Έναρξη Εορταστικών Εκδηλώσεων Προσκυνηματικού Ιερού Ναού  Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης Οκτώβριος 2024

Από την

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Enarxi-Eortastikon-Ekdiloseon-proskynimatikou-ierou-naou-agiou-dimitriou- poliouchou-thessalonikis-Oktobrios-2024

Την προσεχή Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 αρχίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και οι οποίες θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Φωτογραφία:Από DMY – Έργο αυτού που το ανεβάζει, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5770280

Την προσεχή Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 αρχίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και οι οποίες θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Μεταφορά της λάρνακας

των ιερών Λειψάνων

του Αγίου Δημητρίου

Πιο συγκεκριμένα, μετά από το τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, θα μεταφερθεί η λάρνακα των ιερών Λειψάνων του αγίου Δημητρίου από το κιβώριο, όπου φυλάσσονται καθ΄ όλο το έτος στο Σολέα.

Με αυτή τη μεταφορά «σηματοδοτείται» η  έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδος του αγίου Δημητρίου, των λοιπών λατρευτικών εκδηλώσεων, καθώς και των ποικίλλων άλλων δραστηριοτήτων, που πραγματοποιούνται κατ΄ έτος, με αφορμή την εορτή του Πολιούχου και των Ελευθερίων της  Θεσσαλονίκης.

Υποδοχή

της τιμίας κάρας

του Αγίου Παρθενίου

Ακολούθως, θα γίνει υποδοχή της τιμίας Κάρας του εν αγίοις πατρός ημών Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου (προστάτη των καρκινοπαθών) από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Μακρυμάλλη Χαλκίδας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Η τιμία Κάρα θα παραμείνει για προσκύνηση στον Ιερό Ναό του Πολιούχου μέχρι  και την Δευτέρα 21  Οκτωβρίου 2024, οπότε και θα αναχωρήσει μετά από το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Η Προϋπάντηση

ης ιεράς Εικόνας

της Παναγίας «Φανερωμένης»,

Στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου 2024 και μπροστά στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα πραγματοποιηθεί η Προϋπάντηση της ιεράς Εικόνος της Παναγίας «Φανερωμένης» από τον Ιερό Ναό Παναγίας «Φανερωμένης» Νέας Αρτάκης – Χαλκίδος.

Την ιερά Εικόνα, που θα κομίσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος θα υποδεχθεί ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ.  Φιλόθεος, ο κλήρος της Θεσσαλονίκης, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές και ο ευσεβής λαός. θα πραγματοποιηθεί δέηση

.Εν συνεχεία, η ιερά Εικόνα, θα μεταφερθεί με λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Ναό του πολιούχου αγίου Δημητρίου, όπου θα τελεστούν η επίσημη Δοξολογία, η ακολουθία του Εσπερινού μετά του Παρακλητικού Κανόνος προς την Παναγία «Φανερωμένη» και ιερά Αγρυπνία.

Το πρόγραμμα

και των

λοιπών λατρευτικών

εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα και των λοιπών λατρευτικών εκδηλώσεων έχει αναρτηθεί ήδη από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και καθημερινά από την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 στον ιερό Ναό του πολιούχου θα τελούνται :

♦Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία (7:30 π.μ.).

♦Η Ακολουθία (Εσπερινός και Όρθρος) κατά το τυπικό της Μεγάλης Εβδομάδος του αγίου Δημητρίου και η Ιερά Παράκληση (6.30 μ.μ.).

♦Ιερά Αγρυπνία (9.00 μ.μ.).

Επισήμανση

Ιδιαιτέρως επισημαίνεται ότι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024  προ της ακολουθίας του Εσπερινού και της ιεράς Παρακλήσεως θα τελεστεί το Μυστήριο του ιερού Ευχελαίου και θα τίθενται σε προσκύνηση τα φυλασσόμενα ιερά Λείψανα, που βρίσκονται στο Ναό.

Στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου 2024  θα τελεστεί η ιερά Ακολουθία του Επιταφίου του αγίου Δημητρίου και θα ψαλούν τα εγκώμια προς τον Μεγαλομάρτυρα και Πολιούχο  της Θεσσαλονίκης ενώπιον της λάρνακας των ιερών του Λειψάνων.

Ο ιερός Ναός θα παραμένει ανοιχτός για τη διευκόλυνση των προσκυνητών από τις 6 το πρωί  έως τις 12.30 μετά από τα μεσάνυκτα.

Από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης προσκαλούνται όλοι και όλες να μετάσχουν σε αυτά τα σημαντικά γεγονότα για την τοπική Εκκλησία.

©Typologos.com 2024