Πρόσκληση σε πρόγραμμα κατάρτισης νέων δημοσιογράφων

Υποβολή αιτήσεων

έως και τις

30 Σεπτεμβρίου 2024

Prosklisi-se-programma-katartisis-neon-dimosiografon

Πρόσκληση για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κατάρτισης Νέων Ευρωπαίων Δημοσιογράφων 2024-2025, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως και τις 20 Νοεμβρίου 2024 στην Αθήνα, απευθύνουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, τη Συμβίωση Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και το «InsideStory».Φωτογραφία από Евгения από το Pixabay

Πρόσκληση για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κατάρτισης Νέων Ευρωπαίων Δημοσιογράφων 2024-2025, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως και τις 20 Νοεμβρίου 2024 στην Αθήνα, απευθύνουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, τη Συμβίωση Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και το «InsideStory».

Η σχετική ενημέρωση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Ο σκοπός

του Προγράμματος Κατάρτισης

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων δημοσιογράφων που εργάζονται για μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) με έδρα σε μία από τις 18 συμμετέχουσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις γενικά, και θέματα που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  ειδικότερα.

Τι θα παρέχει

η εκπαίδευση

Η εκπαίδευση στην Ελλάδα συνδυάζει μια συγκριτική προσέγγιση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής δημοσιογραφικής και ειδησεογραφικής κουλτούρας με μια πρακτική κάλυψη των τρεχόντων ευρωπαϊκών θεμάτων. ΄

Έτσι, προς τους δημοσιογράφους θα παρέχει εργαλεία που θα αυξήσουν την ευαισθητοποίησή τους για τα αλληλένδετα και τα πολυδιάστατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα. Συνάμα, θα διερευνηθούν  οι νέες ευκαιρίες και οι προκλήσεις των δημοσιογραφικών πρακτικών και της κάλυψης.

Η λοιπή θεματολογία

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμη θέματα που αφορούν:

Στα θεσμικά όργανα και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ρόλο και στις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα εθνικά κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις.

Στη συμμετοχή και στη σημασία των ομάδων πίεσης στις Βρυξέλλες.

Ποιοι – ποιες

μπορούν

να υποβάλλουν αίτηση

Δημοσιογράφοι από όλους τους τύπους μέσων ενημέρωσης (έντυπα, τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο) είναι ευπρόσδεκτοι-ευπρόσδεκτες να υποβάλουν αίτηση, καθώς και άλλοι επαγγελματίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως είναι οι δημιουργοί περιεχομένου, οι διαχειριστές πολυμέσων και οι ειδικοί σε θέματα δεδομένων.

Η συγκρότηση

του προγράμματος

Το πρόγραμμα αποτελείται από μια τριήμερη εκπαίδευση στην Αθήνα στις 18-20 Νοεμβρίου 2024 και σε επόμενη φάση, για 5 επιλεγμένους εξαιρετικούς συμμετέχοντες θα πραγματοποιηθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο ημερών την άνοιξη του 2025 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, μαζί με συμμετέχοντες από τις υπόλοιπες 17 χώρες.

 Επιπλέον, επιλεγμένοι δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσκληθούν σε συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, θα παρακολουθήσουν και θα συζητήσουν τη διαδικασία της σύνταξης με την ομάδα του «Inside Story» και θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης 2025 που θα λάβει χώρα στο Στρασβούργο.

Τα εφόδια

που θα αποκτηθούν

Οι συμμετέχοντες- συμμετέχουσες θα αποκτήσουν τα εξής εφόδια:

1.

Θα κατανοήσουν τη διαδικασία με την οποία χαράσσονται οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θεσμικά όργανα.

2.

 Θα αποκτήσουν γνώσεις και  εργαλεία για να καλύπτουν θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα κι αν δε βρίσκονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.

3.

Θα εξοικειωθούν με το δημοκρατικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

4.

Θα μάθουν να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

5.

Θα μάθουν να ερευνούν και να αναλύουν τα θέματα από την ευρωπαϊκή και όχι αποκλειστικά την ελληνική σκοπιά.

6.

Θα μάθουν να βλέπουν το ευρωπαϊκό «γίγνεσθαι» μέσα στο τοπικό και το τοπικό «γίγνεσθαι»μέσα στο ευρωπαϊκό.

7.

Θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο φίλων-συνεργατών στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας:

Να έχουν εργασιακή εμπειρία μικρότερη των τριών ετών από την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Να απασχολούνται επί του παρόντος σε μέσο μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) στην Ελλάδα και να έχουν την πλήρη στήριξη του εργοδότη τους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ή να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προσκομίσουν ως αποδεικτικά σχετικά δημοσιεύματα στην Ελλάδα).

Να έχουν ελληνική ιθαγένεια ή άδεια διαμονής στην Ελλάδα.

Να διακρίνονται από έντονο ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Να έχουν πολύ καλή προφορική και γραπτή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Να διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου ή κολλεγίου ή μαθητείας σε ανάλογη με τα θέματα Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας αναγνωρισμένη Τεχνική Σχολή

Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες εκτός Αθήνας ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση.

Επιλογή των συμμετεχόντων

Η επιλογή θα γίνει με βάση:

1.

Μια επιστολή κινήτρων (μία σελίδα)

2.

Ένα βιογραφικό σημείωμα (έως και δύο σελίδες).

3.

Ένα σύντομο πρωτότυπο ρεπορτάζ/άρθρο άποψης (400-1000 λέξεις) ή ένα σύντομο βίντεο (1-3 λεπτά) σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαδικασία της επιλογής

Η διαδικασία της επιλογής θα διεξαχθεί με βάση την ποιότητα της αίτησης, σε σχέση με τα κίνητρα υποβολής αίτησης, τις προσδοκίες από το πρόγραμμα και τη δυνατότητα εφαρμογής των γνώσεων που θα αποκτηθούν στη μελλοντική εργασία τους.

Τα κριτήρια του προγράμματος βασίζονται στη θεμελιώδη αρχή της μη διάκρισης της Ένωσης:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει κανενός είδους διακρίσεις ή προκαταλήψεις βάσει του φύλου, της ηλικίας, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της αναπηρίας, της φυλετικής ή της εθνοτικής καταγωγής, του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Θα ληφθούν υπόψη η γεωγραφική κατανομή και η ισότιμη εκπροσώπηση με βάση το φύλο, καθώς και η συνάφεια και η εμβέλεια του μέσου μαζικής ενημέρωσης ή του πρακτορείου ή των μέσων μαζικής ενημέρωσης ή πρακτορείων για το οποίο ή για τα οποία εργάζονται οι δημοσιογράφοι ή και η εμβέλεια των στοιχείων που δημοσιεύονται/μεταδίδονται από αυτούς- αυτές.

Σχετικά

με τους υποψήφιους

και με τις υποψήφιες

Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες θα πρέπει να επιδεικνύουν ουσιαστικό ενθουσιασμό για την Ευρώπη και τη δημοσιογραφία. Επίσης, οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες θα πρέπει να συμμερίζονται τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και την πολιτική μηδενικής ανοχής όσον αφορά στις διακρίσεις, στο ρατσισμό και στον αντισημιτισμό, μεταξύ άλλων. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα ακολουθήσει διαδικτυακή προσωπική συνέντευξη όσων προκριθούν.

Κόστος

Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής για τη διάρκεια της κατάρτισης για επιλεγμένους συμμετέχοντες εκτός Αθήνας θα καλυφθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  καθώς και για όσους- όσες λάβουν περαιτέρω κατάρτιση στις Βρυξέλλες μετά από την ολοκλήρωση της κατάρτισης στην Αθήνα.

Βεβαιώσεις

Βεβαιώσεις παρακολούθησης θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες  και σε όλες τις συμμετέχουσες που θα παρακολουθήσουν όλο το εκπαιδευτικό τριήμερο στην Αθήνα και θα υποβάλουν την τελική εργασία άσκησης.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής λήγει στις 11 το βράδυ της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου 2024 και γίνεται εδώ .

©Typologos.com 2024