To Αρχείο Νίκου Καχτίτση στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Το πολύτιμο αρχείο
του Έλληνα πεζογράφου
Νίκου Καχτίτση
που παρήγαγε λογοτεχνικό έργο
στο Μόντρεαλ του Καναδά
Το πολύτιμο αρχείο του Έλληνα πεζογράφου της μεταπολεμικής γενιάς, Νίκου Καχτίτση (1926-1970), ο οποίος παρήγαγε λογοτεχνικό έργο στο Μόντρεαλ του Καναδά περιήλθε στις 2 Δεκεμβρίου 2022 στο αρχείο προσκτήσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ).
Την απόκτηση του σημαντικού αυτού αρχείου από την ΕΒΕ ανακοίνωσε η ιστορικός, Ουρανία Παπαδοπούλου.
Ένα μικρό ιστορικό
του αρχείου
Ήταν το 2003, όταν ο αδελφικός φίλος του αείμνηστου πεζογράφου και ποιητής, Γιώργης Παυλόπουλος (1924-2008) εμπιστεύτηκε τεκμήρια της αλληλογραφίας τους από το προσωπικό αρχείο του στον διευθυντή του περιοδικού «Νέα Εστία», Σταύρο Ζουμπουλάκη, επειδή το έγκριτο λογοτεχνικό περιοδικό θα «κυκλοφορούσε» ένα αφιέρωμα στο Νίκο Καχτίτση (1926-1970). Το τεύχος του περιοδικού «κυκλοφόρησε» τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς (τχ. 1755).
Η απόκτηση των τεκμηρίων
από την ΕΒΕ
Στις αρχές του 2022, εμπιστεύτηκε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης το «Αρχείο Καχτίτση» στις ειδικές συλλογές της ΕΒΕ, μαζί με το δικό του προσωπικό αρχείο, του οποίου αποτελεί διακριτό μέρος.
«Το «Αρχείο Καχτίτση» μας εισάγει στο «πολιορκημένο» κόσμο του συγγραφέα, όπου τα όρια ανάμεσα στην αλληλογραφία και στη λογοτεχνία, στη πραγματικότητα και στη μυθοπλασία του τόπου, του χρόνου και των προσώπων, είναι ασαφή και δυσδιάκριτα», εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου.
Η σημείωση του ποιητή
Γιώργη Παυλόπουλου
«Στο περιθώριο της αλληλογραφίας μου με τον Νίκο Καχτίτση υπάρχει ανέκδοτο υλικό από χειρόγραφα περιοδικά, σχεδιάσματα άγνωστων έργων του, σατιρικά κείμενα, αγγελτήρια φανταστικών θανάτων ή μνημόσυνων, οδηγίες προς τον τυπογράφο του, αποσπάσματα ημερολογίου, επιστολές «γραμματέων» ή «υπηρετών» του ίδιου προς τον άσπονδο φίλο του Διαλεμό Ξεντάδιν (ετερώνυμο του Γιώργη Παυλόπουλου) κλπ.
Σε όλα αυτά επινοεί το ύφος κάποιου διαβόητου συγγραφέα ονόματι Στοπάκιου Παπένγκους που μου τα στέλνει από τη Γάνδη. Δεν πρόκειται για τη φλαμανδική Γάνδη. Αλλά, για μια πόλη- επίσης- φανταστική, διαρκώς πολιορκημένη στην εποχή του Α’ Παγκοσμίου πολέμου», σημειώνει ο ίδιος ο Γιώργης Παυλόπουλος.
Τα τεκμήρια
Στα τεκμήρια συγκαταλέγονται το έντυπο «Ο Παλίμψηστος, Όργανο των απανταχού πολιορκούμενων», δύο τομίδια και ένα οκτασέλιδο των εκδόσεων «Anthelion Press», τις οποίες είχε ιδρύσει το 1968 ο Νίκος Καχτίτσης, στο υπόγειο του σπιτιού του στο Μόντρεαλ, στο πλαίσιο του εκδοτικού-αντιδικτατορικού αγώνα του.
Εμπεριέχονται,δε, πολλές φωτογραφίες, άλλες με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Γιώργη Παυλόπουλο κι άλλες υπομνηματισμένες από το δεύτερο.
Μια πληρέστερη εικόνα
Τα περισσότερα ανέκδοτα κείμενα του «Αρχείου Καχτίτση» έχουν δημοσιευτεί στο αφιέρωμα της «Νέας Εστίας» (σ. 504-528), με επιμέλεια και σημειώσεις του Σταύρου Ζουμπουλάκη.
Μια πληρέστερη εικόνα της αλληλογραφίας του Έλληνα πεζογράφου με τον Γιώργη Παυλόπουλο αποδίδουν:
📘Το «Αρχείο Παυλόπουλου» που ανήκει στις Συλλογές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (ASCSA) της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
📘Η έκδοση, σε φιλολογική επιμέλεια της Αυγής- Άννας Μάγγελ, «Νίκος Καχτίτσης, Τα Γράμματα του Νίκου Καχτίτση στον Γιώργη Παυλόπουλο (1952-1967), εκδ. Σοκόλη, Αθήνα, 2001».
Διαθέσιμο προς μελέτη
Το «Αρχείο Καχτίτση» εντάχθηκε στο Φιλολογικό Αρχείο της ΕΒΕ. Σύντομη περιγραφή του αρχείου είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ, ενώ τα φυσικά τεκμήρια μπορεί να τα μελετήσει κανείς στο Αναγνωστήριο Χειρόγραφων.
©Typologos.com 2022