Αύξηση περιστατικών απόπειρας εξαπάτησης πολιτών μέσω απατηλών-κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων (Vishing)

Ανακοίνωση

του Αρχηγείου

της Ελληνικής Αστυνομίας

Afksisi-peristatikon-apopeiras-exapatisis-politon-politon-meso-apatilon-kakovoulon-tilefonikon-kliseon-Vishing

Αύξηση περιστατικών απόπειρας εξαπάτησης των πολιτών μέσω διάφορων απατηλών-κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων (Vishing) παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.Φωτογραφία από Helmuth Pandora από το Pixabay

Αύξηση περιστατικών απόπειρας εξαπάτησης των πολιτών μέσω διάφορων απατηλών-κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων (Vishing) παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πως εκδηλώνονται

οι απόπειρες εξαπάτησης

Οι απόπειρες  εξαπάτησης των πολιτών, μέσω απατηλών-κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων τύπου Vishing εκδηλώνονται με τους εξής τρόπους:

Τηλεφωνικές κλήσεις, που γίνονται από ελληνικούς κυρίως αριθμούς, όπου αναπαράγεται ηχογραφημένο μήνυμα, συνήθως στην αγγλική γλώσσα, το οποίο προέρχεται δήθεν από αστυνομικές αρχές (της Ελλάδας ή και του εξωτερικού) και αποσκοπεί στην υποκλοπή των προσωπικών στοιχείων και των δεδομένων, με απώτερο σκοπό την οικονομική εξαπάτηση.

Τηλεφωνικές κλήσεις από άτομα που υποδύονται τους λογιστές ή τους εκπροσώπους αξιόπιστων οργανισμών-φορέων, όπως είναι ο ΕΦΚΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ  κ.α. Οι επιτήδειοι με διάφορα προσχήματα, όπως είναι η δήθεν επιστροφή χρηματικού ποσού ή και η καταβολή του σχετικού επιδόματος (π.χ. το Market Pass), προσπαθούν να υποκλέψουν τραπεζικά στοιχεία [αριθμούς πιστωτικών-χρεωστικών καρτών, διαπιστευτήρια εισόδου σε λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking)].

Συστάσεις

προς τους πολίτες

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά προς τους πολίτες:

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν λαμβάνουν τέτοιου είδους κλήσεις.

Να μην αποκαλύπτουν ποτέ τα προσωπικά ή τα τραπεζικά δεδομένα μέσω τηλεφώνου.

Να μην ακολουθούν ύποπτους υπέρ-συνδέσμους (links) που λαμβάνουν σε συνέχεια των αντίστοιχων τηλεφωνικών κλήσεων.

©Typologos.com 2024