Οι τρεις όμιλοι του 3ου γύρου των προκριματικών αγώνων  της Ασίας για το Μουντιάλ 2026

Η Αυστραλία

η Ιαπωνία

και η Σαουδική Αραβία

θα «κοντραριστούν»

στον 3ο όμιλο!  

Oi-treis-omiloi-tou-3ou-gyrou-ton-prokrimatikon-agonon-tis-Asias-gia-to-Mundilal-2026

«Δυνατές μονομαχίες» με τη συμμετοχή συνολικά 18 εθνικών ομάδων ανδρών περιλαμβάνει το αγωνιστικό καλεντάρι (Σεπτέμβριος του 2024-Ιούνιος του 2025) των τριών ομίλων του τρίτου γύρου των προκριματικών αγώνων της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΑFC) για το Μουντιάλ 2026 της ΦΙΦΑ (FIFA).Φωτογραφία από goska_malgoska από το Pixabay

«Δυνατές μονομαχίες» με τη συμμετοχή συνολικά 18 εθνικών ομάδων ανδρών περιλαμβάνει το αγωνιστικό καλεντάρι (Σεπτέμβριος του 2024-Ιούνιος του 2025) των τριών ομίλων του τρίτου γύρου των προκριματικών αγώνων της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΑFC) για το Μουντιάλ 2026 της ΦΙΦΑ (FIFA), που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 11 Ιουνίου έως και την Κυριακή 19 Ιουλίου 2026 στα γήπεδα του Καναδά, του Μεξικού, καθώς και των ΗΠΑ.

Πότε θα διεξαχθούν

οι αγώνες

Ο τρίτος γύρος των προκριματικών ματς της AFC περιλαμβάνει έναν εντός και έναν εκτός έδρας της εκάστης συμμετέχουσας ομάδα με τις άλλες  ομάδες του ίδιου ομίλου. Τα ματς αυτά θα διεξαχθούν   από τον Σεπτέμβριο του 2024 έως και τον Ιούνιο του 2025.

Ποιες ομάδες

προκρίνονται απευθείας

Οι δύο πρώτες ομάδες από έκαστο εκ των τριών ομίλων θα προκριθούν απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2026. Εκείνες, που θα «τερματίσουν» τρίτες και τέταρτες στους τρεις ομίλους θα «προχωρήσουν» στον τέταρτο γύρο. Εκεί, θα τους «περιμένει» μία πρόσθετη φάση ομίλων κατά την οποία αναμένεται άλλες δύο εθνικές ομάδες «να χτυπήσουν το εισιτήριό τους» για τη παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου στη Βόρεια Αμερική.

Οι δύο επιλαχόντες του τέταρτου γύρου, όμως, θα «προχωρήσουν» στον πέμπτο γύρο των προκριματικών αγώνων της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου κατά τον οποίο θα καθοριστεί ο εκπρόσωπος της Ασίας στο Διηπειρωτικό Τουρνουά (πλέι-οφ) Play-off της FIFA.

Οι τρείς όμιλοι

Οι τρεις όμιλοι του 3ου γύρου των προκριματικών αγώνων της Ασίας για το Μουντιάλ 2026 είναι οι εξής:

1ος όμιλος

Ιράν.

Κατάρ.

Ουζμπεκιστάν.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δημοκρατία της Κιργιζίας.

ΛΔ Κορέας.

2ος όμιλος

Δημοκρατία της Κορέας.

Ιράκ.

Ιορδανία.

Ομάν.

Παλαιστίνη.

Κουβέιτ.

3ος όμιλος

Ιαπωνία.

Αυστραλία.

Σαουδική Αραβία.  

Μπαχρέιν.

Κίνα.

Ινδονησία

Η «Ακτινογραφία»

του 1ου ομίλου

Σε αυτό τον όμιλο υφίσταται το «παραδοσιακό ντέρμπι» των χωρών της Κεντρικής Ασίας, δηλαδή μεταξύ των εθνικών ομάδων του Ουζμπεκιστάν και της Δημοκρατίαε  της Κιργιζίας, οι οποίες αμφότερες θα προσπαθήσουν να προκριθούν για πρώτη φορά στα τελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Επίσης, το Ιράν και το Ουζμπεκιστάν ισοβάθμησαν στην προηγούμενη φάση στο δεύτερο γύρο των προκριματικών αγώνων και «συγκρούονται» ξανά, αφού «κληρώθηκαν» πάλι στον ίδιο όμιλο!

Από την πλευρά της, η ΛΔ Κορέας (Βόρεια Κορέα) θα προσπαθήσει να διεκδικήσει την τρίτη συμμετοχή της στα τελικά της παγκόσμιας γιορτής του ποδοσφαίρου στη Βόρεια Αμερική, όπου θα επιχειρήσουν για δεύτερη φορά να «βρίσκονται» και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Οι πρωταθλητές της Ασίας και οικοδεσπότες του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήτοι το Κατάρ, θα «ξεκινήσουν» στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2024 με μια εντός έδρας αναμέτρηση εναντίον των γειτονικών ΗΑΕ, επιδιώκοντας στη συγκεκριμένη σειρά αγώνων να πάρουν αυτοί στο τέλος το ένα από τα δυο «απευθείας εισιτήρια» του 1ου ομίλου για το Μουντιάλ 2026 σε Καναδά, Μεξικό και ΗΠΑ.

Η «Ακτινογραφία»

του 2ου ομίλου

Στον 2ο όμιλο «βρίσκεται» η Δημοκρατία της Κορέας (Νότια Κορέα), που θα επιχειρήσει να εμφανιστεί για 11η συνεχόμενη φορά στα τελικά ενός Μουντιάλ! Αντιθέτως, από μόνο μια φορά έχουν εμφανιστεί το Ιράκ (1986) και το Κουβέιτ (1982) στα τελικά ενός Μουντιάλ, στα οποία σκοπεύουν αμφότερα «ντουμπλάρουν» τη συμμετοχή τους.

Στον ίδιο όμιλο συμμετέχουν και τρεις ομάδες, που δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι και τώρα στα τελικά ενός Μουντιάλ, ήτοι η Ιορδανία, το Ομάν και η Παλαιστίνη, με στόχο να επιτύχουν τη «πολυπόθητη» πρόκριση.

Η «Ακτινογραφία»

του 3ου ομίλου

Αυτό το γκρουπ έχει χαρακτηριστεί ως «όμιλος του θανάτου», αφού σ’ αυτόν βρίσκονται τρεις εθνικές ομάδες, που έχουν συμμετάσχει όλες στις τελευταίες τελικές φάσεις του Μουντιάλ. Αυτές είναι η  Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία, που θα «κονταροχτυπηθούν» για τα δύο απευθείας «εισιτήρια» του 3ου ομίλου! 

Χαρακτήρα ντέρμπι για την Αυστραλία θα έχουν και οι δύο αναμετρήσεις της Αυστραλίας με την Ινδονησία. Από την πλευρά της, η Κίνα θα στοχεύσει να «τερματίσει» σε μια από τις δυο πρώτες θέσεις, ώστε για δεύτερη φορά μετά εκ του 2002 να πάρει αυτή την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ 2026 σε Καναδά, Μεξικό και ΗΠΑ.

Τέλος, το Μπαχρέιν «στοχεύει» να προκριθεί για πρώτη φορά στα τελικά ενός Μουντιάλ, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να δώσει «δυνατές μάχες» σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο.

©Typologos.com 2024