Tρόποι για να ζητήσεις αποτελεσματικά συγγνώμη!
Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Είναι μία ακλόνητη αλήθεια ζωής: Όλοι κάνουμε λάθη, όσο ώριμοι, μεγάλοι, έμπειροι ή καλοί άνθρωποι και να είμαστε. Και το λάθος μπορεί να είναι από το πιο απλό (σ.σ. να δούμε λάθος την ώρα ή να ξεχάσουμε να βάλουμε ένα πλυντήριο), μέχρι και να αδικήσουμε έναν άνθρωπο με μικρότερο ή μικρότερο τρόπο.
Θαρραλέα πράξη
η συγνώμη
Αποτελεί θαρραλέα πράξη το να ζητάει κάποιος συγγνώμη; Αυτό αποδεικνύει πως αισθάνεται άσχημα για την αδικία που έχει διαπράξει και ότι υποφέρει από εσωτερική λύπη, επειδή βλέπει πως ζημίωσε ένα συνάνθρωπό του.
Παρακάτω, θα εξετάσουμε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να ζητήσουμε αποτελεσματικά συγγνώμη, αλλά και τρόπους που θα μας βοηθήσουν να αισθανθούμε και εμείς καλύτερα με τον εαυτό μας:
Συγχωρούμε πρώτα
εμείς τον εαυτό μας
Βασικό βήμα για να μπορέσουμε να ζητήσουμε σωστά μία συγγνώμη, είναι να συγχωρέσουμε εμείς πρώτοι τον εαυτό μας. Μπορεί να έγινε κάτι άσχημο και να μην είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για εμάς, αλλά αποδεχόμαστε το γεγονός πως είμαστε άνθρωποι, σφάλλουμε κι άσχημες στιγμές υπάρχουν στη ζωή όλων. Το θέμα είναι να αναγνωρίζουμε τα σφάλματά μας να μαθαίνουμε από αυτά και να προσπαθούμε να μην τα επαναλάβουμε. Έγινε αυτό που έγινε, δεν αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι, αλλά δεν είμαστε τέλειοι και διαρκώς μαθαίνουμε. Το γεγονός πως ζητάμε συγγνώμη και αποδεχόμαστε το λάθος μας είναι πραγματικά ένα δείγμα γενναίου ανθρώπου, που κάνει την αυτοκριτική του και προχωράει μπροστά.
Βρίσκουμε τη κατάλληλη στιγμή
για να ζητήσουμε
συγγνώμη
στο άλλο πρόσωπο
Αν αποφασίσουμε να ζητήσουμε συγγνώμη, πρέπει να βρούμε και τη κατάλληλη στιγμή, η οποία ίσως και να βοηθήσει στο να γίνει και αποδεκτή. Καλό είναι να βρούμε τον άλλον σε μία ιδιωτική στιγμή που θα είμαστε μόνοι και να μιλήσουμε με κλίμα ηρεμίας.
Αποδεχόμαστε το λάθος μας
και δε ρίχνουμε ευθύνες
στο άλλο πρόσωπο
Γενικά, είναι καλό, όταν ζητάμε συγγνώμη, να μη ρίχνουμε ευθύνη στο άλλο πρόσωπο (σ.σ. για παράδειγμα, να μη λέμε πως σου φέρθηκα έτσι, επειδή και εσύ με ανάγκασες), αλλά να αποδεχόμαστε πως σφάλλαμε δίχως δικαιολογίες.
Αλλάζουμε συμπεριφορά
Όσοι λένε πως η καλύτερη συγγνώμη είναι η αλλαγή συμπεριφοράς, έχουν δίκιο. Δεν έχει νόημα να ζητήσουμε συγγνώμη και αμέσως μετά να επαναλάβουμε την ίδια κακή συμπεριφορά. Ζητώ συγγνώμη σημαίνει αλλάζω τη συμπεριφορά μου και δεν επαναλαμβάνω τα ίδια λάθη.
Αποδεχόμαστε
τη κρίση
και την απόφαση του άλλου
Υπάρχουν φορές που ένας άνθρωπος μπορεί να μας συγχωρέσει, αλλά να μη συνεχίσει να έχει επαφές μαζί μας, όπως υπάρχουν φορές που και ο άλλος μπορεί να μη μας συγχωρέσει. Εμείς ξέρουμε πως προσπαθήσαμε και καθησυχάζουμε τη συνείδησή μας με το πάθημα που τελικά μας έγινε μάθημα.
Αναλογιζόμαστε
τι μας έμαθε
αυτή η εμπειρία
Είναι γεγονός πως και το πιο άσχημο βίωμα αν το αξιοποιήσουμε θετικά, έχει σίγουρα κάτι να μας διδάξει. Και η εμπειρία αυτή είναι ένας τρόπος να μάθουμε τι άνθρωπος δε θέλουμε να γίνουμε, όπως και ποιες συμπεριφορές μας πρέπει να αποβάλλουμε στις επόμενες σχέσεις μας.
Η συγχώρεση, τόσο όταν δίνεται από εμάς, όσο κι όταν τη ζητάμε εμείς, είναι μία πράξη μεγαλοπρέπειας που φανερώνει την ψυχική δύναμη μας, να αφήσουμε πίσω μας τις βλαπτικές πράξεις ενός άλλου ατόμου και να μη δηλητηριάζουμε άλλο την ψυχή μας.
©Typologos.com 2023