Την παραίτησή του από τις προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις

διαφαίνεται

ως επικρατέστερη υποψήφια

του Δημοκρατικού Κόμματος

640px-President_of_the_United_States_Joe_Biden_(2021)

Την παραίτησή του από υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024 ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με επιστολή του, ενώ η αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις διαφαίνεται ως η επικρατέστερη υποψήφια εκ μέρους του δημοκρατικού κόμματος. Φωτογραφία: By The White House – https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2021/01/20/inaugural-address-by-president-joseph-r-biden-jr/, CC BY 3.0 us, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99170775

Την παραίτησή του από υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024 ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με επιστολή του, ενώ η αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις διαφαίνεται ως η επικρατέστερη υποψήφια εκ μέρους του δημοκρατικού κόμματος.

Μέσω της επιστολής δημοσιοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση της επανεκλογής του και αναφέρει ότι  θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας του.

Η επιστολή

του προέδρου των ΗΠΑ

Τζο Μπάιντεν

Στην επιστολή από τον κ. Μπάιντεν σημειώνεται ότι:

«Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει σπουδαία πρόοδο ως έθνος.

Σήμερα, η Αμερική διαθέτει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Έχουμε πραγματοποιήσει ιστορικές επενδύσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας μας, για τη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και για την επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών.

 Έχουμε προσφέρει κρίσιμη φροντίδα σε ένα εκατομμύριο βετεράνους, που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες. Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων σε 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και ψηφίσαμε τη σημαντικότερη νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν έχει ποτέ βρεθεί σε καλύτερη θέση να ηγηθεί από ότι σήμερα».

Ήταν η

μεγαλύτερη τιμή

της ζωής μου

«Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δε θα είχε επιτευχθεί χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, ξεπεράσαμε μια πανδημία που συνέβη μια φορά στον αιώνα και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη μεγάλη ύφεση. Προστατεύσαμε και διατηρήσαμε τη δημοκρατία μας. Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο το κόσμο.

Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η πρόθεσή μου να ζητήσω επανεκλογή, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματος μου και της χώρας να αποσυρθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τον κ. Μπάιντεν.

Λεπτομέρειες

για την απόφαση

Με την επιστολή δημοσιοποιείται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι ο ίδιος θα μιλήσει στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή του.

«Για τώρα, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτερη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με  εκλέξουν πάλι. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο,  Κάμαλα Χάρις για την εξαιρετική συνεργασία σε όλη αυτή την εργασία.

Και να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που έχει δείξει σε εμένα.

Πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: Ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δε μπορεί να επιτύχει – όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει μόνο να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», επισημαίνεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η αντίδραση Τραμπ

 μετά από την

παραίτηση Μπάιντεν

Ως το «χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ»  χαρακτήρισε  ο Ντόναλντ Τραμπ τον Τζο Μπάιντεν σε δήλωση, που παραχώρησε στο CNN, ύστερα από τη δημοσιοποίηση της επιστολής απόσυρσης του προέδρου των ΗΠΑ από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ακόμη, εκτίμησε πως θα είναι πιο εύκολο να νικήσει την αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις στις εκλογές.

©Typologos.com 2024