Ο αγώνας του Κυριάκου Μάτση «ζωντανός» στο ΑΠΘ
Αποκαλυπτήρια
της προτομής
του ήρωα της ΕΟΚΑ
Τα αποκαλυπτήρια της αναδιαμορφωμένης προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ, Κυριάκου Μάτση, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024 από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη σε μια συγκινητική εκδήλωση, που έλαβε χώρα μπροστά από τη κεντρική βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Η ομιλία
του πρύτανη του ΑΠΘ
Ο πρύτανης του ΑΠΘ- καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας εκφώνησε ομιλία, στην οποία αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Μάτση, χαρακτηρίζοντάς τον ως «γνήσιο τέκνο της εποχής και του λαού του».
«Ο Μάτσης έπεσε ηρωικά μαχόμενος για τα όσα θεωρούσε πως η Ιστορία όφειλε στην Κύπρο. Στο πρόσωπο του Κυριάκου Μάτση εικονοποιούνται μία σειρά από ταυτότητες «αγωνιστής της ΕΟΚΑ, αδέκαστος πατριώτης, φλογερός ρήτορας και, παράλληλα, θύμα της αποικιοκρατίας»», υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ο πρύτανης.
Η βαθιά σύνδεση
του Μάτση με το ΑΠΘ
Επίσης, ο κ. Φείδας περιέγραψε τη βαθιά σύνδεση του Μάτση με τη Θεσσαλονίκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου είχε σπουδάσει Γεωπονία, σημειώνοντας πως ο ήρωας της ΕΟΚΑ «ανδρώθηκε» κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην πόλη, προτού επιστρέψει στην Κύπρο με «όνειρα και το πτυχίο του γεωπόνου».
Οι ισχυροί δεσμοί
του ΑΠΘ
με την Κυπριακή κοινότητα
«Η εκδήλωση ήταν μία επαναβεβαίωση των αμοιβαίων και ισχυρών δεσμών που υφίστανται ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την Κυπριακή κοινότητα, αλλά και μία ενθύμηση του ρόλου που οφείλουμε να διαδραματίζουμε ως πανεπιστήμια στο δημόσιο διάλογο διατηρώντας «ζωντανά» στη συλλογική συνείδηση τα έργα των ανθρώπων που θυσιάστηκαν με ανιδιοτέλεια για ένα καλύτερο αύριο», επισήμανε ο κ. Φείδας.
Τα ευχαριστήρια
προς τον Πρόεδρο
της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο πρύτανης του ΑΠΘ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. για την παρουσία του, την οποία χαρακτήρισε ως «επισφράγιση της υφιστάμενης φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού».Ακόμη, ο πρύτανης του ΑΠΘ εξέφρασε την προσδοκία ότι οι δεσμοί αυτοί θα συνεχίσουν να ενισχύονται, ενόψει και του επερχόμενου εορτασμού των 100 χρόνων εκ της ιδρύσεως του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Η ομιλία
του Προέδρου
της Κυπριακής Δημοκρατίας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης εξιστόρησε ότι ο Κυριάκος Μάτσας από το ορεινό Παλαιχώρι της Κύπρου έφτασε τον Οκτώβριο του 1946 για σπουδές στη Γεωπονοδασολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με υποτροφία της Κυπριακής Αγροτικής Εταιρείας.
Ακόμη, ανέφερε το τι έγραψε ο Κυριάκος Μάτσας στο ημερολόγιο του: «Στη φοιτητική συγκέντρωση δεν παρέλειψα να τονίσω τον πόνο της Κύπρου. Σ’ ένα παραλήρημα ακράτητου ενθουσιασμού η ελεύθερη νεολαία της πατρίδας μας, άφησε την καρδιά της να σκιρτήσει από πόνο για τ’ αδέλφια της Κύπρου και έντονα διακηρύξαμε ότι ο πολιτισμός ενός λαού πρέπει να σεβαστεί αποδιδόμενης εις αυτόν ελευθερίας του».
Ο κ. Χριστοδουλίδης αφηγήθηκε πως ο Κυριάκος Μάτσας δρούσε με το ψευδώνυμο «Μιλτιάδης» και συνελήφθη από τους Βρετανούς αποικιοκράτες στις 9 Ιανουαρίου 1956 στην Κύπρο.
«Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων τον επισκέφθηκε ο ίδιος ο Κυβερνήτης Χάρντιγκ και του πρόσφερε το υπερβολικά μεγάλο ποσό του μισού εκατομμυρίου λιρών αν αποκάλυπτε πού κρυβόταν ο Αρχηγός Διγενής. Η απάντηση του Μάτση εξακολουθεί να ηχεί σαν προσταγή στη συλλογική μας μνήμη: «Ου περί χρημάτων τoν αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής».
Λίγους μήνες μετά δραπέτευσε και επικηρύχτηκε. Στις 19 Νοεμβρίου 1958 οι Άγγλοι περικύκλωσαν το κρησφύγετό του στο κατεχόμενο σήμερα Δίκωμο, όπου βρισκόταν μαζί με δύο συναγωνιστές του, αρνούμενος να παραδοθεί. Οι αποικιοκράτες δείχνοντας για ακόμη μια φορά το πραγματικό τους πρόσωπο, κατέφυγαν στην ανατίναξη του κρησφύγετου, όπου ο Μάτσης βρήκε το θάνατο. Θάφτηκε στα «Φυλακισμένα Μνήματα» χωρίς να επιτραπεί στους συγγενείς του να παραλάβουν τη σορό του», διηγήθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Μια απειροελάχιστη πράξη
εκτίμησης και ένδειξης σεβασμού
«Η ανάληψη από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας των εξόδων για τη συντήρηση της προτομής του Κυριάκου Μάτση και του περιβάλλοντος χώρου στο ιστορικό πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, είναι απειροελάχιστη πράξη εκτίμησης και ένδειξης σεβασμού έναντι ενός εμβληματικού συμβόλου του έπους της ΕΟΚΑ, που συνενώνει περήφανα τους Έλληνες Κυπρίους, αλλά και την κοινότητα του Κυπριακού Ελληνισμού στη Μακεδονία και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη.
Χαίρομαι, γιατί σήμερα υλοποιούμε την υπόσχεση που έδωσα τον περασμένο Μάρτιο κατά την επίσκεψή μου εδώ στη φιλόξενη Θεσσαλονίκη, και υιοθετήθηκε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι αδελφικοί δεσμοί
της Κύπρου με το ΑΠΘ
Εξήρε,δε, τους πολυετείς αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησαν χιλιάδες Έλληνες Κύπριοι.
«Η πολύχρονη αυτή φιλοξενία αποτελεί το στέρεο θεμέλιο για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των ιστορικών δεσμών. Εξάλλου, ποτέ δε θα ξεχάσουμε ότι στις δύσκολες ώρες που περάσαμε ως Έλληνες Κύπριοι, ο λαός της Θεσσαλονίκης, οι υπερήφανοι Μακεδόνες, όπως βεβαίως και ο Ελληνικός λαός στο σύνολό του, φώναζε βροντερά «παρών» και «άνοιγε» διάπλατα την αγκαλιά του για να μας προσφέρει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, το πολύτιμο φως της γνώσης», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.
©Typologos.com 2024