Επάνω από 1000 μαθητές-μαθήτριες έγιναν… διπλωμάτες- διπλωμάτισσες στο ΜΡΔ 2024
Διεξήχθη από τις 13
έως και τις
15 Δεκεμβρίου 2024
στη Θεσσαλονίκη
Επάνω από 1000 μαθητές-μαθήτριες έγιναν… διπλωμάτες- διπλωμάτισσες μέσω της 9ης πανελλήνιας μαθητικής προσομοίωσης των επιτροπών του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» (ΜΡΔ), που διεξήχθη από την Παρασκευή 13 έως και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024 στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» και στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.
Επικεφαλής
και
επιστημονικά υπεύθυνη
Επικεφαλής και επιστημονικά υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν η ομότιμη καθηγήτρια του Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Οργανισμών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τ. ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Παρούλα Νάσκου-Περράκη,η οποία είναι και η δημιουργός του «ThessIsMUN», του μοναδικού φοιτητικού μοντέλου προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα.
Οι συμμετέχουσες
και οι
συμμετέχοντες
Οι μαθήτριες και οι μαθητές προερχόταν από δημόσια ή ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδα ή ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Η γλώσσα εργασίας των εργασιών της προσομοίωσης ήταν η ελληνική.
Στόχος της προσομοίωσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών στα θέματα που αφορούν στη προστασία και στη προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και η γνωριμία και η εξοικείωση τους με τα ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών συμβάσεων του ΟΗΕ.
Στο επίκεντρο
βρέθηκαν
τα δικαιώματα του ανθρώπου
Η προσομοίωση επικεντρώθηκε στη διαδικασία, που έλαβε χώρα ενώπιον των διαφόρων επιτροπών, που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αφορούσε, σε μερικές από τις σημαντικότερες συμβάσεις του ΟΗΕ.
«Οι διεθνείς αυτές συμβάσεις έχουν κυρωθεί με τυπικό νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 28 (παράγραφος 1) του Συντάγματος», εξήγησαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του ΜΡΔ 2024.
Οι αποκτημένες γνώσεις
και δεξιότητες
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας «εμφανίστηκαν» οι μαθητές και οι μαθήτριες ως εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και μέσα από τις ομιλίες ή τους ρητορικούς λόγους:
♦Εξοικειώθηκαν με τα ζητήματα εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων από τα κράτη μέρη,
♦Έμαθαν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου.
♦Δέχθηκαν τα επιχειρήματα των άλλων.
♦Έδειξαν σεβασμό στις απόψεις των άλλων εμπειρογνωμόνων.
♦Ανέπτυξαν τη κατάλληλη επιχειρηματολογία. ώστε να πείσουν για τα επιχειρήματα τους.
Η γνωριμία
με τις διαδικασίες
Παράλληλα, τα αγόρια και τα κορίτσια γνώρισαν στη πράξη:
♦Τη διαδικασία των επιτροπών.
♦Τη διαδικασία ενός διεθνούς φόρουμ.
♦Τη διπλωματία, όπως αυτή εφαρμόζεται- διεξάγεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού και η οποία βασίζεται στους κανόνες της διεξαγωγής ενός γόνιμου διαλόγου, καθώς και στη καλλιέργεια του σεβασμού στο επίπεδο της αντιλογίας.
Ο τρόπος της συζήτησης έγινε με τους κανόνες των Μοντέλων των Ηνωμένων Εθνών (Model United Nations), αλλά υλοποιήθηκε σε μια απλοποιημένη μορφή. Συνάμα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση επί συγκεκριμένου ζητήματος.
Τα προεδρεία αποτελούνταν από φοιτητές ή φοιτήτριες με εμπειρία στη διαδικασία των Μοντέλων των Ηνωμένων Εθνών.
Το μεγαλύτερο
μαθητικό συνέδριο
στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του ΜΡΔ 2024, η 9η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» ολοκληρώθηκε με επιτυχία με τους μαθητές και τις μαθήτριες να διαπρέπουν ως εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ επί 3 ημέρες στη Θεσσαλονίκη
«Το μεγαλύτερο μαθητικό συνέδριο στην Ελλάδα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία με νέο ρεκόρ φέτος, «φέρνοντας» σε επαφή με το κόσμο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επάνω από χίλιους μαθητές γυμνασίων και λυκείων, φοιτητές, καθηγητές, γονείς ανά την επικράτεια και την Κύπρο, καθώς και το Ελληνικό Σχολείο των Βρυξελλών», δημοσιοποίησαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του ΜΡΔ 2024.
©Typologos.com 2024