Τα κόλπα μάρκετινγκ των σουπερμάρκετ
Γράφει η Δρ. Αναστασία Αρτεμίου
Ακαδημαϊκός
Ποια είναι τα κόλπα του μάρκετινγκ, που χρησιμοποιούν τα σουπερμάρκετ; Την απάντηση στο ερώτημα δίνει η ακαδημαϊκός, Δρ. Αναστασία Αρτεμίου και η οποία μας τα παρουσιάζει αναλυτικά:
Καλάθι αγορών
Τα σουπερμάρκετ σας παρέχουν καλάθια στην είσοδο. Μερικοί απασχολούν ακόμη κι υπαλλήλους για να μοιράσουν καλάθια στους καταναλωτές. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος μπαίνει χωρίς καλάθι, θα αγοράσει μόνον αυτό που χρειάζεται, καθώς πρέπει να το μεταφέρει με τα χέρια στο ταμείο. Ενώ, εάν του δοθεί ένα καλάθι, ακόμη κι αν κάποιος είχε προγραμματίσει να πάρει μόνο γάλα, θα μπορούσε επίσης να προσθέσει ένα βούτυρο, ένα σαμπουάν ή οτιδήποτε άλλο. Επίσης, προσέξτε το μέγεθος του καροτσιού των αγορών σας. Όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο περισσότερο θα καταλήξετε να αγοράζετε.
Λαβύρινθος εμπορικών σημάτων
Ο τρόπος που κατασκευάζουν ένα κατάστημα είναι για να σας κάνουν ασυνείδητα να επιλέξετε να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα πριν βγείτε από το κατάστημα. Θα βρείτε μόνο μία είσοδο και μία έξοδο (εκτός των εξόδων κινδύνου) στα περισσότερα σουπερμάρκετ. Επίσης, οι διάδρομοι θα τοποθετηθούν με τρόπο, ώστε να τοποθετούνται τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι το ρύζι ή το χαρτί υγείας στο τέλος. Έτσι, κάποιος θα πρέπει να περπατήσει μέσα από μια πληθώρα προϊόντων κι εμπορικών σημάτων για να αγοράσει κάτι άλλο που ίσως δεν έχει προγραμματίσει να πάρει.
Ράφια στο επίπεδο των ματιών
Τα καταστήματα και οι επωνυμίες προσπαθούν με συνέπεια να ωθούν τους καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα υψηλής ή μεγαλύτερης αξίας για καλύτερα κέρδη. Ένας από τους τρόπους είναι η ποικιλία από ράφια.
Την επόμενη φορά, αν προσέξετε, θα βρείτε προϊόντα υψηλής ποιότητας στα ράφια που βρίσκονται στο ύψος των ματιών, σε αντίθεση με τα μικρότερα και φθηνότερα πακέτα στο κάτω μέρος στις περισσότερες κατηγορίες. Πόσο συχνά κοιτάζετε συνειδητά τα κάτω ράφια; Και πόσο συχνά θα σκύβατε για να τα διαλέξετε, αντί να πάρετε μια «καλύτερη μάρκα» στο επίπεδο των ματιών που είναι «λίγα λεπτά ακριβότερη»; Επίσης, τα τρόφιμα (γλυκά) που προορίζονται για παιδιά βρίσκονται στο επίπεδο των ματιών του παιδιού.
Υλικά σημείου πώλησης
Η διαφήμιση δεν είναι μόνον αυτό που βλέπετε στο YouTube ή στη τηλεόραση. Ακόμα και σε καταστήματα, οι επωνυμίες προσπαθούν να τραβήξουν τη προσοχή σας, μέσω συγκεκριμένων σημείων πωλήσεων.
Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά είδη βρίσκονται πάντα στο άκρο του σουπερμάρκετ. Ο καθένας έχει γάλα και τυρί στη λίστα των αγορών του, οπότε το να τους κρατάει μακριά διασφαλίζει ότι ο πελάτης περπατά σ’ όλο το σουπερμάρκετ για το προϊόν του. Τα δημοφιλή είδη ή τ’ αντικείμενα πώλησης βρίσκονται στη μέση των διαδρόμων. Όταν ο πελάτης περπατά προς το γάλα, θα αποσπάται από τα καλούδια.
Μεγάλα σε μέγεθος προϊόντα
Μερικοί πελάτες, κυρίως άντρες, απλώς αρπάζουν ό,τι βρουν. Αυτό ονομάζεται «Boomerang Effect». Τα σουπερμάρκετ τοποθετούν μεγάλα είδη και μάρκες στη μέση των διαδρόμων για να διασφαλίσουν ότι από οποιαδήποτε κατεύθυνση, ο πελάτης πρέπει να περπατήσει πιο μακριά για να φτάσει στο αντικείμενο. Όσο περισσότερο περπατούν, τόσο περισσότερα αντικείμενα θα τραβήξουν τη προσοχή τους.
Οι τιμές
Η τοποθέτηση των τιμών, όπως 4,99€ αντί για 5,00€, βασίζεται στο χρόνο επεξεργασίας της μνήμης. Οι άνθρωποι αποθηκεύουν το πρώτο ψηφίο αμέσως και με βάση αυτό, πιστεύουν ότι λαμβάνουν μια καλύτερη τιμή, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.
Έκπτωση έως και 50%
Παρατηρήστε πώς το «έως» είναι συνήθως γραμμένο με μικρά γράμματα;
Είναι για ν’ «αγκυροβολήσει» στο μυαλό του καταναλωτή την «έκπτωση 50%».
Χρόνος και φωτισμός
Ξέρετε πόση ώρα βρίσκεστε μέσα σε ένα σουπερμάρκετ;
Έχετε παρατηρήσει ποτέ ένα παράθυρο σ’ ένα μεγάλο σουπερμάρκετ; Ή τουλάχιστον ένα ρολόι; Τα σουπερμάρκετ είναι πάντα καλά φωτισμένα χωρίς υπαινιγμούς για το φως έξω, για να σας αποσπάσουν από το χρόνο.
Μυρωδιές και χρώματα
Το αρτοποιείο του καταστήματος βρίσκεται μερικές φορές κοντά στην είσοδο, καθώς η μυρωδιά του φαγητού ενισχύει αμέσως την όρεξή σας. Μερικά σουπερμάρκετ τοποθετούν το φούρνο προς τα πίσω, καθώς αυτό θα σας κάνει να περιπλανηθείτε για λίγο.
Τα λουλούδια είναι- επίσης- κοντά στην είσοδο, καθώς τα φωτεινά χρώματα ενισχύουν την ευτυχία μας, και μας κάνουν να νιώθουμε ευπρόσδεκτοι.
Ο φωτισμός επιλέγεται προσεκτικά στο τμήμα φρούτων και λαχανικών, για να τα κάνει να φαίνονται φωτεινά κι υγιή. Μερικές φορές, ψεκάζεται νερό στα φρούτα και στα λαχανικά για να φαίνονται δροσερά. Στη πραγματικότητα, κάνοντας αυτό χαλάνε τα λαχανικά γρηγορότερα. Τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται στο μπροστινό μέρος, ώστε να μπορείτε να τα αγοράσετε πρώτα και να αισθανθείτε λιγότερο ένοχοι περπατώντας προς το διάδρομο.
Επίσης, το κόκκινο χρώμα είναι το πιο αισθητό και γι’ αυτό χρησιμοποιούν αυτό το χρώμα στη πώληση αντικειμένων. Το κίτρινο και χρυσό έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν σιελόρροια και πείνα. Το μπλε χρώμα λέγεται ότι προάγει την εμπιστοσύνη.
Μουσική
Η μουσική μας ενθαρρύνει να ψωνίζουμε περισσότερα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι πελάτες ξόδεψαν 34% περισσότερο χρόνο για ψώνια σε καταστήματα με μουσική υπόκρουση. Η αργή μουσική χρησιμοποιείται συνήθως για να μας κάνει να νιώθουμε σα να έχουμε όλη την ώρα στο κόσμο.
Αντικείμενα μικρής αξίας
Όταν περιμένετε στην «ουρά» για το ταμείο, ενδέχεται να βρείτε αντικείμενα μικρής αξίας ή και μικρού μεγέθους, όπως είναι οι καραμέλες, τα προφυλακτικά, οι αναπτήρες κλπ.
Με αυτό το τρόπο, τα καταστήματα μπορούν να σας αποσπάσουν ακόμη κι ένα ευρώ στην εκπνοή του καταναλωτικού ταξιδιού σας.
©Typologos.com 2023