Η εργασία στο εξωτερικό και καριέρα
Η εργασία στο εξωτερικό
μπορεί να σημαίνει τον τερματισμό
της καριέρας του
ή της συντρόφου σας
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
Η διαβίωση στο εξωτερικό επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο στην επαγγελματική ταυτότητα, στην ανάπτυξη του κεφαλαίου της σταδιοδρομίας και στην υποκειμενική ευημερία των συντρόφων. Οι εταιρείες και οι οργανισμοί θα πρέπει να δώσουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή στην κατάσταση των εταίρων των διεθνών υπαλλήλων τους.
Αυτό δείχνει η διδακτορική διατριβή της σχεδιάστριας διεθνών λύσεων πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού Κάισου Κάνστρεν , η οποία υποβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βάασα της Φινλανδίας.
Πως έγινε η διδακτορική διατριβή
Η διδακτορική διατριβή της Κάισου Κάνστρεν εξετάζει τις επαγγελματικές ταυτότητες, την εξέλιξη του κεφαλαίου της σταδιοδρομίας και την υποκειμενική ευημερία των συντρόφων.
Για τη διατριβή ελήφθησαν συνεντεύξεις από τριάντα άτομα στη Φινλανδία, που θέλουν να κάνουν καριέρα στον τομέα τους.
«Αν και η άνεση του ετέρου μέλους του ζευγαριού είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία των διεθνών αναθέσεων και προσλήψεων φαίνεται γενικά πως οι εταιρείες και οι οργανισμοί εξακολουθούν να μη δίνουν την επαρκή προσοχή στην κατάσταση της μετεγκατάστασης προς το ταίρι», λέει η κ. Κάνστρεν.
Η ζωή στο εξωτερικό
επηρεάζει τους ή τις συντρόφους
με πολλούς διαφορετικούς τρόπους
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η παγκόσμια κινητικότητα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επαγγελματική ταυτότητα των συντρόφων.
Στο χειρότερο σενάριο «απεικονίζεται» για τη μετακόμιση στο εξωτερικό προς χάρη της εργασίας ενός ή μιας συντρόφου ότι μπορεί να «οδηγήσει» στην απώλεια της επαγγελματικής ταυτότητας του ή της συντρόφου.
Στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας καριέρας και την ανασυγκρότηση μιας επαγγελματικής ταυτότητας.
Σχετικά με τις μαθησιακές εμπειρίες
Από την ίδια μελέτη φαίνεται ότι η ζωή στο εξωτερικό δύναται να προσφέρει ποικίλες μαθησιακές εμπειρίες που αναπτύσσουν τις δεξιότητες και αυξάνουν το κεφάλαιο της σταδιοδρομίας του ετέρου μέλους του ζευγαριού. Οι συνεργάτες – συνεργάτιδες αισθάνονται ότι αναπτύσσονται η αυτογνωσία, η αυτοπεποίθηση, οι δεξιότητες αντιμετώπισης σε ένα νέο ξένο περιβάλλον, οι δεξιότητες περί της διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης, οι γλωσσικές δεξιότητες και η κατανόηση της λειτουργίας των διεθνών επιχειρήσεων.
Οι σημαντικές αλλαγές
Επιπλέον, καταδεικνύεται πως η διαβίωση στο εξωτερικό επιφέρει σημαντικές αλλαγές στους πόρους που επηρεάζουν την υποκειμενική ευημερία των συντρόφων, όπως είναι η καριέρα και η οικονομική ανεξαρτησία τους, καθώς και τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξής τους.
Από την άλλη πλευρά φαίνεται πως η απόκτηση πόρων έχει ισχυρότερο αντίκτυπο στην ευημερία από την απώλεια τους.
Τα ζευγάρια επιδιώκουν ενεργά να βρουν νέους πόρους, οι οποίοι παράγουν ευημερία για να αντικαταστήσουν τους χαμένους.
Παραδείγματος χάριν, αντικαθιστούν την απώλεια μίας αμειβόμενης εργασίας με μία άλλη εθελοντική δουλειά ή ένα χόμπι ή και με την πραγματοποίηση σπουδών που συσχετίζονται με το δικό τους επάγγελμα.
«Ξεκλείδωμα» των δυνατοτήτων
και των ικανοτήτων
που έχει το «ταίρι» σας
Το «ταίρι» σας μπορεί ν’ αισθάνεται ότι είναι αποκλεισμένος ή αποκλεισμένη από την υποστήριξη, την οποία προσφέρουν οι εταιρείες και οι οργανισμοί, σε αντίθεση με αυτή που δίνουν στους συνεργάτες ή στις συνεργάτιδες τους.
Τα αποτελέσματα της διδακτορικής διατριβής υπογραμμίζουν τη σημασία των δεξιοτήτων της διαχείρισης της σταδιοδρομίας στα ζευγάρια, της ενεργής συμμετοχής και της ατομικής κατεύθυνσης πίσω από την επίτευξη μιας θετικής εμπειρίας στο εξωτερικό.
Η ενθάρρυνση
«Ενθαρρύνω τις εταιρείες και τους οργανισμούς που αποσπούν ή μεταθέτουν τους υπαλλήλους τους στο εξωτερικό ή προσλαμβάνουν διάφορους διεθνείς εμπειρογνώμονες στη Φινλανδία να αναπτύξουν προγράμματα υποστήριξης για τα ζευγάρια και να εμπλέξουν το «ταίρι» από την αρχή στο σχεδιασμό της μετακόμισης, καθώς και της διαμονής σε μία άλλη χώρα», σημειώνει η κ. Κάνστρεν.
Η ίδια πιστεύει ότι τα ζευγάρια θα πρέπει να θεωρούνται πιο συχνά ως οι πιθανοί εμπειρογνώμονες των οποίων οι δεξιότητες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα. Αυτό θα ωφελούσε όλα τα μέρη και η μετακόμιση στο εξωτερικό δε θα σήμαινε ότι ο-η σύντροφος θα πρέπει να εγκαταλείψει τη καριέρα του-της.
Που βασίζονται τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα της διδακτορικής διατριβής της κ. Κάνστρεν βασίζονται σε τρεις επιμέρους μελέτες που εξέτασαν τις μεταβάσεις σταδιοδρομίας των συντρόφων και τις επιπτώσεις των μεταβάσεων στην επαγγελματική ταυτότητα του ετέρου μέλους του ζευγαριού, την ανάπτυξη του κεφαλαίου σταδιοδρομίας, καθώς και την υποκειμενική ευημερία των συντρόφων στο πλαίσιο της εργασίας στο εξωτερικό.
©Typologos.com 2022