Χάλκινο μετάλλιο στο τζούντο  από τον Θεόδωρο Τσελίδη στους Ολυμπιακούς αγώνες – Παρίσι 2024

Το Ελληνικό Τζούντο

πανηγυρίζει

ένα ολυμπιακό μετάλλιο

μετά από μια 12ετία

Xalkino-metallio-apo-ton-Theodoro-Tselidi-stous-Olympiakous-Agones-Parisi-2024

Το χάλκινο μετάλλιο στο τζούντο στη κατηγορία των- 90 κιλών.και το πρώτο για την Ελλάδα «κατέκτησε» ο Θεόδωρος Τσελίδης στους Ολυμπιακούς Αγώνες- Παρίσι 2024 την Τετάρτη 31 Ιουλίου και η χώρα μας εισήλθε για πρώτη φορά στο σχετικό πίνακα. Φωτογραφία: ©Olympics.comInternational Judo FederationΕλληνική Ομοσπονδία Τζούντο

Το χάλκινο μετάλλιο στο τζούντο στη κατηγορία των- 90 κιλών.και το πρώτο για την Ελλάδα «κατέκτησε» ο Θεόδωρος Τσελίδης στους Ολυμπιακούς Αγώνες- Παρίσι 2024 την Τετάρτη 31 Ιουλίου και η χώρα μας εισήλθε για πρώτη φορά στο σχετικό πίνακα.

Ο Θεόδωρος Τσελίδης κατέβαλε με σκορ 1-0 τον Ισπανό, Ισπανό,Τριστάνι Μοασακλισβίλι, στον τελικό του ρεπεσάζ.

Η πορεία

προς τον τελικό

του ρεπεσάζ

Ο Θεόδωρος Τσελίδης  είχε την εξής πορεία προς τον τελικό του ρεπεσάζ:

Στο πρώτο γύρο απέκλεισε τον Ρόμπερτ Φλορεντίνο από τη Δομινικανή Δημοκρατία και το Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης,  Νεμάνια Μάιντο (Σερβία).

Στα προκριματικά γνώρισε την ήττα εκ του Μαξίμ-Γκαέλ Αμπού (Γαλλία).

Στον 1ο γύρο του ρεπεσάζ  απέκλεισε τον Αράμ Γκριγκοριάν (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και στο τελικό νίκησε με Waza-ari τον Ισπανό, Τριστάν Μοσακλισβίλι.

Χαίρομαι

που μπόρεσα

να κρατήσω το λόγο μου

«Χαίρομαι που μπόρεσα να κρατήσω το λόγο μου και να κατακτήσω μετάλλιο. Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Είναι η πιο χαρούμενη ημέρα της ζωής μου. Ήρθα στο Παρίσι για να βρεθώ ακόμη πιο ψηλά, αλλά ότι έγινε-έγινε. Είναι το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας και χαίρομαι πολύ. Είμαι χαρούμενος που πρόσφερα στην πατρίδα μου το πρώτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού», δήλωσε ο  Έλληνας πρωταθλητής του τζούντο μετά από το τέλος των ρεπεσάζ προς την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ).

Επίσης, αποκάλυψε πως θα κοιμηθεί με το μετάλλιο και θα ξυπνήσει μαζί με αυτό, ώστε να διαπιστώσει πως δεν ονειρεύεται!

Ήθελα ένα μετάλλιο

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τι αισθάνομαι αυτή τη στιγμή που φοράω το μετάλλιο στο στήθος. Κατά 100% θα κοιμηθώ με το μετάλλιο και θα ξυπνήσω με αυτό. Για να βεβαιωθώ ότι δεν είναι όνειρο.

Ένα μετάλλιο ήθελα κι αυτό ήρθε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είχα προσδιορίσει το χρώμα. Στους προηγούμενους Ολυμπιακούς είχα τραυματισμό και λόγω της χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκα, δε μπόρεσα να λάβω μέρος.

Δούλεψα πολύ για να βρεθώ στο Παρίσι. Προσπάθησα πολύ. Ήρθε η πρόκριση και σήμερα ήρθε και το μετάλλιο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη μαμά μου, τον εθνικό προπονητή, Νίκο Ηλιάδη και φυσικά τον πρώτο προπονητή μου, ο οποίος είναι στην Οσετία. Είμαι χαρούμενος που πρόσφερα στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο στη διοργάνωση του Παρισιού».

Δήλωση

του Ομοσπονδιακού Προπονητή

«Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια για να πανηγυρίσουμε και πάλι μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλοι καταλαβαίνουν πόσο δύσκολα είναι να φτάσεις σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Η συμμετοχή από μόνη της αποτελεί επιβράβευση.

Πόσο μάλλον, όταν «φτάνεις» στο μετάλλιο. Συγκινήθηκα πολύ από τη σημερινή εμφάνιση του Θεόδωρου και είμαι χαρούμενος που καταφέραμε να φτάσουμε εδώ. Οι αθλητές και οι προπονητές ικανοποιούνται μόνον, όταν έρχεται το χρυσό μετάλλιο. Είναι γεγονός ότι μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα.

Μπορούσαμε και με την Ελισάβετ Τελτσίδου να πάρουμε μετάλλιο. Ήταν η κακιά στιγμή.

Θα μπορούσαμε βάση κλήρωσης να βρεθούμε στο τελικό. Δεν έπρεπε να κάνει μια συγκεκριμένη τεχνική απέναντι σε μια αθλήτρια που είναι πιο ψηλή. Το είχε κάνει κάποιες φορές και της είχε βγει. Προσπάθησε να το επαναλάβει σήμερα, χωρίς αποτέλεσμα. Κρίμα. Είχε δυνατότητες να πάει τελικό.

Γεγονός είναι ότι το τζούντο χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο στη διοργάνωση του Παρισιού. Το τζούντο είναι το πρώτο άθλημα στην Ελλάδα και αυτό μας «γεμίζει» υπερηφάνεια», δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Ηλιάδης.

Και λίγη ιστορία

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο θρυλικός Έλληνας τζουντόκα,  Ηλίας Ηλιάδης έχει «κατακτήσει» το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004) και το αντίστοιχο χάλκινο στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου (2012). Το Ελληνικό Τζούντο, λοιπόν, πανηγυρίζει πάλι ένα ολυμπιακό μετάλλιο μετά από μια 12ετία.

©Typologos.com 2024