Επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου αναγορεύτηκε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

και Επιστημών της αγωγής

Epitimi-didaktoras-tou-Panepistimiou-Kyprou-anagoreftike-i-proedros-tis-ellinikis-dimokratias-Katerina-Sakellaropoulou

Ανήμερα του εορτασμού της ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (1 Οκτωβρίου 2024) πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αναγόρευσης της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου

«Η δημοκρατία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, καθώς είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας συνταγματικής τάξης που θα διασφαλίζει τις βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και τη λειτουργικότητα του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο».

Στην επισήμανση αυτή προέβη η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μιλώντας  στις 7 το απόγευμα της ημέρας της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024) στην τελετή αναγόρευσης της ίδιας σε επίτιμη διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τελετών του ομώνυμου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, στην οδό Καλλιπόλεως 75.

Η κήρυξη

της ειδικής συνεδρίασης

και της προσφώνησης

Την έναρξη και τη λήξη της ειδικής συνεδρίασης κήρυξε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου- καθηγητής, Τάσος Χριστοφίδης.

Για το έργο και την προσωπικότητα της τιμωμένης μίλησε ο πρόεδρος του Τμήματος Νομικής- αναπληρωτής καθηγητής Κώστας Παρασκευά.

«Με την απονομή της ύψιστης αυτής ακαδημαϊκής διάκρισης, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, δεν τιμά μόνο μία υποδειγματική ανώτατη δικαστική λειτουργό, αλλά τιμά παράλληλα και μια λαμπρή Ελληνίδα που στο πρόσωπο της συμπυκνώνονται όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία δικαιολογούν την ευρύτατη αποδοχή, από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, της απόφασης για την επιλογή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας», είπε ο  κ. Παρασκευά.

Για το βραβευμένο

επιστημονικό έργο

της τιμώμενης

 Επιπλέον, ο ομιλητής αναφέρθηκε στο βραβευμένο επιστημονικό έργο και τη σταδιοδρομία της κ. Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της τιμώμενης στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και σε ότι αφορά  στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και  των ελευθεριών των πολιτών.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η τιμώμενη είναι πολυσχιδή προσωπικότητα, ενεργή πολίτης με κοινωνικές ανησυχίες, μια εμβληματική δικαστική λειτουργός που έχει «κοσμήσει» τα δικαστικά έδρανα, με άριστη νομική κατάρτιση με αδιάλειπτο επιστημονικό ενδιαφέρον και προσήλωση στα καθήκοντα της. Στοιχεία, τα οποία την καθιέρωσαν στη συνείδηση του νομικού κόσμου.

Επίσης, τη χαρακτήρισε ως  άνθρωπο των τεχνών και των γραμμάτων, που ξεχωρίζει για τη γενικότερη παιδεία της, τη βαθιά καλλιέργεια και το ενδιαφέρον της για την ποίηση, για τη λογοτεχνία, καθώς και για τον πολιτισμό.

Το ψήφισμα

της αναγόρευσης

Ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής-καθηγητής, Αντώνης Έλληνας ανέγνωσε το σχετικό ψήφισμα της αναγόρευσης.

Στην περγαμηνή, αναφέρεται ότι:

«Η κ.Σακελλαροπούλου ως άοκνη λειτουργός της δικαιοσύνης, με τον επιστημονικό της λόγο που διακρίνεται από καθαρότητα σκέψης, συλλογιστική αρτιότητα και ολιστική αντίληψη της λειτουργίας του δικαίου, έχει συνεισφέρει καθοριστικά στη διαμόρφωση του συνταγματικού, του  διοικητικού και του περιβαλλοντικού δικαίου. Παρήγαγε σημαντικό συγγραφικό έργο και συμμετείχε ενεργά στην προάσπιση των αρχών του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ακολούθησε η περιένδυση της τιμώμενης με τη τήβεννο του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον πρύτανη.

Συγκινημένη

η Πρόεδρος

της Ελληνικής Δημοκρατίας

Συγκινημένη εμφανίστηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην αντιφώνησή της, κατά τη διάρκεια της οποίας  ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη μεγάλη τιμή.

Ακόμη, ανέφερε  ότι στα 35 χρόνια λειτουργίας του, αναδείχθηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε κορυφαίο φορέα εκπαίδευσης για την Κυπριακή Δημοκρατία και συνέβαλε ως θεσμός στην ενίσχυση των αδελφικών δεσμών με την Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας του με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Επίσης, «εστίασε» στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, για τις οποίες τόνισε ότι «η συμπόρευση των δυο χωρών μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις είναι κρίσιμη και αναγκαία όχι μόνο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για τον ίδιο τον κυπριακό Ελληνισμό».

Η ομιλία

της Προέδρου

της Ελληνικής Δημοκρατίας

Κατόπιν, η κ. Σακελλαροπούλου εκφώνησε ομιλία με τίτλο: «Η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εν μέσω πολλαπλών κρίσεων: κατακτήσεις, προκλήσεις και προοπτικές για την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Κύπρο».

Προέβη, δε, σε μία ιδιαίτερη μνεία στην επέτειο των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική και για την Κύπρο, αναφερόμενη στη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και την παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κύπρου.

«Η δημοκρατία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, καθώς είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας συνταγματικής τάξης που θα διασφαλίζει τις βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και την λειτουργικότητα του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο. Εξάλλου, η πλήρης απόλαυση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους Κυπρίους δεν είναι εφικτή δίχως μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», επισήμανε η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παριστάμενοι

παριστάμενες

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε  υπό την παρουσία:

Του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.  

Της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου.

Υπουργών και βουλευτών.

Επίσης, παρέστησαν:

Οι αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων.

Ο αρχηγός ΓΕΕΦ και ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ.

Ο εκπρόσωπος του αρχηγού της Αστυνομίας.

Οι πρέσβεις των διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο.

Δήμαρχοι.

Πρώην υπουργοί και βουλευτές.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ακαδημαϊκοί.

Φοιτητές και φοιτήτριες του ανώτατου ακαδημαϊκού ιδρύματος.

©Typologos.com 2024