Τεράστιες ζημιές από την χαλαζόπτωση στις Πρέσπες!

Να κηρυχτεί

η περιοχή

σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ζήτησε

ο Δήμος Πρεσπών

jpeg-optimizer-Terasties-oi-zimies-apo-tin-chalazoptosi-stis-prespes

Τεράστιες ζημιές υπέστη η αγροτική παραγωγή στις Πρέσπες μετά από την ισχυρή πτώση χαλαζιού σε μέγεθος καρυδιού, που σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου 2022  και ο οικείος δήμος ζήτησε η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Τεράστιες ζημιές υπέστη η αγροτική παραγωγή στις Πρέσπες μετά από την ισχυρή χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου 2022  και ο οικείος δήμος ζήτησε η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού!

Στην περιοχή «έπεσε» χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού και το καιρικό φαινόμενο «συνοδευόταν» από πολύ ισχυρούς ανέμους, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή τοπικών προϊόντων (φασόλια Πρεσπών, πιπεριές Φλωρίνης κ.α.) λίγες μόλις μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή.

Παράλληλα, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο αγροτικό και στο  δασικό οδικό δίκτυο του δήμου Πρεσπών, στα φωτιστικά του δημόσιου φωτισμού, αλλά και σε σπίτια, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αυτοκίνητα ή σκάφη κλπ.

Ζημιές στο αγροτικό-δασικό

οδικό δίκτυο

Από το πρωί της Κυριακής 2 Οκτωβρίου 2022 «βγήκαν» τα συνεργεία του Δήμου Πρεσπών  και της Πυροσβεστικής (σ.σ.η οποία έσπευσε αμέσως) στο εθνικό δίκτυο, το οποίο καθάρισαν από τα πεσμένα κλαδιά και φερτά υλικά. Ωστόσο, εκ των αρμοδίων παραγόντων διαπιστώθηκε πως θα χρειαστεί καιρός για να αποκατασταθεί η κατάσταση το δίκτυο της αγροτικής και δασικής οδοποιίας στις κοινότητες, τις οποίες «χτύπησε» η σφοδρή χαλαζόπτωση (Λευκώνας, Καρυές, Μικρολίμνη, Καλλιθέα, Ανταρτικό).

Ταυτόχρονα καταστράφηκε μεγάλος αριθμός φωτιστικών δημοτικού φωτισμού, πινακίδων και άλλου αστικού εξοπλισμού ενώ καταγράφηκαν ζημιές και σε ηλιακούς θερμοσίφωνες, σπίτια, αυτοκίνητα κλπ.

jpeg-optimizer-Terasties-oi-zimies-apo-tin-chalazoptosi-stis-prespes-dyo

Το καιρικό φαινόμενο της χαλαζόπτωσης «συνοδευόταν» από πολύ ισχυρούς ανέμους, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή τοπικών προϊόντων (φασόλια Πρεσπών, πιπεριές Φλωρίνης κ.α.) λίγες μόλις μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή

 Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Την περιοχή επισκέφτηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης  μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες Φλώρινας, Σωτήριο Βόσδου και Πολιτικής Προστασίας, Θωμά Μάνο. Οι τρεις άνδρες  επιθεώρησαν τις επιπτώσεις της θεομηνίας στην περιοχή.

Επίσκεψη κλιμακίου του ΕΛΓΑ

Το πρωί  της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου 2022 με εντολή του προέδρου κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου μετέβη ένα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στην περιοχή, όπου διαπίστωσε την ολοκληρωτική καταστροφή σε μεγάλο μέρος της συνολικής καλλιέργειας φασολιών (Φασόλια πλακέ και γίγαντες Πρεσπών, ΠΓΕ) αλλά και άλλων ειδών (πιπεριές, καλαμπόκια, δένδρα κλπ.).

Δεν αρκούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Τα μέλη του κλιμακίου συναντήθηκαν με τους παραγωγούς και διαπιστώθηκε από κοινού ότι  από μόνες τους οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν είναι ικανές να καλύψουν, ούτε καν τα έξοδα παραγωγής, αφού όσοι επλήγησαν δε θα συγκομίσουν φέτος ούτε τον σπόρο για να σπείρουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο παρά το γεγονός ότι  έχουν υποβληθεί σε όλα τα έξοδα για τις καλλιεργητικές φροντίδες!

Αίτημα κατάστασης

έκτακτης ανάγκης

Τα δεδομένα των καταστροφών στις κοινότητες του δήμου αξιολόγησε ο Δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο οποίος μετά από εισήγηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε αίτημα προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητώντας  η πληγείσα περιοχή να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της θεομηνίας.

©Typologos.com 2022