«Άνοιξαν» οι αιτήσεις για το ΜΡΔ 2024

9η Πανελλήνια

Μαθητική Προσομοίωση

των Επιτροπών του ΟΗΕ

στη Θεσσαλονίκη

Anoiksan-oi -aitiseis-gia-to-MRD-2024

Πρόσκληση προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων του γυμνασίου και του λυκίου για τη κατάθεση ατομικής ή ομαδικής συμμετοχής στην 9η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» (ΜΡΔ) απευθύνει η οργανωτική επιτροπή

Πρόσκληση προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων του γυμνασίου και του λυκίου για τη κατάθεση ατομικής ή ομαδικής συμμετοχής στην 9η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» (ΜΡΔ) απευθύνει η οργανωτική επιτροπή, η οποία δημοσιοποίησε πως το συγκεκριμένο δρώμενο θα διεξαχθεί στις 13 – 15 Δεκεμβρίου 2024 στα Εκπαιδευτήρια «ο Απόστολος Παύλος» και στη ΔΕΘ Helexpo στη Θεσσαλονίκη.

Το ΜΡΔ  θα πραγματοποιηθεί με τη δια ζώσης παρουσία των μαθητών-μαθητριών, αλλά και ταυτόχρονα διαδικτυακά για περιορισμένες θέσεις συμμετοχής (διαδικτυακή εκδοχή).

Σχετικά με το ΜΡΔ

Το δρώμενο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη (ΜΡΔ)»  αποτελεί μία πανελλήνια μαθητική προσομοίωση των επιτροπών του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική διοργάνωση που έχει ως γλώσσα εργασίας τα Ελληνικά.

Από το 2016 έως και σήμερα έχουν συμμετάσχει στο ΜΡΔ χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. «Αμφότεροι- αμφότερες έχουν την ευκαιρία να πάρουν την κοινωνία του σήμερα στα δικά τους χέρια, εκφράζοντας, ως διπλωμάτες, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις ιδέες τους για το παρόν και το μέλλον, όπως εκείνες και εκείνοι το οραματίζονται!», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Η πρόσκληση για συμμετοχή

«Το ΜΡΔ 2024 είναι γεγονός!

Το ΜΡΔ δίνει φέτος (2024), όπως και πέρυσι, τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές και σε όλες τις  μαθήτριες να συμμετάσχουν από όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκονται!

Οι αιτήσεις συμμετοχής για την 9η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» έχουν ήδη «ανοίξει» και η υποβολή κατάθεσης λήγει την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024.

Είσαι μαθητής, αλλά πάντα ονειρευόσουν να γίνεις διπλωμάτης; Τώρα είναι η ευκαιρία σου! Αν είσαι μαθητής ή μαθήτρια  των τάξεων του Γυμνασίου ή  του Λυκείου, αυτή είναι η ευκαιρία σου να γίνεις διπλωμάτης!», επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Οι ατομικές ή και οι ομαδικές αιτήσεις συμμετοχής για το ΜΡΔ κατατίθενται εδώ έως και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024.

Επικεφαλής

και επιστημονικά υπεύθυνη

Επικεφαλής και επιστημονικά υπεύθυνη της οργανωτικής επιτροπής του ΜΡΔ 2024 είναι η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Οργανισμών, Παρούλα  Νάσκου-Περράκη.

«Οι μαθήτριες και οι μαθητές, με τη καθοδήγηση έμπειρων φοιτητών στα προεδρεία των επιτροπών, θα συζητήσουν μια σειρά από επίκαιρα κι ενδιαφέροντα θέματα βασισμένα σε συγκεκριμένες διατάξεις των διεθνών συμβάσεων , όπως ε[ναι:

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση ,που κατοχυρώνεται τόσο στη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, όσο και στη σύμβαση για τις Γυναίκες.

Το δικαίωμα στην υγεία, όπως προστατεύεται από το σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα και από τη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού

Το δικαίωμα στη ζωή.

Η ελευθερία έκφρασης, σκέψης και θρησκείας.

Η απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων.

Η ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων.

Η Προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

Το δικαίωμα στο ψηφιακό περιβάλλον, στην ανάπαυση και στο παιχνίδι κ.α.», εξηγεί η κ. Νάσκου-Περράκη.

©Typologos.com 2024