Πρωτοποριακές λύσεις από ταλαντούχους φοιτητές του ΑΠΘ στο Διεθνή Διαγωνισμό «Invent for the Planet»
Φοιτητική καινοτομία
στο ΑΠΘ
![protoporiakes-lyseis-apo-talantouchous-foitites-tou-apth](https://www.typologos.com/wp-content/uploads/2025/02/protoporiakes-lyseis-apo-talantouchous-foitites-tou-apth-.jpg)
Καινοτόμες προσεγγίσεις και πρωτοποριακές λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις κατόρθωσαν να βρουν οι 6 ομάδες των φοιτητών και φοιτητριών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι οποίες συμμετείχαν στις 7-9 Φεβρουαρίου 2025 στο διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό: «Εφεύρουμε για τον πλανήτη- Invent for the Planet»
Καινοτόμες προσεγγίσεις και πρωτοποριακές λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις κατόρθωσαν να βρουν οι 6 ομάδες των φοιτητών και φοιτητριών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι οποίες συμμετείχαν στις 7-9 Φεβρουαρίου 2025 στο διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό: «Εφεύρουμε για τον πλανήτη- Invent for the Planet»,που έλαβε χώρα στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας «Walk» του Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ).
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 51 πανεπιστήμια από όλο το κόσμο κι έγινε υπό την κεντρική εποπτεία του Πανεπιστημίου του Texas A&M των ΗΠΑ.
Καινοτόμες προσεγγίσεις
σε παγκόσμιες προκλήσεις
Από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΑΠΘ δημιουργήθηκαν 6 ομάδες, οι οποίες μέσα σε 48 ώρες:
♦Συνεργάστηκαν για να βρουν καινοτόμες προσεγγίσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις.
♦Έλαβαν τεχνολογική και επιχειρηματική καθοδήγηση από καθηγητές του ΑΠΘ και επαγγελματίες της αγοράς.
♦Δημιούργησαν φυσικά και ψηφιακά πρωτότυπα της λύσης τους.
♦Παρουσίασαν τις προτάσεις τους προς αξιολόγηση σε επιτροπή κριτών.
Επιλογή
τριών παγκοσμίων προκλήσεων
Οι 6 φοιτητικές ομάδες επέλεξαν να επιλύσουν τις τρεις από τις έξι παγκόσμιες προκλήσεις, οι οποίες προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού.
Στην 1η θέση
μία καινοτομία
για τη καλλιέργεια φυκιού
Την πρώτη θέση έλαβε η ομάδα «Kelpiebloom», η οποία ανέπτυξε μία πρωτότυπη ιδέα αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων θαλάσσιων πλατφορμών εξόρυξης για την ανάπτυξη καλλιεργειών Kelp (είδος φυκιού), οι οποίες απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα, συμβάλλουν στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας, προωθώντας την επιστημονική έρευνα.
Η συγκομιδή των φυκιών αυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διατροφική πηγή ή βιομάζα, ενώ οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στην πρωτοβουλία αυτή, συμβάλλοντας στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους.
Τα μέλη της ομάδας, τα οποία θα διεκδικήσουν μία θέση στο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Απριλίου 2025, στο Τέξας των ΗΠΑ, είναι οι:
♦Γεωργία Αντωνίου.
♦Νικήτας Γραμμενίδης.
♦Σοφία Γιασεμή Κόνσουλα.
♦Ανέστης Λιβανός.
♦Αθηνά Μπακούρη.
♦Ησαΐα Σαββίδου.
Στη 2η θέση
ένα σύστημα
«ζωντανής» μετάδοσης
για τις φυσικές καταστροφές
Τη δεύτερη θέση έλαβε η ομάδα «QuickEye», η οποία ανέπτυξε ένα σύστημα «ζωντανής» μετάδοσης με αδιάκοπη ροή πληροφορίων, για τις πρώτες κρίσιμες 72 ώρες που «ακολουθούν» μία φυσική καταστροφή. Το σύστημα είναι φορητό, με εύκολη εγκατάσταση, χωρίς χειριστή και δυνατότητα λειτουργίας για ημέρες, συλλέγει απρόσκοπτα πληροφορίες και αποκαθιστά τις τηλεπικοινωνίες, ενώ βοηθά τους διασώστες. Το σύστημα αποτελείται από τη βάση και το μπαλόνι ηλίου που έχει εγκατεστημένα κάμερα και αισθητήρες.
Στη 3η θέση
μία πρωτότυπη ιδέα
ενός βιολογικού συστήματος
απολύμανσης
Τη τρίτη θέση κατέλαβε η ομάδα «BioFlow», η οποία ανέπτυξε μία πρωτότυπη ιδέα ενός βιολογικού συστήματος απολύμανσης των ανθρώπινων λυμάτων σε τροπικές παράκτιες περιοχές του πλανήτη, χρησιμοποιώντας ένα βαρέλι συλλογής και μια λεκάνη, που περιέχει το φυτικό οργανισμό «Chlorella vulgaris» για την απομάκρυνση του αζώτου, του φωσφόρου και των βαρέων μετάλλων. Ως ιδέα παρέχει τη δυνατότητα της ασφαλούς απόρριψης των ανθρώπινων λυμάτων ή της αξιοποίησης αυτών για την παραγωγή βιομάζας.
Η επόμενη φάση
του διαγωνισμού
Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού θα λάβουν μέρος οι πέντε καλύτερες ομάδες απ’ ολόκληρο το κόσμο. Αυτές θα προκύψουν από την αξιολόγηση όλων των προτάσεων από το Πανεπιστήμιο του Texas A&M και θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν στη τελική φάση του διαγωνισμού στις ΗΠΑ.
Ο χαιρετισμός
του Πρύτανη του ΑΠΘ
Στη διαγωνιστική προσπάθεια απηύθυνε χαιρετισμό ο πρύτανης του ΑΠΘ- καθηγητής, Χαράλαμπος Φείδας,ο οποίος σημείωσε ότι:
«Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια σας καλωσορίζουμε σε αυτή τη γιορτή καινοτομίας, δημιουργικότητας και ερευνητικής αριστείας.Ο διαγωνισμός «Invent for the Planet» αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας και επίλυσης παγκόσμιων προκλήσεων, φέρνοντας κοντά τους ταλαντούχους φοιτητές μας με συναδέλφους τους απ’ όλο το κόσμο.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεσμευόμαστε να προωθούμε την έρευνα, την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα. Μέσα από δράσεις, όπως αυτή, δίνουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές και φοιτήτριές μας, στη νέα γενιά επιστημόνων, να συνεργαστούν και να σχεδιάσουν λύσεις, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους, αξιοποιώντας τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει και τις εργαστηριακές υποδομές του Ιδρύματος. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες για τη δημιουργικότητα και την αφοσίωσή τους – οι ιδέες σας είναι οι σπόροι των καινοτομιών του αύριο».
Η δήλωση
καθηγητή του ΑΠΘ
Από τη πλευρά του, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι:
«Η ζωηρή ανταπόκριση της φοιτητικής μας κοινότητας σε αυτό τον παγκόσμιο διαγωνισμό αποτελεί απόδειξη της διάθεσης και της προθυμίας των φοιτητών και φοιτητριών μας να εμβαθύνουν στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις, καθώς και την εφευρετικότητά τους.Η δημιουργικότητα, η ευγενής άμιλα και το επιχειρηματικό πνεύμα αναγνωρίστηκαν ως κύρια στοιχεία του διαγωνισμού. Οι προτεινόμενες λύσεις, όλες υψηλού επιπέδου, κέρδισαν την εκτίμηση και την αναγνώριση από την κριτική επιτροπή και όλες οι ομάδες θα πρέπει να νιώθουν νικήτριες».
Σχετικά με το διαγωνισμό
Η διοργάνωση του διαγωνισμού «Invent for the Planet» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΑΠΘ. Τελούσε υπό την αιγίδα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης «ΟΚ!Τhess», ενώ υποστηρίχθηκε μέσω της χορηγίας των δύο εταιρειών.
©Typologos.com 2025