Το ΑΠΘ συμμετέχει στο Ελληνικό AI Factory της ΕΕ «Φάρος»
Στόχος είναι
η παραγωγή νέων υπηρεσιών
με τη χρήση
Τεχνητής Νοημοσύνης
![to-apth-symmetechei-sto-Ai-Factory-tis-EE-Faros](https://www.typologos.com/wp-content/uploads/2025/02/to-apth-symmetechei-sto-Ai-Factory-tis-EE-Faros-.jpg)
Σ’ ένα από τα πρώτα «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης (TN) της Ευρώπης, που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα,συμμετέχει το ΑριστοτέλειΦωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabayο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μαζί με άλλα πανεπιστήμια και τέσσερα ινστιτούτα.
Σ’ ένα από τα πρώτα «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης (TN) της Ευρώπης, που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα,συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μαζί με άλλα πανεπιστήμια και τέσσερα ινστιτούτα.
Αυτό έγινε εφικτό μετά από την πρόταση που υπέβαλε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης « Φάρος- Το Ελληνικό Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης για την επιτάχυνση της καινοτομίας στη τεχνητή νοημοσύνη ή Pharos – The Greek AI Factory for accelerating AI innovation», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας AI Factories της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC (EuroHPC Joint Undertaking).
Σχετικά
με το έργο «Φάρος»
Το έργο «Φάρος» θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Στόχος είναι η παραγωγή νέων υπηρεσιών με τη χρήση ΤΝ με έμφαση στους ακόλουθους τρεις τομείς: της Υγείας, της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού, καθώς και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και στη συνεχή υποστήριξη ενός καινοτόμου και ανταγωνιστικού οικοσυστήματος νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η συμβολή
του υπέρ-υπολογιστή
«Δαίδαλος»
Εντάσσεται,δε, στα εμβληματικά έργα του Σχεδίου για τη Μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ, που διαμορφώθηκε από τη συμβουλευτική επιτροπή υψηλού επιπέδου για την ΤΝ. Ως «εργοστάσιο» της ΤΝ θα χρησιμοποιεί την υπολογιστική υποδομή υψηλών επιδόσεων του υπέρ-υπολογιστή «Δαίδαλος», επιτρέποντας την απρόσκοπτη συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές υποδομές.
Η συνεργασία των AI Factories όλων των χωρών, θα παρέχει τη δυνατότητα τα συνολικά παραγόμενα αποτελέσματα να χρησιμοποιούνται προς όφελος όλων των πολιτών της Ευρώπης.
Η συμμετοχή του ΑΠΘ
Από το ΑΠΘ, στο έργο «Φάρος» συμμετέχει το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων του Τμήματος Πληροφορικής με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή του και καθηγητή, Ιωάννη Βλαχάβα. Την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ θα συνδράμει η Μονάδα Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τα στελέχη της υπέρ-υπολογιστικής συστοιχίας «Αριστοτέλης», υπό την επίβλεψη του προέδρου της επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μέλους του Εργαστηρίου και καθηγητή, Νικολάου Βασιλειάδη.
Η έρευνα του ΑΠΘ
Στο πλαίσιο του «Φάρου», η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ θα διεξάγει:
♦Μία έρευνα σχετική με την αξιοπιστία της ΤΝ.
♦Θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής για ΤΝ σε εταιρείες της περιοχής βασικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, υγεία, εμπόριο, κ.ά.).
♦Θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων σε ΤΝ και Μηχανική Μάθηση για το εργασιακό δυναμικό.
♦Μέσω της Μονάδας Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα παρέχει υπηρεσίες ανάπτυξης και υποστήριξης τεχνολογιών σχετικών με ΤΝ επάνω σε υπέρ-υπολογιστικές υποδομές.
Ο προϋπολογισμός
και η διάρκεια του έργου
Ο «Φάρος» είναι ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το πρόγραμμα «EuroHPC Joint Undertaking» και κατά 50% από εθνικούς πόρους. Η έναρξη του έργου έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2025 και θα έχει συνολική διάρκεια 36 μήνες.
Οι συμμετοχές
Το συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί από την εθνική κοινοπραξία με επικεφαλής το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ-GRNET),φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εταίρους:
♦Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος (ΕΚΕΦΕ-Δ).
♦Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
♦Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».
♦Το Υπερταμείο/Growthfund (το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο), σε άμεση συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού (Strategic Foresight) της κυβέρνησης.
Εκτός του ΑΠΘ, συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς:
- Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
- Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ.
- Το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Έρευνας (ΙΤΕ).
- Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑΠΕΙ).
- Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
- Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
- Φορείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
©Typologos.com 2025