Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις
Θεμέλιος λίθος
για την αποτελεσματική θεραπεία
η συνεργασία
γιατρού και ασθενούς
H ορθή επικοινωνία μεταξύ του γιατρού και του ασθενούς αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση μίας καρδιαγγειακής πάθησης.
Διαδραστική ημερίδα
με ελεύθερη είσοδο
για το κοινό
Αυτή τη νέα προσέγγιση θα παρουσιαστεί διεξοδικά από το «Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις» της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που πραγματοποιεί μια διαδραστική ημερίδα στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 2022 στο ισόγειο του συνεδριακού κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Το θεραπευτικό πλάνο διαχείρισης
Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να μπορέσει το θεραπευτικό πλάνο διαχείρισης να αποδώσει τα μέγιστα, προϋποθέτει όχι μόνο την κατανόησή του σε βάθος από τους ασθενείς, αλλά και την συν-διαμόρφωσή του από το γιατρό και τον ασθενή.
Με αυτό τον τρόπο η θεραπεία θα είναι προσαρμοσμένη στα ατομικά χαρακτηριστικά και στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.
Τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν πως η καλή επικοινωνία διαδραματίζει τον ίδιο σημαντικό ρόλο με τη λήψη της σωστής φαρμακευτικής αγωγής.
Εξίσου, σημαντικός καθίσταται και ο ρόλος των φροντιστών των ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις.
Δήλωση καθηγητή καρδιολογίας
«Ο ασθενής δεν είναι και δε μπορεί να αποτελεί στατιστικό αποτέλεσμα μέσου όρου. Η εξατομικευμένη θεραπεία, που είναι το ζητούμενο της σύγχρονης ιατρικής πρακτικής, μπορεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα, όταν βρούμε κοινή γλώσσα με τον ασθενή.
Η λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία από κοινού με τον ασθενή συμβάλλει στη συμμόρφωσή του»,τονίζει ο καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής της Γ΄ καρδιολογικής κλινικής του ΑΠΘ , Βασίλειος Βασιλικός.
«Το σχολείο ασθενών έρχεται να καλύψει αυτό το κενό της ενημέρωσης και της καλύτερης κατανόησης. Η δυτική ιατρική έχει κατηγορηθεί ότι παραβλέπει τα ατομικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη της, βασισμένη στην τεκμηρίωση, δηλαδή στην εφαρμογή των στατιστικών που προκύπτουν για τις μεγάλες ομάδες ασθενών και δείχνουν αν μία θεραπεία είναι αποδοτική ή όχι», δηλώνει ο κ. Βασιλικός.
Η βαρύτητα της επικοινωνίας
μεταξύ γιατρού και ασθενούς
Ο γνωστός καθηγητής εξιστορεί το πως τα βιώματα που είχε ως ασθενής της πανδημίας COVID-19 για μεγάλο χρονικό διάστημα τον βοήθησαν να αντιληφθεί τα κενά, τα οποία υπήρχαν στην επικοινωνία μεταξύ των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού
Το έναυσμα
για τη δημιουργία σχολείου
καρδιολογικών ασθενών
«Αυτό ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία σχολείου καρδιολογικών ασθενών. Πολλές φορές, γιατροί και νοσηλευτές, παρά την καλή διάθεσή μας, επειδή δεν έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο για ενημέρωση σε βάθος, δεν γινόμαστε αντιληπτοί από τους ασθενείς με συνέπεια να μη κατανοούν αυτό που τους λέμε και κατ’ επέκταση να μη συμμορφώνονται με την προτεινόμενη θεραπεία.Επειδή, πιστεύουμε ότι συμμορφωμένοι ασθενείς είναι μόνο οι καλά ενημερωμένοι ασθενείς, ξεκινήσαμε το σχολείο πιλοτικά με ένα μικρό αριθμό καρδιολογικών ασθενών», παρατηρεί ο κ. Βασιλικός.
Οι συναντήσεις
με τους ασθενείς
«Στις συναντήσεις που προηγήθηκαν, εξηγήσαμε τις βασικές καρδιολογικές παθήσεις και ακούσαμε τις απορίες και τους προβληματισμούς τους. Ταυτόχρονα, εκπαιδευτήκαμε από τους ασθενείς μας, γιατί μας έδειξαν τι είναι σημαντικό γι’ αυτούς. Θέλουν να γνωρίζουν ποια είναι η πάθησή τους, τι πρέπει να κάνουν, τι επιλογές έχουν, ζητούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά τους», προσθέτει ο καθηγητής καρδιολογίας του ΑΠΘ.
Η σημαντικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν σήμερα τη σημαντικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μάλιστα, αν και συντελέστηκε μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της θεραπευτικής, παραμένουν υψηλά τα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η σωστή ενημέρωση των ασθενών κι όλης της κοινωνίας έχει αναγνωριστεί ως ο θεμέλιος λίθος της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και της αποτελεσματικής θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Αναντικατάστατη
η δια ζώσης πληροφόρηση
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του σχολείου καρδιολογικών ασθενών – καρδιολόγος, Κώστας Μπακογιάννης επισημαίνει ότι:
«Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι η υπέρ-πληροφόρηση και η λάθος πληροφόρηση, κυρίως μέσω του διαδικτύου, προκαλούν δυσφορία και αίσθημα απόγνωσης. Για να λυθούν οι απορίες χρειάζεται η δια ζώσης πληροφόρηση, που είναι αναντικατάστατη, διότι είναι διαδραστική. Χρειάζεται η εκπαίδευση των ασθενών, αλλά και των φροντιστών τους».Ακόμη, ως καρδιολόγος διευκρινίζει πως είναι πολύ εύκολο ένας ηλικιωμένος ασθενής που παίρνει 15 χάπια την ημέρα να ξεχάσει κάποιο από αυτά.
Η σωστή ενημέρωση
σώζει ζωές
«Η πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είναι η πλημμελής λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. Αυτό μπορεί να αλλάξει με την εφαρμογή απλών πρακτικών συμβουλών προς όφελος του ασθενούς και των οικονομικών της υγείας, όταν είναι καλά ενημερωμένοι ο ασθενής και το οικογενειακό περιβάλλον του», σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης.
«Φιλοδοξία μας είναι να συνεχιστεί η δια ζώσης προσπάθεια και με άλλους ασθενείς, ώστε να δημιουργούνται συνεχώς περισσότεροι πρεσβευτές για τη διάχυση της σωστής πρακτικής, που πρέπει να ακολουθούν οι καρδιολογικοί ασθενείς. Ο καλύτερος σύμβουλος είναι ένας ασθενής που θα μιλήσει σε άλλον ασθενή για το πρόβλημα που μοιράζονται και οι δύο από ότι ένας επιστήμονας», συμπληρώνει ο ίδιος.
Η ημερίδα
Η ημερίδα περιλαμβάνει την παρουσίαση και την ανάλυση πρακτικών θεμάτων που αφορούν στην καρδιακή ανεπάρκεια και την κολπική μαρμαρυγή, όπως προέκυψαν από την πολύτιμη διάδραση με τους ασθενείς στα σεμινάρια του σχολείου.
Θα απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:
❤️Πως καταλαβαίνω ότι έχω πρόβλημα; Αρχικές ενοχλήσεις.
❤️Που πρέπει να απευθυνθώ;
❤️Ποια είναι τα πρώτα «βήματα»;
❤️Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;
❤️Πως πρέπει να ζω με τη νόσο;
❤️Χρησιμοποιώ τις νέες τεχνολογίες; Τι εμπιστεύομαι και τι όχι.
❤️Πως φροντίζω τους δικούς μου ανθρώπους που πάσχουν;
Την ημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι- όσες θέλουν να ενημερωθούν με πρακτικό τρόπο, ασθενείς και φροντιστές. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
©Typologos.com 2022