O Αντίκτυπος της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στα Σύγχρονα Στυλ Ηγεσίας

O-antiktypos-tis-archaias-ellinikis-filosofias-sta-sygchrona-styl-igesias

Μια αέναη «πηγή» έμπνευσης αποτελεί η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, η οποία «αποτυπώθηκε» για πάντα στο «βιβλίο γνώσης» της ανθρωπότητας σε σημείο να διαμορφώνει ακόμη και σήμερα το θεωρητικό ή το πρακτικό υπόβαθρο των σύγχρονων στυλ ηγεσίας.

Η δύναμη

των ιδεών

της Αρχαίας

Ελληνικής Φιλοσοφίας

Οι ιδέες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, όπως τις περιέγραψαν οι Σωκράτης (470 –399 π.Χ.), Πλάτωνας (427-347 π.Χ.), ο Αριστοτέλης  (384 -322 π.Χ.), είναι τόσο δυνατές, που μπορούν στον 21ο αιώνα να σχηματίζουν και να διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο στοχάζονται οι άνθρωποι για την πορεία της ανθρωπότητας, για την ατομική ή τη συλλογική ηθική, καθώς και για τη διακυβέρνηση. Επηρεάζουν, δε, σαφέστατα την εξέλιξη των σύγχρονων στυλ ηγεσίας, καθώς και τον τρόπο, με τον οποίο οι σύγχρονοι ηγέτες παρουσιάζουν τις προτάσεις τους.

Η Αρχαία

Ελληνική Φιλοσοφία

και τα

σύγχρονα στυλ ηγεσίας

Πώς, όμως, η αρχαία ελληνική φιλοσοφία επηρεάζει τα σύγχρονα στυλ ηγεσίας και διαμορφώνει την εικόνα του κάθε ηγέτη; Ας «δούμε» μερικά παραδείγματα, που «απαντούν» καταφατικά στο καίριο  αυτό ερώτημα:

Η σημασία

της αρετής

Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν την ανάπτυξη της αρετής ως εκείνο το θεμελιώδες χαρακτηριστικό, που θα πρέπει να διαθέτει ο κάθε καλός ηγέτης. ««Ο καλύτερος ηγέτης είναι αυτός που κυβερνά με γνώση και αρετή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πλάτωνας (427-347 π.Χ.).

Μέσα από τη ρήση αυτή καταδεικνύει ο Πλάτωνας τις δύο χαρακτηριστικές ιδιότητες, που θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα σύγχρονα στυλ ηγεσίας. Κατά τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους, η αρετή «συνοδεύεται» συγχρόνως από τη δικαιοσύνη, την ανδρεία, τη σοφία και τη μετριοπάθεια.

Η σημασία

της γνώσης

Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι αναφέρονταν συχνά στην αξία της γνώσης και της μόρφωσης. Έτσι, έδιναν ύψιστη σημασία στις  ικανότητες, που θα πρέπει να διαθέτει ένας ηγέτης, ώστε να είναι αποτελεσματικός. Η μια από αυτές ήταν η γνώση.

Στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία αναφέρεται πως ο αποτελεσματικός ηγέτης θα πρέπει να είναι συνεχώς πρόθυμος να μαθαίνει καινούργια πράγματα, να εξελίσσει τις  δεξιότητές του και να είναι «ανοιχτός» στις  νέες ιδέες.  Συνάμα, τονίζεται πως ο αποτελεσματικός ηγέτης θα πρέπει να κατανοεί βαθιά τους ανθρώπους και τη κοινωνία

Η συγκεκριμένη θεώρηση «επιβιώνει» και στον 21ο αιώνα, αφού η Δια Βίου Μάθηση, η συνεχής μόρφωση και η αναζήτηση της γνώσης θεωρούνται ως οι κρίσιμες δεξιότητες, τις οποίες θα πρέπει να διαθέτουν οι σημερινοί  ηγέτες στην πολιτική, στην οικονομία ή στη κοινωνία. Άλλωστε, ο Αρχαίος Αθηναίος νομοθέτης και φιλόσοφος, Σόλωνας (630-560 π.χ.) πίστευε στη σημασία της γνώσης και της συνεχούς μάθησης για την υλοποίηση  της κάθε διοίκησης, αφού πρέσβευε ότι:

«Όταν μάθεις να διοικείσαι, τότε θα μάθεις να διοικείς».

Η σημασία

της ηθικής

Η κατανόηση του καλού και του κακού μαζί με την ανάπτυξη της ηθικής ακεραιότητας ήταν το άλλο πεδίο με το οποίο ασχολήθηκε η φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων διαμορφώνοντας τους πρώτους κώδικες συμπεριφοράς για όσους θέλουν να ηγηθούν της κοινωνίας. «Ο αληθινός άρχοντας δε πρέπει να κοιτάζει το δικό του συμφέρον, αλλά των υπηκόων του»,  επισημαίνει με νόημα ο Πλάτωνας (427-347 π.Χ.).

Στον τομέα της ηθικής του κάθε ηγέτη έδινε σημασία και ο «πατέρας» της διαλεκτικής, Σωκράτης (470 –399 π.Χ.), ο οποίος έλεγε ότι: «Ο ηγέτης δε πρέπει να είναι μόνο δίκαιος, αλλά και να φαίνεται δίκαιος». Η ηθική ακεραιότητα θεωρείται και σήμερα εκείνη η ικανότητα, την οποία θα πρέπει να έχουν οι σύγχρονοι ηγέτες, ώστε να λάβουν αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να αφορούν στο συμφέρον της πλειοψηφίας.

Η σημασία

της δημοκρατίας

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι, που έκαναν πραγματικότητα την έννοια της δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα, όπου οι πολίτες λάμβαναν ενεργά μέρος στις αποφάσεις που αφορούσαν στο Δήμο (δηλαδή στη κοινότητα).

Αυτό το πλαίσιο πρέσβευε ο Αριστοτέλης (384 -322 π.Χ.), ο οποίος έλεγε πως η δημοκρατία υφίσταται, «όταν οι φτωχοί, και όχι οι πλούσιοι, κυβερνούν». Επίσης, ο Σωκράτης (470 –399 π.Χ.) θεωρούσε πως: «Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που επιτρέπει σε κάθε πολίτη να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της πόλης».

Η συγκεκριμένη ιδέα του Σωκράτη αποτελεί και σήμερα τη βάση επάνω στην οποία έχουν «συγκροτηθεί» και «θεμελιωθεί» όλες οι σύγχρονες δημοκρατίες. Συνάμα, η ίδια ιδέα εξακολουθεί να επηρεάζει καίρια και τον τρόπο με τον οποίο οι ηγέτες αλληλοεπιδρούν σήμερα με τους πολίτες.

Η σημασία

της επικοινωνίας

Μεγάλη σημασία πρόσδιδαν οι Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι και στη τέχνη της επικοινωνίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι αναφέρθηκαν στο πως οι ηγέτες σε κάθε τομέα θα πρέπει να διαθέτουν τις ικανότητες- δεξιότητες της πειθούς και της έμπνευσης προς τους συνανθρώπους τους.

Μάλιστα, ο Αριστοτέλης (384 -322 π.Χ.) τόνιζε ότι: «Η ηγεσία είναι η ικανότητα να μετατρέπεις το όραμα σε πραγματικότητα».

Επιπλέον, ο Πλάτωνας (427-347 π.Χ.) έθεσε το «χρυσό κανόνα» της επικοινωνίας που εφαρμόζεται στο σύγχρονο κόσμο και ο οποίος  συνοψίζεται στην εξής φράση του: «Η καλή επικοινωνία δεν είναι απλώς να μιλάς, αλλά να ακούς».

Σύγχρονα παραδείγματα

Αυτούς τους ορισμούς προσαρμόζουν οι σύγχρονοι ηγέτες στον 21ο αιώνα της πληροφορικής και  της τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες, όπως π.χ. είναι το bubble.io vs webflow, , ώστε να προωθήσουν τις ιδέες  τους, να κινητοποιήσουν διάφορες κοινωνικές ομάδες και να μετατρέψουν το όραμά τους σε πραγματικότητα.

Αρκετοί σύγχρονοι ηγέτες από το πολιτικό έως και το επιχειρηματικό τομέα αναζητούν συνεχώς την αξία των αρχαίων ελληνικών φιλοσοφικών ιδεών, τις οποίες προσπαθούν να υλοποιήσουν πρακτικά, ώστε να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Παραδειγματικά, η έμφαση στην ηθική ηγεσία μέσω της υλοποίησης μιας στρατηγικής κοινωνικής  ευθύνης «παίζει» σήμερα σημαντικό ρόλο στην εικόνα των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, η δημοκρατική διακυβέρνηση, που «γεννήθηκε» στην αρχαία Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι η ιδέα, για την οποία αγωνίζονται πολλοί άνθρωποι ανά την υφήλιο, ώστε να εδραιωθεί αυτή  στον τόπο τους.

Μέσα στον αιώνα της συνεχούς πληροφόρησης και γνώσης επιχειρούν οι σύγχρονοι ηγέτες να συγκρίνουν τους ιστότοπους, π.χ. webflow vs squarespace, προκειμένου να συνδυάσουν τις αρχαίες Ελληνικές σοφίες με τη μετάδοση της γνώσης ή της πληροφόρησης, ώστε να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις και να «αφήσουν» ένα θετικό αποτύπωμα στο κόσμο.

Στον 21ο αιώνα παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρες οι ιδέες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων για την αρετή, τη γνώση, τη δημοκρατία, την ηθική και την επικοινωνία, αρκεί οι σύγχρονοι ηγέτες να τις εφαρμόσουν πρακτικά θυμούμενοι τι έλεγε ο Βίας ο Πριηνεύς, (625-540 π.Χ. ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδα) και ο οποίος πρέσβευε ότι:  «Η εξουσία αποκαλύπτει το χαρακτήρα».

©Typologos.com 2024