ειδολογική ποικιλομορφία κυρίως στο γεγονός ότι είναι πολύγλωσσο, σε σπάνια γραφή και κατά κανόνα χειρόγραφο. Η γλώσσα είναι συχνά η ladino που ήταν η μητρική γλώσσα του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού των Εβραίων που έζησαν στο γεωγραφικό ελληνικό χώρο, όπως τον ξέρουμε σήμερα και βασίζεται στην Ισπανική, στην Εβραϊκή και στην Αραβική.
Η αξιοποίηση
της πολιτιστικής παράδοσης
Μέσω της αξιοποίησης της πολιτιστικής παράδοσης των κοινοτήτων θα αναπτυχθούν ψηφιακές εφαρμογές, όπως είναι οι εξής:
α. Η Ιστορική ψηφιακή ανασύνθεση της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης από τον 18ο αιώνα έως και τις αρχές του 20ου αιώνα.
β. Η Εβραϊκή μουσική παράδοση στον ελλαδικό χώρο.
γ. Η Ελληνοεβραϊκή προσωπογραφία.
δ. Ο ψηφιακός «Άτλας» του Ελληνοεβραϊκού Πολιτισμού.
ε. Οι Εβραϊκοί περίπατοι στην Αθήνα (Ρωμανιώτικος).
στ. Η παρουσίαση των εκθεμάτων του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας (AR).
Προϋπολογισμός
χρηματοδότηση
Η διάρκεια της σύμβασης είναι 18 μήνες και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4.530.464 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Το έργο συγχρηματοδοτείται:
Aπό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Aπό διάφορους εθνικούς πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.Ενδιάμεσος φορέας Διαχείρισης είναι η ειδική υπηρεσία διαχείρισης προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» (ΕΥΔΠ ΨΗΜΕΤ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
©Typologos.com 2023