Η επιστροφή της αποστολής Άρτεμις 1 για εκτόξευση
Η μη επανδρωμένη αποστολή
προγραμματίστηκε για εκτόξευση
για την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
Ο πιο ισχυρός πύραυλος, που δημιούργησε ποτέ η NASA, ο SLS, εγκαταστάθηκε στο σημείο απογείωσης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ, απ’ όπου αναμένεται να εκτοξευτεί μαζί με το διαστημικό σκάφος «Orion» και την Ευρωπαϊκή Μονάδα Υπηρεσιών στις 8.04 ώρα Ελλάδος (1:04 τοπική ώρα) της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2022 και να «εγκαινιάσει» το πρόγραμμα αποστολών «Άρτεμις» (Artemis I) στη Σελήνη.
Το πρόγραμμα «Άρτεμις»
σε βάθος χρόνου
Η μη επανδρωμένη αποστολή « Artemis I» είναι η πρώτη ενός μεγάλου διαστημικού προγράμματος που θα στέλνει αστροναύτες γύρω από τη Σελήνη, αλλά και πάνω στην επιφάνεια της, όπου προγραμματίζεται να αναπτυχθεί σταδιακά ένας βιώσιμος τρόπος ζωής.
Σε αυτή την πρώτη μη επανδρωμένη εκτόξευση- αποστολή θα δουν οι ειδικοί της NASA να ταξιδεύει το διαστημόπλοιο «Orion» προς τη Σελήνη και να «μπαίνει» σε μια επιμήκη τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης. Κατά τη διάρκεια της μη επανδρωμένης πτήσης θα πραγματοποιηθούν συνολικά πέντε πειράματα. Το ένα εξ αυτών αφορά στην καλλιέργεια φυτών στο διάστημα.
Κατόπιν, το διαστημόπλοιο «Orion» θα επιστρέψει στη Γη, τροφοδοτούμενο από την ευρωπαϊκή μονάδα υπηρεσιών που παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια, την πρόωση, τα καύσιμα, το νερό και τον αέρα. Επίσης, οι τεχνικοί της NASA θα ελέγξουν, αν λειτουργεί η σωστή θερμοκρασία ενός της κάψουλας του διαστημοπλοίου.
Η «Άρτεμις» στη Σελήνη
Οι ευρωπαϊκές μονάδες υπηρεσιών του προγράμματος αποστολών «Άρτεμις» κατασκευάζονται από εξαρτήματα, τα οποία παρέχονται από περισσότερες από 20 εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε δέκα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και στις ΗΠΑ.Η πρώτη ευρωπαϊκή μονάδα υπηρεσιών βρίσκεται στην κορυφή του πυραύλου SLS στο σημείο εκτόξευσης.
Η δεύτερη βρίσκεται ήδη αποθηκευμένη σε εγκαταστάσεις της NASA, που βρίσκονται μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο εκτόξευσης.
Επίσης, είναι ενσωματωμένη στην κάψουλα του διαστημικού σκάφους «Orion» για τηνπρώτη αποστολή με πλήρωμα, την «Artemis II». Η τρίτη και η τέταρτη ευρωπαϊκή μονάδα υπηρεσιών-που θα τροφοδοτούν τους αστροναύτες κατά τη διάρκεια μιας προσγείωσης στη Σελήνη- παράγονται ήδη στη Βρέμη της Γερμανίας.
Μια διεθνής προσπάθεια
Tο πρόγραμμα «Artemis» είναι μια διεθνής προσπάθεια για την κατασκευή ενός μόνιμου φυλακίου γύρω και επάνω στη Σελήνη. Οι μονάδες για το σεληνιακή πύλη «Gateway» κατασκευάζονται ήδη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, με την πρώτη ευρωπαϊκή ενότητα, την «International Habitat» να παράγεται στο Τορίνο της Ιταλίας και θα εκτοξευτεί στην τέταρτη αποστολή «Artemis» παράλληλα με το διαστημόπλοιο «Orion».
Το πρόγραμμα «Artemis»
Η πρώτη εκτόξευση του προγράμματος «Artemis» αυτή την εβδομάδα θα γίνει χωρίς ανθρώπους, αλλά τρία τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις του διαστημικού σκάφους για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας.Τα μηχανήματα αυτά είναι εξοπλισμένα με περισσότερους από 5600 αισθητήρες! Τα δύο εξ αυτών θα μετρήσουν με πρωτοφανή ακρίβεια την ποσότητα ακτινοβολίας, στην οποία θα μπορούσαν να εκτεθούν οι αστροναύτες σε μελλοντικές αποστολές.
Η μέτρηση
της ακτινοβολίας
Επίσης, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕSA) τοποθετήθηκαν αρκετοί ενεργοί μετρητές δοσολογίας ακτινοβολίας στην άδεια κάψουλα του πληρώματος για να ληφθούν περισσότερα δεδομένα σχετικά με το πώς αλλάζουν τα επίπεδα ακτινοβολίας σε μια αποστολή στη Σελήνη. Τα μηχανήματα αυτά κατασκευάστηκαν με βάση την έρευνα για την ακτινοβολία και η οποία έλαβε χώρα επί δεκαετίες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το ημερολόγιο
της αποστολής
Μετά από την εκτόξευση στις 16 Νοεμβρίου αναμένεται η αποστολή «Artemis I» να διαρκέσει συνολικά τρεις εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2022 με μια κατάδυση στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Τότε, η Ευρωπαϊκή Μονάδα Υπηρεσιών θα αποσπαστεί από την άδεια μονάδα του πληρώματος του σκάφους «Orion» πριν το δεύτερο εκτοξευθεί για την επάνοδο στη Γη και αυτή καίγεται ακίνδυνα στην ατμόσφαιρα. Η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Μονάδας Υπηρεσιών θα έχει ολοκληρωθεί, αφού έχει εξυπηρετήσει τις λειτουργίες του «Orion» στη Σελήνη και το σκάφος έχει επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη.
©Typologos.com 2022