Στάση Εργασίας στην ΕΡΤ για τις συμβάσεις έργου και την εργολαβική απασχόληση  

Από τις 13.00 έως και τις 16.00

της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου 2022

κήρυξαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις

jpeg-optimizer-stasi-ergasias-stin-ert

Την απαίτηση να σταματήσει επιτέλους η ασυδοσία με τις εκατοντάδες συμβάσεις έργου και την εργολαβική απασχόληση ανακοίνωσαν τα διοικητικά Συμβούλια των δημοσιογραφικών ενώσεων και των σωματείων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ.Φωτογραφία από meineresterampe από το Pixabay 

Την απαίτηση να σταματήσει επιτέλους η ασυδοσία με τις εκατοντάδες συμβάσεις έργου και την εργολαβική απασχόληση  ανακοίνωσαν τα διοικητικά Συμβούλια των δημοσιογραφικών ενώσεων και των σωματείων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, ενώ δημοσιοποίησαν τη πραγματοποίηση στάσης εργασίας από τις μια το μεσημέρι έως και τις τέσσερις το απόγευμα  της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου 2022 στο δημόσιο τηλεοπτικό  κανάλι.

Άγνωστος

ο αριθμός των εργαζόμενων

μέσω εργολαβιών στην ΕΡΤ

«Μόνο στο διοικητικό συμβούλιο της 14ης Δεκεμβρίου 2022 εγκρίθηκαν 287 συμβάσεις έργου. Παραμένει άγνωστο, πόσοι εργάζονται μέσω εργολαβικών εταιριών. καθώς η διοίκηση της ΕΡΤ επιμένει να μην δίνει στοιχεία παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα της ΕΣΗΕΑ, των Σωματείων και των εκπροσώπων των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο.

Κρατάει ως «απόρρητα», ακόμη και από τις ίδιες τις υπηρεσίες της, τα αναλυτικά κοστολόγια των μικτών παραγωγών, καταστρατηγώντας κάθε έννοια διαφάνειας και λογοδοσίας.

Επιχειρεί δε να καλύψει ανοίγματα,τερματίζοντας μονομερώςτις συμβάσεις όσων συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χωρίς να αναπληρώνει τα κενά σε οργανικές θέσεις και προχωρώντας σε αμετροεπείς και αντεργατικές αποφάσεις, όπως είναι η μη εφαρμογή του νόμουγια τις μετακινήσεις άνω των 160 χιλιομέτρων και η κατάχρηση των μονομελών ενοικιαζόμενων συνεργείων», τονίζεται στην ανακοίνωση των δημοσιογραφικών Ενώσεων και των Σωματείων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ.

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι»

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις και τα σωματεία των εργαζομένων επισημαίνουν για τη διοίκηση της ΕΡΤ ότι «πετάει στο δρόμο καταξιωμένους μουσικούς υποβαθμίζοντας τα μουσικά σύνολα. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η αναίτια και άδικη μη ανανέωση της σύμβασης χαμηλά αμειβόμενης δημοσιογράφου είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Τα αιτήματα

της στάσης εργασίας

στην ΕΡΤ

Τα αιτήματα της στάσης εργασίας στην ΕΡΤ είναι τα εξής:

✅Η ανανέωση της σύμβασης της χαμηλά αμειβόμενης δημοσιογράφου του ελεύθερου ρεπορτάζ, Δήμητρας Σέκη.

✅Η υπογραφή συμβάσεων πλήρους κι εξαρτημένης εργασίας για τις πάγιες και τις διαρκείς ανάγκες. Όχι άλλοι όμηροι συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι. Η εργασιακή ανασφάλεια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ), τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, απειλεί τη ποιότητα της ενημέρωσης και κατ’ επέκταση της δημοκρατίας.

✅ Η υλοποίηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Η ΕΡΤ πρέπει να απαντήσει πόσους απασχολεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πόσους μέσω των εργολαβικών εταιριών. Αναλυτικά κοστολόγια για όλες τις παραγωγές.

✅Η υλοποίηση της διαδικασίας κάλυψης των θέσεων, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, των οργανικών κενών που προκύπτουν από τη μονομερή απομάκρυνση όσων συμπληρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Να μη γίνει καμία απόλυση έως και τότε.

✅ Η πραγματοποίηση προσλήψεων τώρα με διαφανείς διαδικασίες.

jpeg-optimizer-stasi-ergasias-stin-ert-dyo

Η υπογραφή συμβάσεων πλήρους κι εξαρτημένης εργασίας για τις πάγιες και τις διαρκείς ανάγκες της ΕΡΤ είναι ένα από τα αιτήματα της στάσης εργασίας που κήρυξαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι. Φωτογραφία από Stephan από το Pixabay 

Υπογραφές της ανακοίνωσης

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα διοικητικά Συμβούλια των εξής δημοσιογραφικών ενώσεων και των σωματείων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ:

🟤ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

🟤ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

🟤ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

🟤ΕΝΩΣH ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ

🟤ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ

🟤ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ ΑΕ ( Ε.Ε.ΕΡΤ )

🟤ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ KAI ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΤ ΑΕ (ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ.)

🟤ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΡΤ ΑΕ ( Π.ΣΥ.Π.ΕΡΤ )

🟤ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΙ  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΡΤ ΑΕ (ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.ΤΕ.ΚΑΛ.)

🟤ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΜΕ

🟤ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ KAI ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΕΡΤ ΑΕ (Σ.Ε.Κ.Ο.Χ.ΕΡΤ )

©Typologos.com 2022