Τα Θαλάσσια Οικοσυστήματα αλλάζουν- Σύγχρονες Προκλήσεις για τη Θαλάσσια Βιολογία και Αλιεία

Το 22ο Ετήσιο Συμπόσιο

της «FishBase»

στις 2-3 Σεπτεμβρίου 2024

στο ΑΠΘ

Ta-thallasia-oikosystimata-allazoun

Όλες οι παγκόσμιες εξελίξεις και οι σύγχρονες προκλήσεις  στη θαλάσσια και αλιευτική βιολογία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του 22ου ετήσιου συμποσίου της «FishBase», με τίτλο «Ψάρια σε μεταβαλλόμενα οικοσυστήματα-Fishes in changing ecosystems», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί έως και τις 5.30 το απόγευμα της Δευτέρας 2 και Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου 2024 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).Φωτογραφία από Ralph/Altrip/Germany από το Pixabay

 Όλες οι παγκόσμιες εξελίξεις και οι σύγχρονες προκλήσεις  στη θαλάσσια και αλιευτική βιολογία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του 22ου ετήσιου συμποσίου της «FishBase», που φέρει τον τίτλο «Ψάρια σε μεταβαλλόμενα οικοσυστήματα-Fishes in changing ecosystems», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί έως και τις 5.30 το απόγευμα της Δευτέρας 2 και Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου 2024 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Διοργανωτής του συμποσίου είναι το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.

Συμμετοχή

διακεκριμένων επιστημόνων

Στις εργασίες θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από 20 χώρες της Αφρικής, Αμερικής, Ασίας, Ευρώπης, και Ωκεανίας, οι οποίοι  θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, που σχετίζονται με:

Τη βιολογία και την οικολογία των υδρόβιων οργανισμών (κυρίως των κυρίως των ψαριών.

Την επίδραση ανθρωπογενών δράσεων, κυρίως της κλιματικής αλλαγής και της αλιείας.

Τη δυναμική των πληθυσμών.

Τη βιοποικιλότητα των θαλασσών.

Την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

 Η «FishBase»

Η πλατφόρμα «FishBase» ιδρύθηκε το 1990. Σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη-ανά την υφήλιο-ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια και βάση δεδομένων για τα ψάρια. Ως ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια παρέχει πληροφορίες για όλα τα είδη των ψαριών και «υποδέχεται» περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια επισκέψεις κάθε μήνα. Η «SeaLifeBase» ιδρύθηκε το 2005 και περιέχει πληροφορίες για όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς. Το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του ΑΠΘ συμμετέχει από το 2004 στη σύμπραξη για τη διαχείριση της πλατφόρμας «FishBase» (FishBase Consortium).

Το πρόγραμμα

του Συμποσίου

Η πρώτη ημέρα του συμποσίου ( Πρόοδοι στη θεωρία των βραγχίων περιορισμού του οξυγόνου-Advances in Gill Oxygen Limitation Theory) θα είναι αφιερωμένη στην ανατρεπτική θεωρία GOLT για τη σωματική αύξηση των ψαριών και τον εορτασμό των 25 ετών από την έναρξη του διεθνούς δικτύου «Sea Around Us» (https://www.seaaroundus.org ),στο οποίο το Εργαστήριο Ιχθυολογίας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου. Το «Sea Around Us» περιέχει όλα τα αλιευτικά δεδομένα για κάθε χώρα και για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Γης.

Η δεύτερη ημέρα

του Συμποσίου

H δεύτερη ημέρα (Τα ψάρια της θάλασσάς μας- Fishes in Mare Nostrum) θα «εστιάσει σε θέματα που σχετίζονται με:

Τη «FishBase» (https://fishbase.se ).

Τη «SeaLifeBase» (https://www.sealifebase.se).

Ακόμη, περιλαμβάνει τον εορτασμό των 20 χρόνων συμμετοχής του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του ΑΠΘ στη «FishBase».

Ο Ντανιέλ Πόλι

στη Θεσσαλονίκη

Η εναρκτήρια ομιλία θα δοθεί από το μεγαλύτερο επιστήμονα όλων των εποχών στο αντικείμενο της θαλάσσιας αλιευτικής βιολογίας, τον  καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (University of British Columbia) του Καναδά και επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Ντανιέλ Πόλι .(Daniel Pauly).

Ο Ντανιέλ Πόλι έχει συγγράψει περισσότερες από 1000 επιστημονικές δημοσιεύσεις και 20 βιβλία που πραγματεύονται τη βιολογία των θαλάσσιων οργανισμών και τη διαχείριση των πληθυσμών τους. Ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συστημικές επιπτώσεις  στα οικοσυστήματα  από την υπεραλίευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δήλωση καθηγητή του ΑΠΘ

«Η  συμμετοχή του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του ΑΠΘ σε διεθνή δίκτυα,  όπως είναι η «FishBase»  και το «Sea Around Us», που είναι αποτέλεσμα της επιστημονικής δυναμικής και της διεθνούς αναγνώρισης των δημόσιων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, στοχεύει στην αναδόμηση των θαλάσσιων πληθυσμών και οικοσυστημάτων, μέσω της βιώσιμης αλιευτικής διαχείρισης, η οποία θα βελτιώσει την υγεία των θαλασσών, θα μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ θα ενισχύσει και τα εισοδήματα των ψαράδων», δήλωσε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «MarinOmics» -καθηγητή του ΑΠΘ, Αθανάσιος Τσίκληρας, ο οποίος για το 2024 προεδρεύει στο FishBase Consortium.

©Typologos.com 2024