To ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται στη Μακεδονία και στη Θράκη
Αυτό ανέφερε
ο υφυπουργός Εσωτερικών
Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
Ρεπορτάζ: Νίκος Μόσχοβος
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στρέφεται ζωηρά στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και στη Θράκη, όπως διαφάνηκε μέσα από τη συζήτηση- συνάντηση, που είχε λόγω των Χριστουγέννων ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας με τους δημοσιογράφους και η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024 ο στο Διοικητήριο στη Θεσσαλονίκη.
Για το
Μετρό της Θεσσαλονίκης
Σχετικά με το Μετρό Θεσσαλονίκης ανέφερε πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το χρησιμοποιεί ιδιαίτερα το νεανικό κοινό, ενώ για το έργο του flyover άφησε να εννοηθεί πως ενδέχεται να τελειώσει και νωρίτερα, αλλά ο όλος σχεδιασμός προβλέπει το 2027 την ολοκλήρωσή του.
Ακόμη, είπε πως το συντονιστικό για το flyover και γενικά για τα κυκλοφοριακά θέματα της Θεσσαλονίκης γίνεται κάθε 15νθήμερο, ώστε να λύνονται τα όποια ζητήματα προκύπτουν και το όργανο αυτό θα συνεδριάσει σε διευρυμένη σύνθεση στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας 30 Δεκεμβρίου 2024 στο Διοικητήριο.
Θέματα της διευρυμένης συνεδρίασης του συντονιστικού θα είναι τα συμπεράσματα για τον πρώτο μήνα λειτουργίας του Μετρό, οι θετικές επιπτώσεις αυτού στο κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης και επανεξέταση των ισχυόντων ρυθμίσεων-μέτρων λόγω των εργασιών κατασκευής του flyover.
Για το «Παλατάκι»
Ερωτώμενος ο υφυπουργός για το «Παλατάκι» απάντησε πως έχει γίνει μια συζήτηση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στη Βουλή των Ελλήνων, που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης λέγοντας πως θα πρέπει να υφίσταται μια κύρια χρήση του κτιρίου, όπου πρότεινε ως ιδέα να λειτουργήσει ως το Μουσείο της πόλεως της Θεσσαλονίκης, όπως είθισται να έχουν όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα στο εξωτερικό.Επίσης, ο κ. Γκιουλέκας εμφανίστηκε υπέρ της χρήσης για διάφορες δραστηριότητες του «ανοικτού χώρου» και της αυλής στο «Παλατάκι», ενώ θα γίνονται οι εργασίες ανακαίνισης σε αυτό.
Για τον «ερχομό»
δύο ιδιωτικών πανεπιστημίων
στη Θεσσαλονίκη
Ακόμη, ο υφυπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν δύο επενδύσεις ισάριθμων ιδιωτικών πανεπιστημίων στη Θεσσαλονίκη, κάτι που θα προσελκύσει επιπλέον και φοιτητές ή φοιτήτριες από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες, αναφέροντας παραδειγματικά τη Βουλγαρία.
Περιοδεία
στους νομούς
της Βόρειας Ελλάδας
Ο κ. Γκιουλέκας είπε πως μέσω του ΥΜΑΘ αρχίζει μια σειρά επισκέψεων συνολικής διάρκειας 2,5 μηνών σε κάθε νομό της Μακεδονίας και της Θράκης με ένα μικτό κλιμάκιο, που θα αποτελούν:
♦Γνώστες των ειδικών επενδύσεων ή του αναπτυξιακού νόμου.
♦Στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), προκειμένου να εξειδικεύσουν τα θέματα της απασχόλησης και της ανεργίας με βάση τις ανάγκες που έχει ο κάθε τόπος.
♦Μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ώστε να δοθεί έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων.
♦Μέλη του Συνδέσμου Τροφοδοσίας Πλοίων, ώστε να συνδεθεί η τοπική παραγωγή με την πρωτοπόρα Ελληνική ναυτιλία
♦Ειδικοί της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, ώστε να δοθεί έμφαση σε νέες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ανά κάθε περιοδεία θα γίνονται «στοχευμένες» επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις και μια ενημερωτική ημερίδα για τον αναπτυξιακό νόμο. Ο κ. Γκιουλέκας ανέφερε ότι συνάμα θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα εκ του ΥΜΑΘ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει επενδύσεις ύψους έως και 3.000.000 ευρώ.
Για τους
συνοριακούς σταθμούς
Στην ίδια συνάντηση μίλησε ο υφυπουργός για τα έργα, που θα γίνουν στους συνοριακούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδος με στόχο το καλοκαίρι του 2025 να μη σημειωθούν καθυστερήσεις στις εισόδους αυτών.
Πιο συγκεκριμένα, είπε πως θα γίνουν:
♦Η ανακαίνιση του υφιστάμενου μεθοριακού σταθμού στους Κήπους Έβρου.
♦Η ανέγερση μιας νέας γέφυρας Ελλάδας- Τουρκίας στους Κήπους Έβρου δίπλα σε αυτήν που υφίσταται.
♦Ξεχωριστή πύλη για τις χώρες της συνθήκης Σένγκεν στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, αφού εκ της 1ης Ιανουαρίου 2025 εντάσσεται και η Βουλγαρία στην ομώνυμη ζώνη.
©Typologos.com 2024
.