H Θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης από αύριο θα γίνεται στο Σπίτι
Ένα Πρωτοποριακό Πρόγραμμα
της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής
του ΑΠΘ
Από την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 «ξεκινά» η «Κατ’ οίκον θεραπεία για ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση» στο πλαίσιο του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ» της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Το Κέντρο
Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΚΠΣ)
Το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΚΠΣ) της Β’ Νευρολογικής Κλινικής ΑΠΘ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, λειτουργεί ως πρότυπη μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση (ΑμΠΣ) στη Βόρεια Ελλάδα και στην ευρύτερη επικράτεια.
Ιατροφαρμακευτική
φροντίδα στο σπίτι
Στο πλαίσιο αυτό, το συγκεκριμένο Κέντρο οραματίστηκε μια νέα υπηρεσία για τα ΑμΠΣ, προκειμένου να προσφέρει ιατροφαρμακευτική φροντίδα κατ’ οίκον και η οποία θα μπορεί να περιλαμβάνει και τις χορηγούμενες θεραπείες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ), που δίνονται εντός του νοσοκομείου.
Οι ασθενείς, εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα του ΚΠΣ, θα μπορούν να λαμβάνουν συστηματικά μία εξατομικευμένη θεραπεία και ιατρική παρακολούθηση στο σπίτι, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να μετακινούνται προς το νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση, το ΚΠΣ παραμένει το σημείο αναφοράς και για αυτή την κατηγορία των ΑμΠΣ και τους οικείους τους, σε μακροχρόνια βάση.
Το «ΟΙΚΟΘΕΝ»
«Η εξατομικευμένη φροντίδα υγείας, όπως και η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας είναι από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε», αναφέρει ο διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ- καθηγητής Νευρολογίας, Νίκος Γρηγοριάδης.
Το «ΟΙΚΟΘΕΝ» είναι ένα ασθενοκεντρικό πρόγραμμα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμΠΣ, μέσω της παροχής βελτιωμένων και άμεσων υπηρεσιών υγείας και της μείωσης της επιβάρυνσης, που προκαλεί η ανάγκη της μετακίνησής τους προς τις νοσοκομειακές μονάδες.
«Ακολουθώντας το όραμά μας να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες θεραπείας στο σπίτι, κάνουμε την εξειδικευμένη θεραπεία για την ΠΣ προσβάσιμη σε περισσότερους ασθενείς. Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή αποφέρει οφέλη στο οικοσύστημα της υγείας, όπως είναι η καλύτερη διαχείριση των πόρων και η ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ΠΣ», επισημαίνει ο κ. Γρηγοριάδης, ο οποίος τονίζει ότι:
«Στόχος μας είναι σταδιακά να δημιουργήσουμε μία υπηρεσία με δυνατότητες επέκτασης και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, η οποία θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή, τη κλινική και το σύστημα υγείας και να λειτουργήσουμε ως πρότυπο για την εφαρμογή της».
Πολλά τα οφέλη
για τον ασθενή
Τα οφέλη για τον ασθενή είναι πολλά, ήτοι:
♦Παροχή εξατομικευμένης φροντίδας, που δίνει έμφαση στη διαχείριση των χρόνιων συμπτωμάτων.
♦Μείωση των εξόδων μετακίνησης.
♦Διατήρηση της ανεξαρτησίας του ή της ασθενούς.
♦Οικείο περιβάλλον που βοηθά στην ψυχική υγεία.
♦Μείωση των επαχθών μετακινήσεων για τους/τις ασθενείς με κινητικά προβλήματα.
♦Συμμετοχή της οικογένειας που αποσκοπεί στη βελτίωση της συναισθηματικής ευεξίας του ασθενούς.
♦Αποφυγή των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων με μειωμένο κίνδυνο της έκθεσης που ενδέχεται να προκαλέσουν οι κοινοί χώροι υγειονομικής περίθαλψης.
Τα οφέλη
για το
νοσοκομείο
Αντίστοιχα, για το νοσοκομείο επιτυγχάνεται:
♦Η αύξηση της νοσοκομειακής διαθεσιμότητας λόγω της απελευθέρωσης των κλινών.
♦Η διάθεση των νοσοκομειακών κλινών σε ασθενείς με αυξημένες ανάγκες νοσηλείας.
♦Η προοδευτική μείωση του κόστους νοσηλείας λόγω της ελαχιστοποίησης των επανεισαγωγών για ασθενείς με ΠΣ.
♦Ο εξορθολογισμός του συντονισμού της φροντίδας του ασθενούς.
Τα οφέλη
για το
σύστημα υγείας
Ωστόσο, σημαντικά είναι και τα οφέλη για το σύστημα υγείας, ήτοι:
♦Δημιουργία νέων καινοτόμων διαδρομών της θεραπευτικής αντιμετώπισης του ασθενούς με πολλαπλή σκλήρυνση.
♦Αύξηση της εμπιστοσύνης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
♦Μείωση του γενικότερου κόστους φροντίδας (αποφυγή τωννοσοκομειακών λοιμώξεων).
♦Προοδευτική απελευθέρωση των κλινών.
©Typologos.com 2024