Το Υπουργείο Υγείας υπόσχεται καινοτομίες στα ΤΕΠ. H πραγματικότητα απογοητεύει: Οι προτάσεις μου
Γράφει ο
Απόστολος Ανθόπουλος
Επειγοντολόγος
Επιμελητής Β’ ΕΣΥ
Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα μέτρα για τη μείωση του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Παρά τις υποσχέσεις, τα προτεινόμενα μέτρα αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τα δομικά προβλήματα του συστήματος. Η υλοποίηση μέτρων «βιτρίνας» δεν είναι αρκετή. Ως γιατρός της πρώτης γραμμής, καταθέτω τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μου για μια πραγματική μεταρρύθμιση.
1.Προσωπικό:
Μόνιμο και πλήρως
στελεχωμένο στα ΤΕΠ
Η ανακοίνωση προσλήψεων επικουρικού προσωπικού, με συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε έτος, δημιουργεί αστάθεια και ανασφάλεια. Η επιλογή αυτή δεν αντιμετωπίζει τις χρόνιες ελλείψεις.
Η πρόταση μου:
♦Μόνιμες προσλήψεις σε κρίσιμες ειδικότητες: Ειδικότητες, όπως οι αναισθησιολόγοι, οι παθολόγοι και οι επειγοντολόγοι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα.
♦Αυτόνομα ΤΕΠ: Τα ΤΕΠ πρέπει να λειτουργούν ως αυτόνομα τμήματα, με προσωπικό που υπηρετεί αποκλειστικά σε αυτά.
♦Αύξηση μισθών στη πρώτη γραμμή: Οι γιατροί και οι νοσηλευτές της πρώτης γραμμής χρειάζονται γενναίες αυξήσεις μισθών και όχι παροχή επιδομάτων, πλήρη ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και αναγνώριση του εξαιρετικά απαιτητικού, σκληρού και επιβαρυμένου περιβάλλοντος στο οποίο εργάζονται. Αν δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για γενναίες αυξήσεις κομμάτι της ενίσχυσης μπορεί να γίνει μέσω φοροελαφρύνσεων του συγκεκριμένου προσωπικού. Άρα και ισχυρά κίνητρα για κάποιον να εργάζεται σε τόσο απαιτητικά τμήματα, καθώς η πολιτεία τον ανταμείβει για αυτό.
2.Παραπομπές από την
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)
Πολλές παραπομπές από ΚΥ που φτάνουν στα ΤΕΠ είναι αχρείαστες, επιβαρύνοντας το σύστημα. Είναι απαράδεκτο να παραπέμπονται περιστατικά όπως η αφαίρεση ραμμάτων, (ναι είναι κάτι που συμβαίνει συχνά), όταν μπορούν να εξυπηρετηθούν εύκολα από την ΠΦΥ.
Η πρόταση μου:
♦Υποχρεωτικό ηλεκτρονικό παραπεμπτικό: Κανένα περιστατικό δεν πρέπει να φτάνει στα ΤΕΠ χωρίς αιτιολογημένο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό από τον ιατρό της ΠΦΥ.
♦Αξιολόγηση παραπομπών: Κάθε τρίμηνο, το Υπουργείο να αξιολογεί τις παραπομπές από τα Κέντρα Υγείας, ελέγχοντας την ορθότητα τους. Αυτό θα διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της ΠΦΥ.
3.Χρήση τεχνολογίας:
Ένα εργαλείο, όχι αυτοσκοπός
Το «βραχιολάκι» με QR code που ανακοίνωσε το Υπουργείο είναι απλώς ένα εργαλείο καταγραφής και παρακολούθησης. Δε μειώνει την αναμονή στα ΤΕΠ.
Η πρόταση μου:
♦Διασύνδεση με την ΠΦΥ: Αξιοποίηση της τεχνολογίας με σκοπό τη δρομολόγηση περιστατικών με ήπια συμπτώματα στα Κέντρα Υγείας ή στο προσωπικό ιατρό.
♦Βελτίωση του triage: Τα δεδομένα που συλλέγονται πρέπει να αξιοποιούνται για την άμεση προτεραιοποίηση των περιστατικών και να βελτιώνουν τη λειτουργεία του ΤΕΠ με συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού.
4.Ανακαίνιση των ΤΕΠ:
Όχι επιφανειακές λύσεις
Η ανακαίνιση των ΤΕΠ είναι αναγκαία, αλλά η εφαρμογή της μέχρι και σήμερα είναι απογοητευτική. Το παράδειγμα του ΤΕΠ του Αγίου Παύλου στη Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστικό. Παρά την «ανακαίνιση», τα σοβαρά χωροταξικά προβλήματα παραμένουν. Ένα απλό βάψιμο και η προσθήκη ενός γκισέ δεν αποτελούν ουσιαστική λύση.
Η πρόταση μου:
♦Ουσιαστικές κτιριακές ανακαινίσεις: Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χωροταξίας και να δημιουργηθούν επαρκείς χώροι για τη διαχείριση περιστατικών.
♦Χρήση modular υποδομών: Μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακαινίσεις, να χρησιμοποιηθούν προσωρινές δομές για την αποσυμφόρηση των ΤΕΠ.
5.Τακτική αξιολόγηση
του συστήματος
♦Η αποτυχία εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων οφείλεται στην έλλειψη ελέγχου και αξιολόγησης.
Η πρόταση μας:
♦Τριμηνιαία αξιολόγηση: Τακτική αποτίμηση της λειτουργίας των ΤΕΠ και της ΠΦΥ, ώστε να εντοπίζονται αδυναμίες και να εφαρμόζονται βελτιώσεις.
Η δική μας στρατηγική:
Πραγματικές αλλαγές
1.Πλήρης στελέχωση των ΤΕΠ με μόνιμο προσωπικό.
2.Αξιολόγηση και διαφάνεια στις παραπομπές από την ΠΦΥ.
3.Στοχευμένες κτιριακές ανακαινίσεις.
4.Αξιοποίηση της τεχνολογίας για την ενίσχυση της λειτουργίας.
5.Οικονομική στήριξη του προσωπικού της πρώτης γραμμής.
Συμπέρασμα
Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να αφήσει πίσω του τα ημίμετρα και να προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Η ενίσχυση των ΤΕΠ και της ΠΦΥ δεν μπορεί να περιμένει. Οι ασθενείς και το προσωπικό αξίζουν ένα σύστημα υγείας που θα στέκεται πραγματικά δίπλα τους.
©Typologos.com 2025. Πηγή του άρθρου: https://www.dranthapo.gr/