Συνάντηση εργασίας των Ενώσεων Συντακτών στη Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή

6 Σεπτεμβρίου 2024

στην ΕΣΗΕΜ-Θ

Synantisi-ergasias-enoseon-syntakton-sti-thessaloniki

Καίρια ζητήματα των δημοσιογράφων όλης της χώρας θα απασχολήσουν τη συνάντηση εργασίας που θα έχουν εκπρόσωποι των Ενώσεων Συντακτών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των δημοσιογραφικών ασφαλιστικών ταμείων από τις 5 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου 2024 στην Ένωση Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) στη Θεσσαλονίκη.Φωτογραφία από Franz Bachinger από το Pixabay

Καίρια ζητήματα των δημοσιογράφων όλης της χώρας θα απασχολήσουν τη συνάντηση εργασίας που θα έχουν εκπρόσωποι των Ενώσεων Συντακτών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των δημοσιογραφικών ασφαλιστικών ταμείων από τις 5 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου 2024 στην Ένωση Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) στη Θεσσαλονίκη.

Τα ζητήματα των δημοσιογράφων

Μεταξύ άλλων, στη συγκεκριμένη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν:

Η εξανέμιση του εισοδήματος και των δημοσιογράφων,

Το πλήρως απορυθμισμένο εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα.

Η στέρηση της ενημερωτικής διάστασης στην ΕΡΤ-3.

Οι  εξοντωτικές αγωγές τύπου SLAPPs σε δημοσιογράφους.

Το ασφαλιστικό.

Τα πνευματικά δικαιώματα  κι άλλα θέματα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συντονίσουν οι εκπρόσωποι των ενώσεων συντακτών τις ενέργειές τους, με τις οποίες θα εντείνουν την προσπάθεια να ανατραπεί το σκηνικό, που πλήττει το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος

της Μακεδονίας- Θράκης

σε κατάσταση

ασφυκτικής πίεσης

Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ, η ετήσια επικέντρωση της πολιτικής επικαιρότητας στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης, βρίσκει το δημοσιογραφικό κόσμο της Μακεδονίας-Θράκης σε κατάσταση ασφυκτικής πίεσης.

Εξανέμιση του εισοδήματος

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι «μοιράζονται» με το σύνολο των εργαζομένων της χώρας την αγωνία για την εξανέμιση του εισοδήματός τους υπό το βάρος του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Το πλήρως

απορρυθμισμένο

εργασιακό τοπίο

Ταυτόχρονα, επικρατεί το πλήρως απορρυθμισμένο εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας απουσιάζουν και η εργοδοτική αυθαιρεσία ανθεί. Αυτό συνδυάζεται στη Μακεδονία και τη Θράκη με ένα τεράστιο έλλειμμα θέσεων εργασίας, το οποίο διογκώνεται διαρκώς με τη διακοπή λειτουργίας όλο και περισσότερων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

 Η στέρηση

της ενημερωτικής διάστασης

στην ΕΡΤ-3

 Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αναφέρει ότι  η δημόσια ραδιοτηλεόραση (στην οποία η συλλογική σύμβαση εργασίας παρακάμπτει τα μισθολογικά ζητήματα με το πρόσχημα κάποιων παροχών) έχει στερήσει από το σταθμό της στη Θεσσαλονίκη, την ΕΡΤ3, την ενημερωτική διάσταση και δεν αξιοποιεί το δημοσιογραφικό δυναμικό της.

Για τις

εξοντωτικές αγωγές

τύπου SLAPPs

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ τονίζει ότι  δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης είναι αντιμέτωποι με εξοντωτικές αγωγές SLAPPs επειδή τα ρεπορτάζ τους, αν και είναι αληθή, ήταν ενοχλητικά.

©Typologos.com 2024