1η Πανελλήνια Έκθεση Μαθητικής Εφημερίδας με τίτλο «Μαθητικοί αντίλαλοι»
Στις 9- 24 Ιανουαρίου 2025
στη Θεσσαλονίκη
Η 1η Πανελλήνια Έκθεση Μαθητικής Εφημερίδας, «Μαθητικοί αντίλαλοι» θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 24 Ιανουαρίου 2025, στο φουαγιέ του 2ου ορόφου του κτιρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης (συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης 27 και Αλεξάνδρου Σβώλου).
Κάλεσμα συμμετοχής
και επίσκεψης
Γι’ αυτό το λόγο, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Νεανικού Τύπου καλούν όλους κι όλες να συμμετάσχουν και να επισκεφθούν τη συγκεκριμένη δεκαπενθήμερη έκθεση, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα έως και τις 8.30 το βράδυ (εκτός Σάββατου και Κυριακής).
Σημαντικό αρχειακό υλικό
του Μαθητικού Τύπου
Εκτός από τις εφημερίδες και τα περιοδικά, θα μπορούν οι επισκέπτες- επισκέπτριες να δουν σημαντικό αρχειακό υλικό του μαθητικού τύπου, όπως:
♦Η πεντάτομη έρευνα-καταγραφή «Ελληνικός Νεανικός Τύπος» (Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας 1987-1992).
♦Η μοναδική, σε επίπεδο νομού, καταγραφή των μαθητικών εντύπων μέσα από το τόμο «Λασιθιώτικος Τύπος» της Μαρίας Σεργάκη (Νεάπολη Κρήτης 2022).
♦Έντυπο και ηλεκτρονικό αρχείο του δια-σχολικού περιοδικού τα «Χανιωτάκια» (1983-2024) και «Τα Χανιωτάκια στο Νηπιαγωγείο» (1992-1995) του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων.
Αποστολή του αρχειακού υλικού
«Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους, τους εκπαιδευτικούς ή τους φίλους του μαθητικού τύπου να αποστείλουν σχετικό υλικό που έχουν στη κατοχή τους -ανεξάρτητα από το χρόνο έκδοσης- προκειμένου να καταγραφεί και να συμπεριληφθεί στην έκθεση. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα ολιγόλεπτης παρουσίασής του, στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης, την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025 ή κατά την εκδήλωση λήξης, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025», δημοσιοποιούν οι διοργανωτές.
Διεύθυνση ταχυδρομικής
αποστολής ή παράδοσης
Η διεύθυνση ταχυδρομικής αποστολής ή παράδοσης είναι η εξής:
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης
Εθνικής Αμύνης 27 και Αλεξάνδρου Σβώλου
54621, Θεσσαλονίκη
Ηλεκτρονική αποστολή του αρχειακού υλικού γίνεται στο email:
hellenicyouthpress@gmail.com
*Με την υποσημείωση «Για την έκθεση του μαθητικού τύπου».
Προθεσμία αποστολής
H προθεσμία αποστολής είναι έως και την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024.
Ο Όμιλος Φίλων Νεανικού Τύπου
Δεκατρία χρόνια
συστηματικής μαθητικής δημοσιογραφίας
Την ιστορία του Ομίλου Φίλων Νεανικού Τύπου αφηγείται ο εκπαιδευτικός-ερευνητής του μαθητικού τύπου και εκπρόσωπος του φορέα, Γιώργος Δασκαλάκης.
« Όμιλος Φίλων Νεανικού Τύπου αποτελεί την πανελλαδική μετεξέλιξη του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία» που ιδρύθηκε την 1η Μαρτίου του 2012, στο Ηράκλειο της Κρήτης, και υλοποιούσε τις δράσεις του σε συνεργασία με τους συλλόγους και τις ΕΛΜΕ του νησιού.
Κύριος σκοπός του συλλόγου ήταν εξαρχής η προώθηση της ιδέας του μαθητικού εντύπου ως μέσου έκφρασης της νεολαίας και η ανάδειξή του ως κύριου εκπαιδευτικού εργαλείου για τα σχολεία. Διαχρονικά, διαπιστώνουμε ότι αποτελεί ένα μοναδικό χώρο καταγραφής των μαθητικών απόψεων και αποτύπωσης της μαθητικής δημιουργίας στο πεδίο του δημόσιου λόγου και της δημόσιας επικοινωνίας», εξηγεί ο κ. Δασκαλάκης.
Ο Διαγωνισμός
Δημοσιογραφικών δεξιοτήτων
«Κεντρική δράση αποτέλεσε εξαρχής η υλοποίηση του διαγωνισμού δημοσιογραφικών δεξιοτήτων. Μία σχετική επιστολή στην αρχή κάθε σχολικού έτους ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και καλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων να αποστείλουν τις εργασίες τους, οι οποίες στη συνέχεια αξιολογούνται και επιβραβεύονται.
Οι κατηγορίες του Διαγωνισμού είναι:
Α) Εντύπου.
Β)Ρεπορτάζ-φωτορεπορτάζ.
Γ) Συνέντευξης.
Δ) Άρθρου.
Ε) Σκίτσου-γελοιογραφίας», λέει ο κ. Δασκαλάκης.
Η ιστορία
του Διαγωνισμού
Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων
«Από το 2012 έως και το 2014 ο διαγωνισμός διεξαγόταν στα σχολεία του νομού Ηρακλείου και από το σχολικό έτος 2014-2015 επεκτάθηκε και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.
Οι εκδηλώσεις παρουσίασης – βράβευσης των μαθητικών εργασιών χαρακτηρίζονται από μεγάλη πρωτοτυπία και ένα πρωτόγνωρο ενθουσιασμό των μαθητών- μαθητριών, αποτέλεσμα της συνάντησης με τους συμμαθητές και με τις συμμαθήτριες τους από άλλα σχολεία και κυρίως από τη δυνατότητα που τους δίνεται να επικοινωνήσουν με τις δημιουργίες τους πέρα από το στενό χώρο του σχολείου τους», διηγείται ο κ. Δασκαλάκης.
Αποτέλεσμα αυτής της επτάχρονης σχέσης του συλλόγου με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ήταν το έντυπο «Τα Κρητικόπουλα», που αναβίωσε το πρώτο διασχολικό έντυπο της Κρήτης (Το «Κρητικόπουλο»), που εκδόθηκε σε 6 τεύχη κατά το σχολικό έτος 1935-1936, και του οποίου η έκδοση διακόπηκε λόγω της δικτατορίας του Μεταξά», επισημαίνει ο κ. Δασκαλάκης
Ο μακροπρόθεσμος στόχος
του Συλλόγου
«Μακροπρόθεσμος στόχος του συλλόγου είναι η ίδρυση του Κέντρου Νεανικής Δημοσιογραφίας, όπου θα εκτίθενται τα έντυπα και θα πραγματοποιούνται τα εργαστήρια δημόσιου λόγου και γραφής για τους μαθητές, καθώς και για τις μαθήτριες.
Οι προσπάθειες της μαθητικής έκφρασης υποστηρίζονταν και από την εκπομπή «Έκτη Βάρδια» που μεταδιδόταν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Studio 19-101.9FM» και «Κόκκινο Κρήτης 88.4 FM» του Ηρακλείου και φιλοξενούσε μαθητές-μαθήτριες και εκπαιδευτικούς που παρουσίαζαν τις δημοσιογραφικές δράσεις των σχολείων τους», αναφέρει ο κ. Δασκαλάκης.
Η συμβολή των προσπαθειών
του Συλλόγου
«Μετά από 13 σχολικά έτη, θεωρούμε ότι οι προσπάθειες του συλλόγου έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στη διάδοση της ιδέας του μαθητικού εντύπου στη Κρήτη και στην αύξηση των εκδιδόμενων μαθητικών εφημερίδων, συμπέρασμα που εξάγεται πολύ εύκολα, αν κάποιος μελετήσει και συγκρίνει τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τις ετήσιες συμμετοχές ανά βαθμίδα και νομό, και που υπάρχουν κωδικοποιημένα στο αρχείο του διαγωνισμού δημοσιογραφικών δεξιοτήτων(Κρήτης).
Στην προσπάθειά μας για τη σύγχρονη καταγραφή και ανάδειξη του μαθητικού τύπου, σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει οι ιστορικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από σημαντικούς ερευνητές όπως είναι ο Κώστας Τσικνάκης, η Αγγελική Πανοπούλου, η Οντέτ Βαρών και η Μάρθα Καρποζήλου(«Ελληνικός Νεανικός Τύπος» κατά τον 20ο αιώνα) καθώς και ιστορικοί ερευνητές από τη Κρήτη, όπως είναι ο Γιώργος Πιτσιτάκης (Χανιά) και η Μαρία Σεργάκη (τέως προϊσταμένη ΓΑΚ Νομού Λασιθίου)», υπογραμμίζει ο κ. Δασκαλάκης.
Οι εκδόσεις του Συλλόγου
Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, οι εκδόσεις του συλλόγου είναι οι εξής:
♦Συνέκδοση με την εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», του πρώτου διηγήματος του Εμμανουήλ Κριαρά, με τίτλο «Τέτοια ζωή» – σε επιμέλεια Γιώργου Πιτσιτάκη- το οποίο ανακαλύφθηκε στο νεανικό περιοδικό «Αυγερινός» (Χανιά, 1924) και προσφέρθηκε δωρεάν στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βραβεύτηκαν και στα σχολεία που συμμετείχαν στον 1o Παγκρήτιο Διαγωνισμό (2015):
https://heyzine.com/flip-book/601724c24a.html
♦Περιοδικό «Τα Κρητικόπουλα» τεύχος 1, τον Νοέμβριο του 2018, με τη «Γραφοτεχνική Κρήτης» (Ρέθυμνο) και την εφημερίδα «Ρεθεμνιώτικα νέα»:
https://heyzine.com/flip-book/919cd16592.html
♦Περιοδικό «Τα Κρητικόπουλα» τεύχος 2, τον Μάρτιο του 2022, θεματικό τεύχος με τα σεισμόπληκτα σχολεία, Αρκαλοχωρίου, Θραψανού και Αγιων Παρασκιών, σε συνεργασία με τις εφημερίδες «Πατρίς» του Ηρακλείου και «Χανιώτικα νέα» και Μουσείο Τυπογραφίας των Χανίων:
https://heyzine.com/flip-book/e539ba7180.html
♦Οκτώβριος 2022 Ένθετο αφιερωμένο στον Γιώργο Πιτσιτάκη.Έκδοση του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας σε συνεργασία και πρώτη κυκλοφορία από την εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» και το Μουσείο Τυπογραφίας της εφημερίδας:
https://heyzine.com/flip-book/4797fe75b4.html
Η παιδαγωγική
και η κοινωνική αξία
του εγχειρήματος
«Η παιδαγωγική και η κοινωνική αξία του όλου εγχειρήματος στην Κρήτη παρουσιάστηκαν στο 3ο και στο 4ο Συνέδριο Κριτικής Εκπαίδευσης, παράλληλα με εκδηλώσεις εντός και εκτός της Κρήτης, καθώς και εργαστήρια μαθητικού Τύπου σε διάφορα σχολεία ή στο πλαίσιο συναφών εκδηλώσεων», καταλήγει ο εκπαιδευτικός-ερευνητής του μαθητικού Τύπου και εκπρόσωπος του Ομίλου Φίλων Νεανικού Τύπου, Γιώργος Δασκαλάκης.
©Typologos.com 2024