Τo χρονικό της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη
Ο αγώνας
για την επαναλειτουργία
της Ιεράς Θεολογικής
Σχολής Χάλκης
«Συνεπληρώθησαν ήδη πεντήκοντα και τρία έτη από την όλως άδικον κατάργησιν του θεολογικού τμήματος της τροφού Χαλκίτιδος Σχολής. Επαναλαμβάνουμε, ωστόσο,και πάλιν ότι δε θα πάψουμε να αγωνιζόμεθα διά την επαναλειτουργίαν της, διά να διδάσκεται και πάλιν στο ηγιασμένο τούτο σχολείον μας η εκκλησιαστική θεολογία, να καλλιεργείται και να διακηρύσσεται η Ορθόδοξος χριστιανική μαρτυρία προς τον σύγχρονο άνθρωπο».
Αυτό τόνισε ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου 2024 στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της ΑΜΚΕ «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» στη Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βόρεια Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως και τις 26 του ίδιου μηνός.
Ποιοι συνόδευαν
τον Παναγιότατο
Τον Παναγιότατο συνόδευαν:
♦Οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Σμύρνης κ. κ. Βαρθολομαίος και Δράμας κ.κ. Δωρόθεος.
♦Ο Μ. Εκκλησιάρχης Αρχιμανδρίτης, κ. κ. Αέτιος.
♦Ο Υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου- Διάκονος κ.κ. Οικουμένιος.
♦Ο τριτεύοντας διάκονος κ. κ. Βαρνάβας.
♦Ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Νικόλαος Παπαχρήστους.
♦Ο γραμματέας, Παναγιώτης Γραφιαδέλλης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφίχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου 2024 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και κατευθύνθηκε στην Ιερά Μονή Ακριτοχωρίου, Εκεί παρέμεινε επί διήμερο και από την 21η έως και την 24η Σεπτεμβρίου 2024 επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, καθώς και το Κιλκίς.
Η επίσκεψη
στη Θεσσαλονίκη
Το απόγευμα της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου 2024 αφίχθηκε ο Παναγιότατος στη Θεσσαλονίκη, όπου το βράδυ της ίδιας ημέρας παρευρέθηκε στο επίσημο εορταστικό δείπνο της επετείου των πενήντα ετών από της ιδρύσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.
Στην εκδήλωση των εκατό ετών από την ίδρυση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Το πρωί της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου 2024 παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην επετειακή εκδήλωση για τα εκατό έτη από την ίδρυση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) με θέμα «Ορθόδοξος Πίστη και Ιατρική Επιστήμη» που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με την παρουσία:
♦ Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνου ως εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
♦Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ. Φιλόθεου.
♦Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σμύρνης, κ. κ. Βαρθολομαίου.
♦Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας, κ. Δωροθέου.
♦Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βρυούλων, κ.κ. Παντελεήμονος.
♦Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μιλήτου, κ.κ. Αποστόλου.
♦Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. κ.κ. Παντελεήμονος.
♦Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κασσανδρείας, κ.κ. Νικοδήμου.
♦Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβα.
♦Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, κ.κ.Θεοκλήτου.
♦Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Πλάρωνος.
♦Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου, κ. κ. Βαρθολομαίου.
♦Του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αμορίου, κ.κ. Νικηφόρου.
♦Του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ρηγίου, κ. κ.Ειρηναίου.
Ποιοι- ποιες παρέστησαν
Στην εκδήλωση του ΙΣΘ παρέστησαν:
♦Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας/
♦Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στυλιανός Αγγελούδης.
♦Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας της ΠΚΜ, Μελίνα Δερμετζοπούλου.
♦Εκπρόσωποι των κομμάτων.
♦Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
♦Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φειδάς.
♦Ο αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Ταμπακούδης.
♦Ο τέως κοσμήτορας της Σχολής Υγείας του ΑΠΘ,Θεόδωρος Δαρδαβέσης.
♦Πλήθος αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου.
♦Μέλη ης Πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η ομιλία
του Οικουμενικού Πατριάρχη
Ο Παναγιότατος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην εκδήλωση του ΙΣΘ, που σκοπό έχει να διατρανώσει «την ιδιαιτέραν τιμήν, την οποίαν επιφυλάσσει η Εκκλησία και δη το Οικουμενικόν Πατριαρχείον προς τους ιατρούς» και να τονίσει «την βιωματικήν συνάφειαν των χριστιανικών ηθικών παραδόσεων προς τας απαρασαλεύτους ιπποκρατικάς αρχάς, αμφοτέρων τόσον επικαίρων εις τους σημερινούς καιρούς των πολλαπλών συγχύσεων».
Κατόπιν, αναφέρθηκε στην αγαπητική κίνηση της Μεγάλης Εκκλησίας να «προσλαμβάνη υπό τας πνευματικάς πτέρυγάς της και να επισυνάγη ως θεσμικά τέκνα της τας επαγγελματικάς συντεχνίας, να εμπνέη εις τα μέλη των αφ᾿ ενός αισθήματα συναλληλίας και αγαστής συνεργασίας, αφ᾿ ετέρου διάθεσιν φιλανθρωπίας και εντίμου, κατά τας χριστιανικάς επιταγάς, επαγγελματισμού».
Ακόμη, τόνισε το γεγονός ότι οι θρησκείες και οι κοινωνίες ανέδειξαν το ιατρικό επάγγελμα σε λειτούργημα και προσθέτοντας τη διαπίστωση ότι «η προαγωγή του επαγγέλματος εις λειτούργημα και του επαγγελματίου εις λειτουργόν είναι προσωπικόν, πνευματικής φύσεως άθλημα, συνειδητή εσωτερική επιλογή, και η εφαρμογή της εις την καθ’ ημέραν πράξιν αυτοπροαίρετος άσκησις αρετής».
Απευθυνόμενος
προς τους γιατρούς
Απευθυνόμενος στους ιατρούς υποστήριξε πως η Εκκλησία τούς επιφορτίζει με αποστολική ευθύνη, αφού «ὁ Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ως ιατρός ψυχών και σωμάτων εθεράπευεν ασθενείς και ανεκούφιζε πάσχοντας. Με το «ασθενούντας θεραπεύετε», αυτήν την φιλάνθρωπον δραστηριότητα παρήγγειλε και εις τους Αποστόλους, όταν τους απέστειλε προς τα έθνη.
Την θεϊκήν αυτήν επιταγήν επικαιροποιεί η Εκκλησία και δι’ αυτού του τρόπου επιφορτίζει τους ιατρούς με αποστολικήν εὐθύνην». Χαρακτήρισε, δε, την ιατρική ως επιστήμη αιχμής και προσέθεσε ότι:
«Διακονείτε τον άνθρωπον, σώζετε ζωάς, χαρίζετε ευρωστίαν. Εις την αγίαν αποστολήν σας διαφυλάσσεται η αξιολογική παρακαταθήκη της Ορθοδοξίας, η οποία αποδίδει εις το ανθρώπινον πρόσωπον απόλυτον τιμήν και ιερότητα.
Το θεάρεστον έργον σας, όχι μόνον δεν είναι πεδίον συγκρούσεως πίστεως και επιστήμης, αλλά χώρος συνεργασίας και αλληλοπεριχωρήσεως αυτών των δύο εξόχων πνευματικών μεγεθών επ’ αγαθώ του ανθρώπου και της κοινωνίας».
Για τη καθιέρωση
της ημέρας τιμής
προς το
ιατρικό λειτούργημα
Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην εκ μέρους της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως καθιέρωση ημέρας τιμής προς τοιατρικό λειτούργημα με τη καθιέρωση της πλησιέστερης στην 17η και 18η Οκτωβρίου Κυριακής ως ημέρα των συνάξεων πάντων των Αγίων Ιατρών.
Κατόπιν, ο Παναγιότατος μίλησε για το πολυσχιδές κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο των Μητροπόλεων, στις οποίες εκτείνεται η δράση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και ανέφερε εμφατικά ότι:
«Επλαισιώσατε το έργον αυτό με φιλοτιμίαν και ανεδείχθητε πρωτεργάται εις την εκπλήρωσιν των στόχων του. Η ειρήνη, η οποία θα πληρώση την καρδίαν σας, θα είναι η ανεκτίμητος αμοιβή σας.
Η χάρις του Θεού και η ευχή της Εκκλησίας θα λιπάνουν τον μόχθον σας και τα αγαθά έργα των χειρών σας θα εκατονταπλασιασθούν».
Ο πρόεδρος
του ΙΣΘ
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νικόλαος Νίτσας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη συνοδεία του για την τιμητική παρουσία του στην εκδήλωση, ενώ παρέθεσε ιστορικά στοιχεία σχετιζόμενα με την ίδρυση και την πορεία του συλλόγου μέχρι και σήμερα.
Οι εισηγήσεις
στην εκδήλωση
του ΙΣΘ
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις:
♦Του αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Νικολάου Λαζαρίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στη φιλάνθρωπη δράση των Αγίων Αναργύρων και στην επίδραση που αυτοί άσκησαν στην ιατρική μέχρι και σήμερα.
♦Του τέως κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ-καθηγητή, Θεοδώρου Δαρδαβέση, ο οποίος παρουσίασε τα αγιάσματα της πόλης και πραγματεύτηκε την ιαματική χάρη που αποδίδεται σε κάθε ένα από αυτά.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά τα μέλη των χορωδιών του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος».
Τα εγκαίνια
της έδρας
της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης»
Το βράδυ της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου 2024 ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του επισκέφθηκαν την Άνω Πόλη, όπου τέλεσε τον αγιασμό και τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της έδρας του οργανισμού «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» (σε κτίριο που αποτελεί ευγενή παραχώρηση της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων, με σκοπό να καταστεί δυνατή η πραγμάτωση των στόχων και των σχεδιασμών του φορέα αυτού).
Ποιοι- ποιες
παραβρέθηκαν
στην τελετή
Στην τελετή παρευρέθηκαν:
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ.Ιουστίνος ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σμύρνης, κ. κ. Βαρθολομαίος.
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας, κ. κ.Δωρόθεος.
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βρυούλων, κ.κ. Παντελεήμων.
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μιλήτου, κ.κ. Απόστολος.
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βελεστίνου, κ.κ.Δαμασκηνός.
♦Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου, κ.κ. Νικηφόρος, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων και πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.
♦Ο υφυπουργός Εσωτερικών υπεύθυνος για τα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
♦Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.
♦Η γενική γραμματέας του οργανισμού «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», Ζαχαρώ Παπαδοπούλου.
♦Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
♦Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας καθώς και πλήθος λαού.
Η θεματική έκθεση
Στους χώρους,που εγκαινιάστηκαν, «φιλοξενείται» ήδη μία φωτογραφική έκθεση για τα 180 χρόνια προσφοράς της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στα γράμματα και τον άνθρωπο. Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της διοίκησης του οργανισμού «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», στον οποίο προεδρεύει ο πρώην Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος.Έγινε, δε, εφικτή χάρις στη συνεργασία του οργανισμού αυτού με την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών.
Τα εγκαίνια
της θεματικής έκθεσης
Η έκθεση εγκαινιάστηκε επίσημα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, ενώ υπογράμμισε ότι στα εκατόν είκοσι επτά χρόνια της Θεολογικής λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης – της οποίας υπήρξε σπουδαστής κα ο ίδιος – συνεισέφερε στην Εκκλησία διακόσιους είκοσι διδασκάλους της ορθόδοξης χριστιανικής θεολογίας, οι οποίοι «εδιακόνησαν ευκλεώς και θυσιαστικώς το λαόν του Θεού και την ιεράν επιστήμην τους».
Ταυτόχρονα, ο κ.κ. Βαρθολομαίος ανέφερε σχετικά:
«Συνεπληρώθησαν ήδη πεντήκοντα και τρία έτη από την όλως άδικον κατάργησιν του θεολογικού τμήματος της τροφού Χαλκίτιδος Σχολής. Επαναλαμβάνουμε, ωστόσο, και πάλιν ότι δε θα πάψουμε να αγωνιζόμεθα διά την επαναλειτουργίαν της, διά να διδάσκεται και πάλιν στο ηγιασμένο τούτο σχολείον μας η εκκλησιαστική θεολογία, να καλλιεργείται και να διακηρύσσεται η Ορθόδοξος χριστιανική μαρτυρία προς το σύγχρονο άνθρωπο.
Τότε, η πρωτόθρονος εκκλησία της Ορθοδοξίας θα αποκτήσει και πάλι το θεολογικό της φυτώριο, το οποίο θα την τροφοδοτεί με ικανά στελέχη, σάρκα εκ της σαρκός της, ευλαβείς κληρικούς και εργάτας της θεολογίας, συνεχιστάς των παραδόσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίοι θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης εις την Εκκλησίαν, ως εκφραστές του κοινού πνεύματος της Χάλκης και του αειφεγγούς Φαναρίου».
Για το
σημαντικό έργο
του οργανισμού
«Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»
Αναφερόμενος ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο σημαντικό έργο του οργανισμού «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ότι:
«Μας αξίωσε ο Θεός να επισκεφτούμε και πάλιν την ευλογημένη γη της Μακεδονίας με αφορμή σημαντικές επετείους του εφετινού έτους. Στην αποψινή επίσκεψη εγκαινιάζουμε τα νέα γραφεία της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, μιας εταιρίας δραστηριοποιημένης τα τελευταία έτη με πολλήν επιτυχίαν και δράση για την βυζαντινή ανάδειξη της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί μεγαλόπολη του Βυζαντίου, καθώς έχει κρατήσει τον χαρακτήρα της».
Οι προσφωνήσεις
Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η γενική γραμματέας της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης», Ζαχαρώ Παπαδοπούλου,ενώ προσφωνήσεις πραγματοποίησαν:
♦Ο αντιπρόεδρος της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου,Παντελής Φιλιππίδης
♦Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου, κ.κ. Νικηφόρος.
♦Ο σεπτός ποιμενάρχης και Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. κ. Φιλόθεος.
Ο χαιρετισμός
του ΥΜΑΘ
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης Κ. Γκιουλέκας στο χαιρετισμό του τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη μαθαίνουμε να ζούμε κοντά στις Εκκλησίες, ενώ έδωσε έναν ιδιαίτερα θερμό και συγκινητικό τόνο.
«Καλωσορίζουμε σήμερα τον Πατριάρχη μας στην έδρα της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης».Είναι πολύ σημαντική η σημερινή στιγμή, γιατί εδώ που βρισκόμαστε μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει να «χτυπάει» η καρδιά της βυζαντινής Θεσσαλονίκης στην Άνω Πόλη.
Χαιρόμαστε, Παναγιότατε, γιατί σε αυτή την πόλη μαθαίνουμε να ζούμε κοντά στις Εκκλησίες και η καθημερινή ζωή μας «δένεται» με την εκκλησιαστική.
Θέλω να γνωρίζετε, Παναγιότατε, ότι σε αυτή την πόλη έχετε αληθινά παιδιά, γιατί σας αισθανόμαστε ως τον πραγματικό πατέρα μας. Τέλος, θέλω επίσης να γνωρίζετε πως, κάθε φορά που έρχεστε, η πόλη μας μετατρέπεται σε μια «ανοιχτή» εκκλησία.
Με τη δική σας παρουσία μας κάνετε να μεταλαμβάνουμε και το μυστήριο του Γένους, αφού είστε η κεφαλή του. Αύριο που θα αποχωρήσετε από αυτή την πόλη να ξέρετε ότι οι προσευχές όλων μας θα σας συνοδεύουν, περιμένοντας να ξαναέρθει ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλέκας.
Ο Όρθρος
και η
Θεία Λειτουργία
Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024 χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του συμπολιούχου Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά λειτουργούντος κατά την Πατριαρχική τάξη του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. κ.κ. Ιακώβου και διακονούντος του τριτεύοντος Πατριαρχικού διακόνου, κ. Βαρνάβα.
Οι συμπροσευχόμενοι
Στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία συμπροσευχόμενοι παραβρέθηκαν:
Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.
Η σεπτή συνοδεία του Παναγιότατου, ήτοι:
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σμύρνης, κ. κ. Βαρθολομαίος.
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας, κ. κ. Δωρόθεος.
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βρυούλων, κ.κ. Παντελεήμων.
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μιλήτου, κ.κ. Απόστολος.
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. κ.κ. Παντελεήμων.
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ. Δημήτριος.
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βελεστίνου, κ. κ. Δαμασκηνός.
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβας.
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, κ.κ. Ιερόθεος.
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσσης, κ.κ.Ιωακείμ.
♦Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτων.
♦Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου, κ.κ. Νικηφόρος.
♦Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρηγίου, κ. κ.Ειρηναίος.
♦Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος,
♦Ο Παναγιότατος Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκη, κ.κ. Άνθιμος.
Οι παρόντες
και οι παρούσες
Παρόντες και παρούσες ήταν:
♦Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
♦Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στυλιανός Αγγελούδης.
♦Ο βουλευτής, Σταύρος Καλαφάτης.
♦Ο βουλευτής, Θεόδωρος Καράογλου.
♦Η βουλευτίνα, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου.
♦Ο βουλευτής, Δημήτριος Κούβελας.
♦Ο βουλευτής, Μιχαήλ Χουρδάκης.
♦Μέλη της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
♦Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
♦Μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
♦Εκπρόσωποι του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Ερυθρού Σταυρού καθώς και πλήθος λαού.
Οι ψαλμοί
Έψαλλαν χοροί της πόλης της Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του κ. Ιωάννη Λιάκου, πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού και επίκουρου καθηγητή του ΑΠΘ στα δεξιά και του κ. Δημητρίου Μανούση, πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Παναγίας Λαοδηγήτριας και εκπαιδευτικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο αριστερό αναλόγιο.
Η κορυφή του Πνεύματος
Η προσλαλιά
του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης
Στην πλήρη αγάπης, εκτιμήσεως και σεβασμού προσλαλιά του προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο σεπτός ποιμενάρχης- Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος χρησιμοποίησε τους λόγους που απηύθυνε προ ημερών ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος:
«Ἡ κορυφή του πνεύματος είναι ο Πατριάρχης μας. Ο Πατριάρχης μας δεν είναι ένα αξίωμα, δεν είναι μια θέση. Είναι σύμβολο της ενότητας. Είναι το σύμβολο του χώρου που δεν έχει όρια».
Ακόμη, διαβεβαίωσε πως οι λόγοι που αρθρώνει είναι «λόγοι καρδιακοί, οι οποίοι εκφράζουν και τη συνείδηση της Αγιοτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος για το πρόσωπο το ιερό του Πατριάρχη μας και τον θεσμό τον ιερότατο, το πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο μας», εξέφρασε τη χαρά της τοπικής Εκκλησίας, κλήρου και λαού, για την «αγλαότιμο και φωταυγή» ημέρα της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχη στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Εξήρε, δε, τους αγώνες του Παναγιωτάτου για την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού και την «λευκή διαδρομή του σε καιρούς δυσχείμερους» ομολογώντας συνάμα μια «πορεία μέσα στην ιστορία και τους χαλασμούς των καιρών» με «ενεργή και γρηγορούσα τη συνείδηση της λατρείας προς τον ιερό της Εκκλησίας θεσμό» ως «μεγαλοσχήμων της καρτερίας», κατά το λόγο του μακαριστού Μητροπολίτη Πέργης κυρού Ευαγγέλου.
Οι ευεργεσίες
του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Κατόπιν, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος απαρίθμησε τις ευεργεσίες που δέχθηκε και δέχεται η τοπική Εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφερόμενος στη διαφύλαξη «της πίστης και της αυτοσυνειδησίας ένεκα σοφών αποφάσεων Πατριαρχών του Γένους» και από το παράδειγμα του από Θεσσαλονίκης Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ του Γ, ο οποίος έδρασε στα δύσκολα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα.
Κατέληξε,δε, στο πρόσωπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος με τις σοφές ενέργειές του «διαφυλάσσει την εκκλησιαστική ακεραιότητα του ονόματος της Μακεδονίας μόνο για τις εν Ελλάδι Ιερές Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, δίχως να μετακινείται από το χρέος του σεπτού Θρόνου Του προς την αλήθεια, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον».
Για το πρωτείο
των ευθυνών
Με αισθήματα συγκίνησης και δέους δήλωσε ότι κλήρος και λαός υποδέχεται τον Πατριάρχη του Γένους «με την οικειότητα που τα παιδιά υποδέχονται τον Πατέρα τους», μα ταυτόχρονα ομολόγησε την τιμή, το δέος και τον πρέποντα σεβασμό που αποδίδει ο πιστός λαός της Θεσσαλονίκης στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Υπογράμμισε, δε, εμφατικά ότι: «Έχουμε επίγνωση -και μακάρι και άλλοι να την αποκτήσουν- ότι το τιμητικό προβάδισμα, το πρωτείο των ευθυνών, η οικουμενική και καθολική αποστολή του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως δεν είναι προϊόν «ψιλών» ιστορικών τίτλων, ούτε κοσμικών διεκδικήσεων, αλλά συνιστά ιεροκανονική υποχρέωση και αποτελεί ουσιαστική μαρτυρία κενωτικής αλλήλοπεριχώρησης και αγαπητικής κοινωνίας υπέρ των ανά την οικουμένη Ορθοδόξων του Θεού Εκκλησιών για τη διάσωση της αλήθειας της ενότητας και την ουσιαστική δυνατότητα έγκυρης και υπεύθυνης ανάσχεσης διαφόρων τάσεων, οι οποίες τελευταία αναπτύσσονται και οδηγούν, δυστυχώς, την ενότητα των Ορθοδόξων σε προτεσταντικού τύπου κατατεμαχισμό».
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος δώρισε εκ μέρους της Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων στον Πατριάρχη του Γένους και μια ποιμαντορική ράβδο σε «ένδειξη του υιικού σεβασμού και της διάθεσης να αποτελεί επιστηριγμό στην άσκηση της υψηλής ευθύνης» του Παναγιότατου.
Η αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη
Στην αντιφώνησή του, ο Γεραρός της Ορθοδοξίας Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δήλωσε τη χαρά του για την επίσκεψή του για άλλη μία φορά στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας:
«την ιστορικήν Θεσσαλονίκην, συμβασιλεύουσαν πάλαι εις καιρούς ευτυχεστέρους διά το Γένος και τα νυν συμπρωτεύουσα της Ελλάδος».
Ως ξεχωριστό γεγονός που διαφοροποιεί την επίσκεψή Του αυτή ανέφερε την εγκαθίδρυση στον θρόνο της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης του «νεού και φερέλπιδος ποιμενάρχου αυτής» Μητροπολίτη Φιλοθέου.
Έτσι, ευχήθηκε μία «μακράν, ευδόκιμον, καλλίκαρπον, πολύκαρπον και κατά πάντα θεοφιλή ποιμαντορία προς οικοδομήν και αύξησιν της τοπικής Εκκλησίας και σωτηρίας του πιστευθέντος εις Αυτόν Χριστεπωνύμου πληρώματος».
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στα εκ Θεού χαρίσματα και προσόντα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ.Φιλόθεου, στο ταπεινό του φρόνημα, στο προσηνές και στο συνεργάσιμο του χαρακτήρα του, ενώ ευχήθηκε να καταγράψει «χρυσές σελίδες» στην ιστορία της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης με τη βοήθεια και συνέργεια του Αγίου προκατόχου του. Αναφερόμενος στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά δήλωσε ότι πρώτη φορά τον επισκέπτεται και χοροστατεί ως Πατριάρχης.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στις αιτίες της επίσκεψής του στην πόλη της Θεσσαλονίκης, δηλαδή την επέτειο των εκατό χρόνων από την ίδρυση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και τα εγκαίνια του κτιρίου, το οποίο παραχώρησε η Ιερά, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων στον Οργανισμό «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»,ενώ τόνισε τη κατά το δυνατόν ευεργετική παρουσία και δράση της Μονής των Βλατάδων στην πόλη και στο λαό της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Για τον Άγιο Ιωάννη
το Θεολόγο
Στη συνέχεια, ο Παναγιότατος «έστρεψε» το λόγο του στο πρόσωπο του εορταζόμενου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου «του ενδόξου και πανευφήμου μαθητού της Αγάπης» και τόνισε σχετικά ότι:
«Ο Άγιος Ιωάννης, ο ηγαπημένος επιστήθιος φίλος του Χριστού και παρθένος είναι ο Ευαγγελιστής της αγάπης. Έζησε τον Θεόν ως αγάπη και τον εκήρυξεν ως αγάπη. Εβίωσε πλήρως και με απόλυτον συνέπεια την διπλήν αγάπην την προς τον Θεόν και προς τον άνθρωπον και την εκήρυξε μετά ιερού πάθους προς όσους επιθυμούν να λέγονται χριστιανοί και τέκνα Θεού…
εις τας χαλεπάς ημέρας μας κατά τας οποίας έχει ψυγεί η αγάπη των πολλών και μάλιστα εκ των θεωρουμένων ευσεβών, το κήρυγμα της αγάπης του Θεολόγου είναι υπέρ ποτέ και άλλοτε επίκαιρον και η προς αυτό συμμόρφωσις όλων πρώτη προτεραιότης.Δυνάμεθα να στοχαζόμεθα, να φιλοσοφώμεν, να επιδιδόμεθα εις έργα κοινωνικής προνοίας, φιλογενείας και αλτρουισμού ή ακόμη και να θεολογώμεν ακαδημαϊκώς, αλλά να απουσιάζει η αγάπη από τη καρδία μας.
Της αγάπης, όμως, απουσιαζούσης πάντα ταύτα και οτιδήποτε άλλο ως καλό θεωρούμενο από πλευράς κοινωνικής κλπ., είναι απλώς πομφόλυγες και μηδεμίαν ή ελαχίστην αξίαν έχουν ενώπιον του Θεού, καθώς ο Θεός αγάπη εστί…».
Περί της Αγάπης
Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε:
«Όταν ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ομιλεί περί αγάπης, δεν ομιλεί δι’ ένα ευγενές έστω συναίσθημα, αλλά διά κάτι πολύ βαθύτερο και ουσιαστικότερο, μέτρον και εξαμπλάριον του οποίου είναι η κένωσις και ταπείνωσις της ενσαρκώσεως και η κάμινος του σταυρού του Υιού και Λόγου του Θεού».
Αναφερόμενος στην αγάπη, όπως την ερμηνεύουν οι Άγιοι Πατέρες και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αγάπη είναι άκτιστη ενέργεια που αποκτάται με την επιμελή κάθαρση της καρδίας:
«Διά μετανοίας και δακρύων και υπομονής πολλής εις τας ασθενείας και πάσας τας θλίψεις του βίου, αγών πνευματικός και σύντονος ψυχοσωματική άσκησις, κατά το παράδειγμα των Αγίων, ακρίβεια Ορθοδόξου Δόγματος, λειτουργικός βίος, μυστηριακή μετοχή, λεπτομερής συνέπεια προς πάσας τας εντολάς του Θεού».
Ως καρπός αυτών των αγώνων γεννάται το δώρημα της αγάπης, το οποίο μεταμορφώνει τον άνθρωπο σε εικόνα του αγαπώντος Θεού, που αναλώνεται για την αγάπη του Θεού και του πλησίον. Γεννήματα αυτής της αγάπης είναι και όλοι οι Άγιοι της Θεσσαλονίκης, των οποίων τους άθλους.
Για το έργο
των αδελφών
Θεσσαλονικέων ισαποστόλων
Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου
Τους άθλους αυτούς ανέφερε περιληπτικά ο Παναγιότατος Πατριάρχης υπερτονίζοντας το έργο των αδελφών Θεσσαλονικέων ισαποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των «αναγεννητών εν Χριστώ λαών ολοκλήρων και θεμελιωτών του Σλαβικού Πολιτισμού».
Αυτής της θυσιαστικής αγάπης χαρακτήρισε ως «καρπό» το Παπάφειο Ορφανοτροφείο, «την μεγαλυτέραν γνωστήν οικογένειαν με περισσότερα των τριάκοντα χιλιάδων τέκνων».
Ο Παναγιότατος Πατριάρχης ονόμασε γνήσιο εκφραστή της αγάπης αυτής τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεο και εξέφρασε την εκτίμηση, την εκτενή αγάπη και την εμπιστοσύνη της Μητρός Εκκλησίας προς το σεπτό πρόσωπό του.
Ταυτόχρονα, ομολόγησε ότι δεν παύει η Μήτηρ Εκκλησία να προσεύχεται, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους συνεργάτες του και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης. Ευχαρίστησε, δε, τον Μητροπολίτη κ.κ. Φιλόθεο για την πρόσκληση, τους αγαθούς λόγους και την αγάπη του και ευχήθηκε από καρδίας σε όλους του πιστούς.
Το άγιο δισκοπότηρο
Μετά από το πέρας της αντιφωνήσεως προσέφερε ο Παναγιότατος ένα άγιο δισκοπότηρο στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ως αντίδωρο αγάπης, και τίμησε τον επί πολλά έτη προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Αρχιμανδρίτη,Μεθόδιο Αλεξίου με το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου δωρίζοντάς του τον σταυρό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης.
Στην αντιφώνησή του, ο π. Μεθόδιος ευχαρίστησε, τόσο τον Παναγιότατο Πατριάρχη, όσο και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για την ευεργεσία και ζήτησε τις πατρικές τους ευχές.
Η επίσκεψη
σε δημοτικό σχολείο
Μετά από το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και τη συνοδεία του επισκέφθηκε το παρακείμενο 43ο Δημοτικό Σχολείο, όπου ευλόγησε τα παιδιά και χάρηκε την ανέμελη συναναστροφή μαζί τους. Ακολούθησε ξενάγηση του Πατριάρχη στο Μουσείο της Μητροπόλεως και η παράθεση πρωινού, καθώς και γεύματος.
Ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης αναχώρησε από την Θεσσαλονίκη για την Αθήνα κατά το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου 2024 «αφήνοντας» αγαθή ανάμνηση και χαρά στις καρδιές κλήρου και λαού.
©Typologos.com 2024