Μεγάλη η διαφορά των απόψεων
Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Μπαίνω στο λεωφορείο και ακούω δύο γυναίκες να συζητούν: «Η κόρη μου πηγαίνει σε κάποια παραπάνω σεμινάρια για τη δουλειά της. Δεν παίρνει, όμως, χρήματα. Ωωωωω, τότε τι πηγαίνει; φωνάζει η άλλη κυρία. Χωρίς χρήματα τι να τα κάνεις;».
Η…άχρηστη
Περνάω μπροστά από ένα φούρνο. Ακούω ένα κύριο αρκετά μεγάλης ηλικίας να φωνάζει: «Χωρίς λεφτά, τι είναι ο άνθρωπος χωρίς λεφτά;».
Φίλη μου, στη διαδικτυακή συνομιλία μας: « Θα πρέπει να πιάσω δουλειά και να βγάλω χρήματα. Με αντιμετωπίζουν ως άχρηστη, επειδή δε δουλεύω αυτή τη στιγμή!».
Η έγνοια για το χρήμα
Είναι φανερό πως οι σκέψεις και οι αντιλήψεις των ανθρώπων περιστρέφονται σήμερα γύρω από το χρήμα. Όλη τους, η έγνοια βρίσκεται σε αυτά. Όλη τους, η σκέψη αφορά στο τι θα έπρεπε να πράξουν, ώστε να τα αποκτήσουν.
Είναι, όμως, λογική αυτή η υπερβολή; Μήπως ασχολούμαστε με αυτά υπερβολικά;
Ας θυμηθούμε τον Επίκουρο
και τον Σωκράτη
Θα ακουστώ προκλητική, το ξέρω, αλλά για αυτό γράφω. Τι σχέση έχουμε, όμως, εμείς με αυτή τη νοοτροπία από τους μεγάλους φιλοσόφους μας; Τι σχέση έχουμε με τον Επίκουρο που δίδασκε στον Κήπο και θεωρούσε ότι η έλλειψη μέτρου και η ορθή επιθυμία υλικών πραγμάτων κάνουν τον άνθρωπο δυστυχή;
Τι σχέση έχουμε εμείς με το Σωκράτη, που περιφρονούσε τα πλούτη και αρνούνταν τις προσκλήσεις για φιλοξενία σε παλάτια; Τι σχέση έχουμε με το Διογένη, που έπινε νερό από την πηγή και ζούσε λιτά και μοναχικά στη φύση;
Μεγάλη η διαφορά των απόψεων
Μεγάλη η διαφορά των απόψεων, μεγάλη. Θα μου επιτεθείς και θα μου πεις: «Έχουν αλλάξει οι εποχές, πώς να ζήσει κάποιος χωρίς τα απαραίτητα;».
Η σκέψη μου, πάλι γίνεται προκλητική, καθώς σκέφτομαι ποια πράγματα στην εποχή μας, μήπως θεωρούμε σημαντικά, χωρίς όμως να είναι; Λίγα πράγματα χρειαζόμαστε για να είμαστε καλά. Πολλά πράγματα που θεωρούμε απαραίτητα στην εποχή μας δεν είναι τελικά. Γιατί τα υλικά αγαθά μας έκαναν προσωπολάτρες, καθώς κρίνουμε ανθρώπους από αυτά;
Εμείς δίνουμε τη δύναμη
Εμείς δίνουμε τη δύναμη σε αυτά τα μπλε, μοβ, πράσινα χαρτονομίσματα να μας εξουσιάζουν. Δε θα πρέπει να μας κατευθύνουν, όμως. Μπορούμε να επανακαθορίσουμε τις αξίες μας, και να θυμηθούμε ξανά τις πνευματικές αξίες της ζωής, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε μία ορθή στάση απέναντι στο χρήμα, καθώς και στα υλικά αγαθά.
©Typologos.com 2022