Το ΑΠΘ «βρίσκεται» στη  πρωτοπορία της νέας έρευνας για τη φροντίδα τύπου Καγκουρό και τη μείωση των λοιμώξεων στα Πρόωρα Νεογνά

Η νέα ευρωπαϊκή πολυκεντρική

έρευνα με τίτλο «NeoDeco»

ξεκινά από την Ελλάδα

Kangaroo-Care

Στη πρωτοπορία της νέας έρευνας για τη φροντίδα τύπου καγκουρό και στη μείωση των λοιμώξεων στα πρόωρα νεογνά «βρίσκεται» το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συμμετέχοντας  στη νέα ευρωπαϊκή πολυκεντρική έρευνα υπό το τίτλο «NeoDeco»,  η οποία «ξεκινά» τον Ιούνιο του 2024 από την Ελλάδα! Φωτογραφία:©SimpleFoto

Στη πρωτοπορία της νέας έρευνας για τη φροντίδα τύπου καγκουρό και στη μείωση των λοιμώξεων στα πρόωρα νεογνά «βρίσκεται» το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συμμετέχοντας  στη νέα ευρωπαϊκή πολυκεντρική έρευνα υπό το τίτλο «NeoDeco»,  η οποία «ξεκινά» τον Ιούνιο του 2024 από την Ελλάδα!

Ο στόχος

της νέας έρευνας

Ο στόχος της νέας έρευνας είναι διερευνήσει, αν η φροντίδα  τύπου καγκουρό μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των λοιμώξεων στα πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Διοργανώνεται, δε, από το ίδρυμα «Fondazione Penta ETS» στην Ιταλία και εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «NeoIPC», το οποίο συντονίζει το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα (Padova).

Τι δείχνουν

τα ιατρικά

στατιστικά στοιχεία

 Ιατρικά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ετησίως γεννιούνται 400.000 πρόωρα νεογνά στην Ευρώπη και η πλειοψηφία αυτών χρειάζεται νοσηλεία στις ΜΕΝΝ. Τα ευάλωτα νεογνά λαμβάνουν εντατική φροντίδα, αλλά ενίοτε εκτεθειμένα στα βακτήρια του νοσοκομειακού περιβάλλοντος, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις ή επιδημίες.

Τι είναι

η φροντίδα τύπου καγκουρό

Η φροντίδα τύπου καγκουρό ονομάζεται και Kangaroo Mother Care. Είναι μια μέθοδος κράτησης ενός νεογέννητου μωρού που περιλαμβάνει την άμεση παρατεταμένη επαφή δέρμα με δέρμα μεταξύ του νεογνού και της μητέρας ή του πατέρα του.

Η φροντίδα αυτή συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και κατά την οποία το μωρό συνήθως φοράει μόνο πάνα και τοποθετείται στο γυμνό στήθος του γονέα ή του φροντιστή για λίγες ώρες την ημέρα.

Μιμείται το περιβάλλον

του μάρσιππου

ενός καγκουρό

Για τη συγκεκριμένη πρακτική θεωρείται  από τους ειδικούς ότι βοηθά τα μωρά να αποκτήσουν υγιή βακτήρια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημά τους.

Συγχρόνως, είναι μία απλή και ισχυρή προσέγγιση στη φροντίδα των νεογέννητων, που μιμείται το περιβάλλον φροντίδας της θήκης ενός καγκουρό.

Σήμερα αναγνωρίζεται από τους ειδικούς για τα αξιοσημείωτα οφέλη, που παρέχει στα μωρά και στους γονείς.

Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστη η επίδραση, που έχει η μέθοδος αυτή στη πρόληψη της μετάδοσης των ανθεκτικών βακτηρίων και στη μείωση των λοιμώξεων στη ΜΕΝΝ.

Δήλωση του συντονιστή

του προγράμματος

για την Ελλάδα

 Στην έρευνα «NeoDeco» λαμβάνουν μέρος 24 ΜΕΝΝ από πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν 7 ΜΕΝΝ.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε αυτή τη μελέτη, η οποία αναμένεται να «ρίξει φως»  σε νέες και εύκολες μεθόδους ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων, όπως είναι η φροντίδα καγκουρό, και το πώς αυτές θα συμβάλουν στη φροντίδα των τόσο ευάλωτων πρόωρων νεογνών σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και συντονιστής του προγράμματος για την Ελλάδα, Εμμανουήλ Ροηλίδης,

Η εκκίνηση

της μελέτης

 Η μελέτη  «ξεκινά» τον Ιούνιο του 2024 από  Ελλάδα και την Ελβετία. Κατόπιν, θα επεκταθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 στην Ιταλία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι συμμετέχουσες

Ελληνικές ΜΕΝΝ

Οι συμμετέχουσες Ελληνικές ΜΕΝΝ προέρχονται από:

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας.

Το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

 Η χρηματοδότηση

της έρευνας

Το έργο «NeoIPC» έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη προώθηση της έρευνας και της εφαρμογής στη πρόληψη και τον έλεγχο λοιμώξεων στη ΜΕΝΝ. Το έργο περιλαμβάνει 12 εταίρους από τις εξής δέκα χώρες: Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ελβετία, Εσθονία, Βέλγιο, Νότια Αφρική, Γερμανία, Ισπανία και Ελλάδα.

Δήλωση του προέδρου

του ιδρύματος

«Fondazione Penta ETS»

«Εάν είναι επιτυχής, η «NeoDeco» όχι μόνο θα συμβάλει στην επικύρωση των οφελών για την υγεία από τη φροντίδα τύπου καγκουρό, αλλά θα μπορεί  να καθιερώσει κι ένα νέο πρότυπο φροντίδας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων  του πρόωρου τοκετού σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας ένα πιο υγιές ξεκίνημα για αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό», δήλωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα (Ιταλία) και πρόεδρος του ιδρύματος «Fondazione Penta ETS», Κάρλο Τζιακίντο.

©Typologos.com 2024