Eγκαινιάστηκε η τριπλή έκθεση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- με Πίστη, Αγώνες και Θυσίες» στη Θεσσαλονίκη

Τελέστηκε Αγιασμός

από τους

Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης

και Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως

Egkainiastike-i-tripli-ekthssi-eleftheria-me-pisti-agones-kai-thysies-sti-Thessaloniki

Τα εγκαίνια της τριπλής έκθεσης σπάνιων θρησκευτικών και ιστορικών κειμηλίων υπό τον τίτλο: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – με Πίστη, Αγώνες και Θυσίες» τελέστηκαν το απόγευμα της Τρίτης 29 Οκτωβρίου 2024 στο Διοικητήριο, όπου προ της ενάρξεως, πραγματοποιήθηκε αγιασμός υπό την παρουσία πλήθους κόσμου από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ. Φιλόθεο, συμπροσευχομένου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα.Φωτογραφία- Πηγή: ©Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Τα εγκαίνια της τριπλής έκθεσης σπάνιων θρησκευτικών και ιστορικών κειμηλίων υπό τον τίτλο: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – με Πίστη, Αγώνες και Θυσίες» τελέστηκαν το απόγευμα της Τρίτης 29 Οκτωβρίου 2024 στο Διοικητήριο, όπου προ της ενάρξεως, πραγματοποιήθηκε αγιασμός υπό την παρουσία πλήθους κόσμου από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ. Φιλόθεο, συμπροσευχομένου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα.

Η τριπλή έκθεση είναι αφιερωμένη στον Πολιούχο και Προστάτη της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Δημήτριο, στους Βαλκανικούς Πολέμους και στη συμμετοχή των Μακεδονομάχων σε αυτούς και στο Έπος του 1940, περιλαμβάνοντας τη Κατοχή, τη συμμετοχή του Ελληνικού Στρατού στις επιχειρήσεις της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, καθώς και την απελευθέρωση.

Ο λόγος

του Παναγιότατου

Μετά  από το τέλος του αγιασμού έλαβε το λόγο ο Παναγιότατος, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την πραγματοποίηση αυτού του γεγονότος, που είναι αποτέλεσμα του «καρπού» της συνεργασίας  της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, του υφυπουργείου (τομέας Μακεδονίας – Θράκης-ΥΜΑΘ) και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ( ΓΓΕΕ).

Ο Ιεράρχης συνεχάρη εν πρώτοις τον  υφυπουργό Εσωτερικών σε θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνο Π. Γκιουλέκα, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής αυτής της έκθεσης. Επιπλέον, ο Παναγιότατος τόνισε ότι ο κ. Γκιουλέκας,  έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα ιστορίας και ερευνά διεξοδικά και προσπαθεί να προβάλει την ιστορία του τόπου και της πατρίδας μας.

Αναφέρθηκε, δε,  στο σημαντικό γεγονός της συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως και του υφυπουργείου Εσωτερικών προς ωφέλεια των Θεσσαλονικέων. Επίσης, ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης,  Δημήτριο Γαλαμάτη για την παρουσία του και για όσα έκανε για την πραγματοποίηση της έκθεσης.

Ο λόγος

του υφυπουργού Εσωτερικών

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο οικοδεσπότης υφυπουργός κ. Γκιουλέκας, ο οποίος ευχαρίστησε και εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά σε όλους όσους προσήλθαν και τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια της εκθέσεως στο ιστορικό κτίριο του  υφυπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) το οποίο στην ιστορία της διαδρομής του, αποτέλεσε κτίριο έκφρασης της ελευθερίας, αφού εδώ υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης της ελεύθερης πλέον Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου του 1912.

Ο καθοριστικός ρόλος

της συλλογικής μνήμης

 «Η συλλογική μνήμη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία ενός Έθνους», σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας εγκαινιάζοντας τη τριπλή έκθεση.

 «Στον εκθεσιακό χώρο που έχουμε δημιουργήσει στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου παρουσιάζουμε στιγμές και γεγονότα από την ένδοξη ιστορία της Θεσσαλονίκης. Τιμούμε τον Πολιούχο μας, τον Άγιο Δημήτριο και μαζί του τιμούμε τους αγωνιστές των Βαλκανικών Πολέμων, αλλά και την εποποιία του 1940, καθώς και τους αγώνες και τη τραγωδία του Ελληνισμού.

Αυτούς τους ήρωες τους ευγνωμονούμε, γιατί χάρη στη δική τους θυσία, στο δικό τους περίσσευμα ψυχής και θάρρους, απολαμβάνουμε το αγαθό της Ελευθερίας και η πατρίδα μας απέκτησε τη σημερινή της μορφή. Οι ήρωες δε περιμένουν ανταπόδοση. Ό,τι έκαναν, το έπραξαν με την ψυχή τους. Και εμείς τους σκεφτόμαστε με υπερηφάνεια και σεβασμό.

Πέραν της πολιτικής του διάστασης, το ΥΜΑΘ λειτουργεί και ως κιβωτός μνήμης, γνώσης και υπενθύμισης του καθήκοντος που έχουμε να θυμόμαστε τους ήρωες και τα όσα προσέφεραν στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ελλάδα. Η αξία της γνώσης του ιστορικού παρελθόντος συμβάλλει στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας μας και «σφυρηλατεί» την εθνική αυτογνωσία μας» εξήγησε.

Επισκέψιμη η τριπλή έκθεση

Όπως είπε ο υφυπουργός, το κτίριο «ανοίγει πλέον τις πύλες του»  καθημερινά στους πολίτες και στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και  η οποία θα  λειτουργεί στον ισόγειο χώρο, καθώς  και στον 1ο όροφο του υφυπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας -Θράκης)

Η έκθεση

για τον Άγιο Δημήτριο

Στην έκθεση υπό το τίτλο: «ΆΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ο Προστάτης της Θεσσαλονίκης»εκτίθενται διάφορα κειμήλια τα οποία φυλάσσονται στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του Πολιούχου.

Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται  η ιερά Εικόνα της Παναγίας,  η οποία είναι το μοναδικό κειμήλιο του Ιερού Ναού, η οποία και διασώθηκε από τη καταστροφική πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη, ιερά σκεύη, εικόνες, αρχιερατικές στολές και επισκοπικές μήτρες. . Την έκθεση για τον Άγιο Δημήτριο συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το υφυπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης),

Η έκθεση

για το Μακεδονικό Αγώνα

Στην έκθεση με τίτλο:«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912-1913 Τότε που μεγάλωσε η Ελλάδα» παρουσιάζεται σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες μπορούν να δουν από κοντά εφημερίδες και στολές της εποχής, αυθεντικές λιθογραφίες από το 1912-1913 και πίνακες ζωγραφικής, με θέμα σημαντικές μάχες των Βαλκανικών Πολέμων, το αυθεντικό έγγραφο- πρωτόκολλο Παραδόσεως της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς, λάφυρα του Ελληνικού Στρατού από τον Οθωμανικό Στρατό και πολλά άλλα.

Είναι, δε, το αποτέλεσμα της συνεργασίας του υφυπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας- Θράκης) με το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» και ιδιώτες συλλέκτες.

Η έκθεση

για την Εποποιία

του 1940-1941

Η τρίτη έκθεση φέρει το τίτλο: «ΕΠΟΠΟΙΪΑ 1940-41 Για την τιμή και την δόξα». Πρόκειται για μια φωτογραφική έκθεση, με 200 φωτογραφίες, οι οποίες αποτυπώνουν στιγμιότυπα από την εμπλοκή της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από την έκθεση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με τίτλο: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Από την Κατοχή στην Αντίσταση», η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η έκθεση αυτή έχει εκτεθεί πολλές φορές στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται και άλλες φωτογραφίες της ίδιας εποχής από το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» και διάφορες συλλογές ιδιωτών. Μεταξύ αυτών, εκτίθενται φωτογραφίες από το γερμανοκρατούμενο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, τον «καμουφλαρισμένο» Λευκό Πύργο κατά τη διάρκεια του πολέμου και της Κατοχής, δυο συγκλονιστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα εκ της εκτέλεσης του ήρωα λοχία, Δημήτρη Ίτσιου από τη μάχη των οχυρών τον Απρίλιο του 1941 και πολλά  άλλα.

Ξενάγηση

της Προέδρου της Δημοκρατίας

Χαρακτηριστικό είναι ότι ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας ξενάγησαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ατερίνα Σακελλαροπούλου στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δυο πρώτων ορόφων του ΥΜΑΘ, όπου εκτίθενται τα σημαντικά κειμήλια και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Παριστάμενοι-παριστάμενες

Στη τελετή των εγκαινίων παρέστησαν:

♦Ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης,κ.κ. Φιλόθεος.

♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβας.

♦Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

♦Ο πρώην υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου.

♦Οι εκπρόσωποι  της τοπικής αυτοδιοίκησης.

♦Οι εκπρόσωποι  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

♦Οι Πρόξενοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αρμενίας και της Γεωργίας.

♦Οι εκπρόσωποι διαφόρων θεσμών της Θεσσαλονίκης.

Έπονται

κι άλλες εκθέσεις

Η τριπλή αυτή έκθεση είναι η πρώτη από μια σειρά εκθέσεων που θα ακολουθήσουν, με σκοπό το ιστορικό και εμβληματικό κτίριο του Διοικητηρίου της Θεσσαλονίκης, «να ανοίξει οριστικά τις πύλες του» στους Θεσσαλονικείς και στους επισκέπτες, καθώς και στις επισκέπτριες της πόλης.

Η λειτουργία

της έκθεσης

Η έκθεση θα λειτουργεί διαρκώς στο ΥΜΑΘ έως και στις 15 Δεκεμβρίου 2024. Οι πολίτες μπορούν να την επισκέπτονται:

♦Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι.

♦Τα Σαββατοκύριακα από τις 11 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα.

Για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις μπορούν οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες να καλούν, από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή, στο τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 2313- 50.13.38 (υπεύθυνη  είναι η κ. Σοφία Αποστολίδου). Η τριπλή έκθεση υλοποιείται με τη χορηγική υποστήριξη της ΕΥΑΘ Α.Ε. και της ΔΕΘ-Helexpo.

©Typologos.com 2024