Πενήντα φοιτητές- φοιτήτριες εκπαιδεύτηκαν για να γίνουν οι μελλοντικοί ηγέτες και μελλοντικές ηγέτιδες των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης μέσω εργαστηρίου του Alba Graduate Business School

Ρεπορτάζ: Νίκος Μόσχοβος

50- foitotes-kai-foititries-ekpaideftikan-gia-na- ginoun-oi -mellontikoi -igetes-kai-oi-mellontikoi-igetides-ton-epicheiriseon- tis- Thessalonikis

Πενήντα φοιτητές και φοιτήτριες των δημοσίων πανεπιστημίων ηλικίας 20-25 ετών απ’ όλους τους επιστημονικούς κλάδους συμμετείχαν στο «Εργαστήριο Μελλοντικών Ηγετών Θεσσαλονίκης Μάθηση για απασχολησιμότητα -Thessaloniki Future Leaders Lab – Learnability for Employability», που πραγματοποιήθηκε από το Φεβρουάριο του 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024 εκ του Alba Graduate Business School-The American College of Greece

Πενήντα φοιτητές και φοιτήτριες των δημοσίων πανεπιστημίων ηλικίας 20-25 ετών απ’ όλους τους επιστημονικούς κλάδους συμμετείχαν στο «Εργαστήριο Μελλοντικών Ηγετών Θεσσαλονίκης Μάθηση για απασχολησιμότητα -Thessaloniki Future Leaders Lab – Learnability for Employability», που πραγματοποιήθηκε από το Φεβρουάριο του 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024 εκ του Alba Graduate Business School-The American College of Greece. Η τελετή αποφοίτησης του εργαστηρίου έχει προγραμματιστεί να γίνει το Νοέμβριο του 2024 στο Τελλόγλειο ‘Ιδρυμα Τεχνών  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ηγεσία

επιχειρηματικότητα

και φοιτητές- φοιτήτριες 

Το συγκεκριμένο εργαστήριο υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη επιχειρήσεων, που επιφέρουν σήμερα σημαντικό «αποτύπωμα» στη Θεσσαλονίκη.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που έγινε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 στο συνεδριακό κέντρο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) στην οποία συμμετείχαν ο κοσμήτορας του Alba- καθηγητής Διεθνών Επιχειρήσεων και Στρατηγικής, Kώστας Αξαρλόγλου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας,  Κώστας Γιουτίκας, καθηγητές- εκπαιδευτές, στελέχη των συμμετεχόντων επιχειρήσεων και φοιτητές- φοιτήτριες, που συμμετείχαν στο εργαστήριο.

Πρωτοποριακή

πρωτοβουλία μάθησης

Σύμφωνα με τον κ. Αξαρλόγλου, το εργαστήριο αυτό αποτέλεσε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία μάθησης  με επικεφαλής την Alba Executive Development, που αφορούσε στους προπτυχιακούς φοιτητές και στις προπτυχιακές φοιτήτριες των  τοπικών δημόσιων πανεπιστημίων.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες ενδυναμώθηκαν με τα εργαλεία, τις δεξιότητες και τις ικανότητες για μια «Νοοτροπία Εστιασμένη στο Μέλλον», η οποία θα τους «τροφοδοτήσει» για να σχεδιάσουν τη καριέρα, καθώς και το μέλλον τους.

Αναλυτικότερα, μέσω των δράσεων και των μαθησιακών ενοτήτων συνδέθηκαν το αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό κσι καινοτόμο οικοσύστημα (οργανισμοί- εταιρείες – εκπαιδευτικά ιδρύματα) της Θεσσαλονίκης με το αντίστοιχο μαθησιακό οικοσύστημα, στο οποίο έλαβαν μέρος οι 50 φοιτητές και φοιτήτριες

Οι «πυλώνες»

της μάθησης

Οι «πυλώνες» της μαθησιακής διαδικασίας ήταν:

Η ηγεσία και αυτοηγεσία για απασχολησιμότητα και ανάπτυξη.

Η βιωσιμότητα

Η καινοτομία.

Η φηφιοποίηση μέσω του πλαισίου μιας ανατρεπτικής καινοτομίας.

Η επιχειρηματικότητα και η ενδοεπιχειρηματικότητα.

Η φιλοσοφία

και προσέγγιση

της μάθησης

Η φιλοσοφία της όλης πρωτοβουλίας «ξεδιπλώθηκε» μέσω δύο «πυλώνων, που αλληλοεπιδρούσαν  μεταξύ τους και αυτοί ήταν:

Η θεωρία αιχμής και ακαδημαϊκή μάθηση.

Η μάθηση του οικοσυστήματος και η εφαρμοσμένη οργανωσιακή μάθηση.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες επισκέφθηκαν εταιρείες, ήρθαν σε επαφή με εταιρικά στελέχη, καθώς και παρακολούθησαν σεμινάρια τύπου masterclasses από διευθυντές επιχειρήσεων.

Το αποτέλεσμα ήταν να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους, να μάθουν και να εμπνευστούν αμφότεροι.

Η δήλωση

του αντιπεριφερειάρχη

Μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας,Κώστας Γιουτίκας είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου πως οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες απέκτησαν σημαντικές γνώσεις μαζί με εμπειρίες, που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους.

 Τι είπαν

οι εκπαιδευτές- καθηγητές

και τα εταιρικά στελέχη

Οι εκπαιδευτές, οι καθηγητές και τα εταιρικά στελέχη ανέφεραν πως ήταν κάτι άγνωστο για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να δουλέψουν μέσα σε συνδυασμένο περιβάλλον, αλλά κατάφεραν να παράγουν γνώσεις, καθώς και ιδέες.

Από την πλευρά τους, οι συμμετέχοντες φοιτητές και οι συμμετέχουσες φοιτήτριες σημείωσαν πως ήθελαν να ενημερωθούν για το τι θα συμβεί στο μέλλον, ενώ τόνισαν πως απέκτησαν έμπρακτες εμπειρίες, που θα τους βοηθήσουν επαγγελματικά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δημοσιοποιήθηκε ότι στόχος των διοργανωτών είναι να «προχωρήσει» περαιτέρω το «Εργαστήριο Μελλοντικών Ηγετών Θεσσαλονίκης Μάθηση για απασχολησιμότητα -Thessaloniki Future Leaders Lab – Learnability for Employability» και να γίνει θεσμός για την πόλη.

Τη συγκεκριμένη πρωτοποριακή πρωτοβουλία συμμετείχαν και στήριξαν μέσω της αλληλοεπίδρασης οι εξής εταιρικοί και τραπεζικοί φορείς:

«ΜΕΒΓΑΛ»,«Ελληνικός Χρυσός», «ΤΙΤΑΝ», «Elval», «Accenture», «Eurobank», «Γεωργάκη και Συνεργάτες- Δικηγορική Εταιρεία».

©Typologos.com 2024