Aποχαιρετώντας τον Γιόχαν Νέεσκενς

Γράφει ο

Νίκος Μόσχοβος

Δημοσιογράφος – Συγγραφέας

Apochairetontas-ton-Johan-Neeskens

Ο αείμνηστος Ολλανδός διεθνής ποδοσφαιριστής, Γιόχαν Νέεσκενς (1951-1974). Φωτογραφία: Από Mieremet, Rob / Anefo – [1] Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANEFO), 1945-1989, Nummer toegang 2.24.01.07 Bestanddeelnummer 254-9535, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29465918

Ένας από τους μεγαλύτερους «σκαπανείς» και αφανείς εργάτες  του ποδοσφαίρου ήταν ο θρυλικός μέσος, Γιόχαν Νέεσκενς (Johan Neeskens 1951- 2024),  ο οποίος την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 «ταξίδεψε στους ουρανούς» σε ηλικία 73 ετών, ενώ βρισκόταν στην Αλγερία, όπου βρισκόταν ως πρεσβευτής του προγράμματος «Παγκόσμιοι Προπονητές» και βοηθούσε στην εκπαίδευση των προπονητών στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισοδήματος.

Ως ποδοσφαιριστής ο Γιόχαν Νέεσκενς αποτέλεσε το αγωνιστικό δίδυμο και το «alter ego» του αξέχαστου, Γιόχαν Κρόιφ, με τον οποίο αμφότεροι άλλαξαν για πάντα την εικόνα του ποδοσφαίρου.

«Αθόρυβος»

και μεθοδικός

Ο μεγάλος Ολλανδός μέσος ενσάρκωσε- όσο κανείς άλλος- τον παίκτη, που μπορούσε να αγωνιστεί σε κάθε θέση και γωνία του γηπέδου. Ήταν ο πρώτος που «ενσάρκωσε» τον ακούραστο  παίκτη, που «βρίσκεται» πάντα και παντού εντός του τερέν.Ήταν ο πρώτος μέσος, που «ενσάρκωσε» την εικόνα του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου μέσα στο γήπεδο, «ανοίγοντας» το δρόμο για μια σειρά σύγχρονων ποδοσφαιριστών (Ινιέστα, Ρόδρι Βαλέρδε κ.ά), που αγωνίζονται σήμερα στις θέσεις «6» και «8». Ήταν αυτός, που με το στιλ του ως παίκτης «ενέπνευσε» τον Γιόχαν Κρόιφ να πειραματιστεί με τα συστήματα ολοκληρωτικής κατοχής της «κυκλοφορίας» της μπάλας.

Επάνω απ’ όλα

η ομάδα

Γι’ αυτόν ήταν «επάνω απ’ όλα ομάδα» και κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει το «πρώτο βιολί». Ωστόσο, συνειδητά επέλεξε να δουλεύει πάντα για το αγωνιστικό σύνολο. Το μαρκάρισμα, που έκανε ο Γιόχαν Νέεσκενς  στο χώρο έγινε το «α» και το «ω» για κάθε σύγχρονο μέσο, ενώ τα τάκλιν, τα οποία έκανε, διδάσκονται ως μαθήματα αμυντικής προσαρμογής στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες.

Το αποτέλεσμα ήταν ο ίδιος να αλλάξει τελείως μαζί με τον αείμνηστο, Γιόχαν Κρόιφ τη δομή του ποδοσφαίρου και να προκύψουν ομάδες, όπως ήταν ο Άγιαξ  και είναι τώρα η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Σίτυ κ.α.

Δεν επεδίωξε ποτέ

τη δημοσιότητα

Ως άνθρωπος δεν επεδίωξε ποτέ να «συγκεντρώσει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας», αν και ως ποδοσφαιριστής κατάφερε πολλά. Μεταξύ άλλων, κατάφερε:

Με τη μεγάλη ομάδα της Ολλανδίας  να «παίξει» το 1974 και το 1978.σε δύο διαδοχικούς τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA.

Να γίνει ο μέσος, ο οποίος σκόραρε το γρηγορότερο γκολ, που καταγράφηκε ποτέ στον τελικό ενός Μουντιάλ, ήτοι με πέναλτι το 1974 απέναντι στη Δυτική Γερμανία.

Κέρδισε τρία κύπελλα πρωταθλητριών (1971- 1973) με τον Άγιαξ.

Κέρδισε το 1979 κέρδισε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης με τη Μπαρτσελόνα.

Ως προπονητής

Ακόμη και στον τομέα της προπονητικής επέλεξε ο ίδιος να εργαστεί ως βοηθός προπονητή στις εθνικές ομάδες της Ολλανδίας και της Αυστραλίας, καθώς και στη Μπαρτσελόνα.

Ο υποφαινόμενος τον αποχαιρετά σήμερα όχι μόνο ως ένα ίνδαλμα των παιδικών και των εφηβικών χρόνων του, αλλά ως το μεγαλύτερο αφανή «εργάτη» ποδοσφαιριστή, πoυ με την αγωνιστική παρουσία του «άλλαξε» ριζικά το ρόλο του αμυντικού μέσου σε παίκτη- «κλειδί» για τη δημιουργία του παιχνιδιού της κάθε ομάδας.

Τον αποχαιρετά ως και ένα προπονητή, ο οποίος πίστευε ακράδαντα στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μέσα από την παραγωγή νέων παικτών.

Έτσι, αθόρυβα δούλευε συνεχώς ο αείμνηστος, Γιόχαν Νέεσκενς δίνοντας διαλέξεις και πραγματοποιώντας προπονήσεις με τα νέα ταλέντα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπου τους έλεγε αυτά τα λόγια:

 «Είναι όλα σχετικά με τη συλλογικότητα. Τους χρειάζεσαι όλους στο γήπεδο. Μπορείς να γίνεις πρωταθλητής μόνον ως ομάδα. Υπάρχει μόνον ένα αστέρι, και αυτό είναι η ομάδα».

©Typologos.com 2024