Επίσημος εορτασμός της 26ης Οκτωβρίου στο ΑΠΘ

Υπό την παρουσία

της προέδρου της Δημοκρατίας

Κατερίνας Σακελλαροπούλου

jpeg-optimizer-Eortasmos-26is-Oktovriou-2022-thessaloniki

Ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου Αγίου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 110ης Επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του 1940 πραγματοποιήθηκε  υπό την παρουσία της προέδρου της δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.Φωτογραφία:Photopress@Yannis Tsouflidis

«Θελήσαμε και αποτύχαμε ως γενιά να δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας και το πληρώνουμε ακριβά».

Ο επίσημος εορτασμός

της «τριπλής γιορτής»

της Θεσσαλονίκης

Τάδε έφη ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγητής, Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο οποίος μίλησε στον επίσημο εορτασμό της ημέρας του Πολιούχου  της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 110ης Επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του 1940, που πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία της προέδρου της δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Το διακύβευμα γιγαντώνεται εκθετικά

Αναφερόμενος ο πρύτανης στη συμβολική αξία του «τριπλού εορτασμού» της Θεσσαλονίκης είπε πως γίνεται εμφανέστερη, καθώς το διακύβευμα γιγαντώνεται εκθετικά:

Πανδημία, πληθωρισμός, ενεργειακή και οικονομική κρίση, και στο τέλος του δρόμου: Πόλεμος».

Αποτύχαμε ως γενιά

«Θελήσαμε και αποτύχαμε ως γενιά να δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας και το πληρώνουμε ακριβά. Στα παιδιά μας «πέφτει» τώρα η ευθύνη για να διορθώσουν οριστικά αυτή τη νόθευση. Δεν είναι εύκολο, όπως δεν ήταν εύκολα τα όσα βίωσαν οι πρόγονοί μας. Τα δικά τους χαρακώματα μας επέτρεψαν να βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα. Τα τωρινά χαρακώματα μπορεί να είναι μεταφορικά, όμως, η ζωή δείχνει πόσο εύκολα μπορούν να διολισθήσουν σε απτή πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Επίσης, τόνισε πως η  κρισιμότητα αυτής της αναζήτησης έχει χαρακτήρα υπαρξιακό για την ίδια τη χώρα. «Και αυτό, πιστέψτε με, οι φοιτητές μας το αντιλαμβάνονται καλύτερα από ό,τι εμείς οι ίδιοι. Διότι όπως γράφει ο Έριχ Κέστνερ: «μόνο τα παιδιά είναι αρκετά ώριμα για να δεχθούν τα υψηλά ιδανικά»».

Ο πιο αισιόδοξος οιωνός

για το μέλλον

Σχετικά με το αύριο ανέφερε ο πρύτανης ότι:

 «Διδάσκοντες και διδασκόμενοι, σε μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης και σεβασμού, θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε το αύριο. Κι αυτό είναι το πιο ισχυρό αντίδοτο στο μηδενισμό και στην ανυποληψία: Για την ιστορική μας παρακαταθήκη. Κι είναι, στα αλήθεια, ο πιο αισιόδοξος οιωνός για το μέλλον αυτού του τόπου».

jpeg-optimizer-episimos-eortasmos-26is-Oktovriou-2022-thessaloniki-dyo

Τα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΑΠΘ, της Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» και του Χορωδιακού Εργαστηρίου  του Τμήματος Μουσικών Σπουδών σε διδασκαλία της Εριφύλης Δαμιανού εκτέλεσαν το έργο του John Williams, «Ύμνος στους πεσόντες» από την ταινία «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν».Φωτογραφία:Photopress@Yannis Tsouflidis

Ο πανηγυρικός λόγος

της ημέρας

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και καθηγήτρια του Τμήματος Μαθηματικών, Χαρά – Μυρτώ – Αγάπη Χαραλάμπους, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Το τόξο του χρόνου και το Έπος του 1940».

Το βέλος του χρόνου

Η κ. Χαραλάμπους υπογράμμισε ότι «ο λόγος παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τους προγενέστερους για να ακολουθήσει το βέλος του χρόνου, που διατρέχει όλα τα φαινόμενα του χώρου. Για τον αναστοχασμό και στη μεταφορά στους επόμενους της ιστορικής γνώσης, εμπλουτισμένης με διδάγματα του συναπτόμενου χρόνου. Το βέλος του χρόνου «κινείται» προς μία κατεύθυνση».

Ο ιστορικός στοχασμός

και ο χρόνος

Για τον ιστορικό στοχασμό τόνισε η κ.  Χαραλάμπους ότι ο ιστορικός στοχασμός «τεντώνει» το τόξο του χρόνου, και συνεπακόλουθα τεντώνεται και το ηθικό τόξο του σύμπαντος προς τη δικαιοσύνη και την ποικιλομορφία, όσο μακρύς και να είναι ο δρόμος.

Περιέγραψε, δε, στιγμιότυπα που συνδέουν τη μοίρα της χώρας, της πόλης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η τελετή

Η τελετή ξεκίνησε με το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, που απέδωσε η χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ ερμήνευσε το έργο «Επικό τραγούδι» του Θεόδωρου Καρυωτάκη.

Έπειτα, τα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΑΠΘ, της Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» και του Χορωδιακού Εργαστηρίου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών σε διδασκαλία της Εριφύλης Δαμιανού εκτέλεσαν το έργο του John Williams: «Ύμνος στους πεσόντες» από την ταινία «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν».

Τη συμφωνική ορχήστρα και τις χορωδίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διηύθυνε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Η τελετή του εορτασμού της 26ης Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο από τα μουσικά σύνολα του ΑΠΘ.

©Typologos.com 2022