100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης – Το 2025 έτος Μίκη Θεοδωράκη

Ανακήρυξη

από το Σύλλογο

«Οι Φίλοι της Μουσικής»

100-Chronia-Mikis-Theodorakis

Έτος Μίκη Θεοδωράκη ανακηρύχθηκε το 2025 από το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής», που θα διοργανώσει πλήθος εκδηλώσεων για να τιμήσει τη μεγάλη προσωπικότητα, το μεγάλο συνθέτη και τον άνθρωπο ,ο οποίος ήδη απ’ όταν βρισκόταν στη ζωή,του εμπιστεύτηκε το αρχείο του. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024 το διοικητικό συμβούλιο του συγκεκριμένου φορέα.

Πληθώρα δράσεων

για τον αείμνηστο

μεγάλο συνθέτη

Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού από τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» (ΣΦΜ) θα πραγματοποιηθεί μια πληθώρα δράσεων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα ανακοινωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Οι δράσεις αυτές ανταποκρίνονται έμπρακτα την υψηλή αποστολή που ανέλαβε ο ΣΦΜ να φέρει εις πέρας όταν ο συνθέτης του εμπιστεύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1997 το αρχείο του, χρίζοντάς τον ουσιαστικά θεματοφύλακα του έργου του. Αποτελούν, δε, φυσική συνέχεια των έργων, τα οποία μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τη διάσωση, την αξιοποίηση και τη διάδοση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι σημαντικότερες δράσεις

του ΣΦΜ

για το έργο

του Μίκη Θεοδωράκη

Οι σημαντικότερες δράσεις που έχει υλοποιήσει ο ΣΦΜ μέχρι και στιγμής για το έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι οι εξής:

Το αρχείο

του Μίκη Θεοδωράκη

Το αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη».

Περιλαμβάνει:

Χειρόγραφες παρτιτούρες και κείμενα.

Αποκόμματα τύπου.

Αφίσες.

Προγράμματα

Οπτικοακουστικό υλικό.

Διατριβές.

Μελέτες.

Φωτογραφίες.

Τιμητικές διακρίσεις.

Ποικίλα έντυπα.

Η πρόσβαση στο φυσικό υλικό είναι ελεύθερη εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης.

Τα χειρόγραφά του, μουσικά και κείμενα, καθώς και μέρος της συλλογής προγραμμάτων έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμα μέσω του ψηφιακού αποθετηρίου της Βιβλιοθήκης:

https://digital2.mmb.org.gr/handle/123456789/14973

Η έκθεση

«Ο γαλαξίας μου:

Μίκης Θεοδωράκης»

Το 2019 διοργανώθηκε η έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» για τον εορτασμό των 95ων γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Μετά από την ολοκλήρωση της λειτουργίας της έκθεσης, τόσο το περιεχόμενό της, όσο και το εκθεσιακό περιβάλλον μεταφέρθηκε σε ψηφιακή μορφή, έτσι ώστε όλοι όσοι αγάπησαν τον Μίκη Θεοδωράκη να μπορούν να θαυμάσουν τα πολύτιμα ντοκουμέντα του αρχείου του:

https://3dtours.cgworks.com/theodorakis/

Η πλατφόρμα

«Μίκης: ένα χρονολόγιο

για τον Μίκη Θεοδωράκη»

Επίσης, η Μουσική Βιβλιοθήκη προσφέρει μέσω ιστοσελίδας και τη καινοτόμα εκπαιδευτική πλατφόρμα «Μίκης: ένα χρονολόγιο για τον Μίκη Θεοδωράκη». Έτσι, τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι, έχουν την ευκαιρία να δουν τους βασικούς σταθμούς της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, μέσα από τα μάτια του συνθέτη:

https://mikis.melodisseia.gr/

Για το 2025 – Έτος Μίκη Θεοδωράκη στοχεύει ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» μέσα από την ειδικά σχεδιασμένη πολύ-επίπεδη δράση του να σταθεί αντάξιος στην παρακαταθήκη του μεγάλου συνθέτη.

©Typologos.com 2024