Ο πρόεδρος της FIFA «μετράει αντίστροφα τις ημέρες» σε δύο χρόνια η έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 26™ (Μουντιάλ 2026)

Οι προκριματικοί αγώνες

εξελίσσονται ήδη

στην Αφρική στην Ασία

στη Βόρεια-Κεντρική Αμερική-Καραϊβική

και στη Νότια Αμερική

640px-Estadio_Azteca_desde_el_aire_1

Ο πρόεδρος της FIFA ανέφερε πως το 23ο Μουντιάλ, το οποίο θα ξεκινήσει στις 11 Ιουνίου 2026 στο εμβληματικό στάδιο «Ατζέκα» της Πόλης του Μεξικού («Estadio Azteca Mexico City»), θα είναι το «μεγαλύτερο γεγονός, το μεγαλύτερο σόου και  το μεγαλύτερο τουρνουά» που έχει δει ποτέ ο κόσμος», Φωτογραφία: By © ProtoplasmaKid / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=149008920

Ακριβώς δύο χρόνια να απομένουν μέχρι και την έναρξη του Μουντιάλ 2026 στις 11 Ιουνίου του ίδιου έτους στη Πόλη του Μεξικού και ο πρόεδρος της πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, δήλωσε  ότι «όπως όλοι οι οπαδοί του ποδοσφαίρου σε όλο το κόσμο  μετράει κι εκείνος αντίστροφα τις ημέρες» για το μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Το μεγαλύτερο τουρνουά»

που έχει δει ποτέ ο κόσμος

Ο πρόεδρος της FIFA ανέφερε πως το 23ο Μουντιάλ, το οποίο θα ξεκινήσει στις 11 Ιουνίου 2026 στο εμβληματικό στάδιο «Ατζέκα» της Πόλης του Μεξικού («Estadio Azteca Mexico City»), θα είναι το «μεγαλύτερο γεγονός, το μεγαλύτερο σόου και  το μεγαλύτερο τουρνουά» που έχει δει ποτέ ο κόσμος».

Επίσης, είπε θα είναι το πιο περιεκτικό Παγκόσμιο Κύπελλο, που διοργάνωσε ποτέ η FIFA, με συμμετοχές ρεκόρ από 48 εθνικές ομάδες ανδρών ποδοσφαίρου και το οποίο θα φιλοξενηθεί σε 16 πόλεις τριών χωρών, του Καναδά, του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μετράω αντίστροφα

τις ημέρες

«Σίγουρα, μετράω αντίστροφα τις ημέρες. Όπως κι όλοι οι άλλοι. Δύο χρόνια φαίνονται μακριά, αλλά ξέρουμε ότι είναι πολύ-πολύ κοντά», εξήγησε ο  κ. Ινφαντίνο, στεκόμενος δίπλα στο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA που θα παρουσιάσει μετά από το τελικό στις 19 Ιουλίου 2026 στη Νέα Υόρκη, όπου και θα το απονείμει στη νικήτρια ομάδα.

«Σε δύο χρόνια από τώρα, ο κόσμος θα παραμείνει «ακίνητος»  και θα παρακολουθεί το τι συμβαίνει στη Βόρεια Αμερική. Το τρόπαιο είναι ήδη εδώ. Είναι έτοιμο ( το φροντίζουμε εμείς) και όλοι ετοιμαζόμαστε, προετοιμαζόμαστε για τη διοργάνωση και προετοιμάζουμε τα πάντα».

Το εμβληματικό γήπεδο

της Πόλης του Μεξικού

Το εμβληματικό στάδιο «Ατζέκα» της Πόλης του Μεξικού αναμένεται να «γράψει» ιστορία στο  Μουντιάλ Ποδοσφαίρου του 2026, αφού έχει ήδη «φιλοξενήσει» τους εναρκτήριους αγώνες, που έγιναν το 1970 και το 1986 για τα αντίστοιχα Μουντιάλ.

Τα άλλα δύο γήπεδα του Μεξικού, που θα «φιλοξενήσουν» αγώνες του Μουντιάλ 2026 είναι το Στάδιο του Μοντερέι (Estadio Monterrey) και το Στάδιο της Γκουανταλαχάρα (Estadio Guadalajara).

«Το «Ατζέκα» Θα είναι το πρώτο γήπεδο που θα φιλοξενήσει τρεις εναρκτήριους ποδοσφαιρικούς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA. Δε το έχουμε ξαναδεί αυτό και το να το ζεις σε ένα εμβληματικό στάδιο, όπως είναι το Αζτέκα» είναι κάτι πολύ- πολύ το ξεχωριστό. Όλοι γνωρίζουμε τα επικά παιχνίδια, τα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου (FIFA), που έχουν παιχτεί εκεί στο παρελθόν. Απόλυτοι πρωταθλητές, όπως ήταν ο Πελέ και ο Ντιέγκο Μαραντόνα, οι οποίοι έπαιξαν και κέρδισαν το τρόπαιο στο «Αζτέκα»», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA.

Εξελίσσονται ήδη

τα προκριματικά

Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη διεξάγονται αρκετοί προκριματικοί αγώνες ανά  την υφήλιο για τη πρόκριση στη τελική φάση του Μουντιάλ 2026 στον Καναδά, στο Μεξικό και στις ΗΠΑ.

Δεκαοκτώ αγώνες έχουν ήδη προγραμματιστεί να διεξαχθούν στη προκριματική διαδικασία της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (AFC), ολοκληρώνοντας έτσι τον δεύτερο γύρο των προκριματικών και καθορίζοντας τις  18 ομάδες, που θα «προχωρούσαν» στην τρίτη φάση.  Προκριματικοί αγώνες διεξάγονται ήδη στη Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής  (Concacaf) και στη Συνομοσπονδία του Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (CAF). Η μπάλα των προκριματικών αγώνων άρχισε να «κυλάει» από τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Νότια Αμερική.

2834425

Στιγμιότυπο από το μήνυμα του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, για τα δύο χρόνια που μένουν για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 26 Φωτογραφία: Copyright© 2024 FIFA– Harold Cunningham

Οι προετοιμασίες

«βρίσκονται σε καλό δρόμο»

Ο πρόεδρος της FIFA δημοσιοποίησε ότι οι προετοιμασίες «βρίσκονται σε καλό δρόμο»  και στις τρεις διοργανώτριες χώρες. «Συνεργαζόμαστε με τις αρχές, με τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές των σταδίων, καθώς και με τις τοπικές κοινότητες στις διοργανώτριες πόλεις», είπε ο κ. Ινφαντίνο σχετικά με τα 2 καναδικά, τα 3 μεξικανικά και τα 11 αμερικανικά γήπεδα, που θα «φιλοξενήσουν» τους αγώνες του Μουντιάλ 2026 στην Αμερικανική ήπειρο.

 «Υφίσταται μία φανταστική συνεργασία παντού. Όλοι ανυπομονούν να έρθουν εκατομμύρια οπαδοί από όλο το κόσμο. Τα γήπεδα είναι απολύτως όμορφα. Κάθε ημέρα ανακοινώνονται εκδηλώσεις που προγραμματίζονται ή διάφορα δρώμενα λαμβάνουν χώρα, είτε με τις αρχές, είτε με τους εταίρους μας, τους χορηγούς ή τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς», σημείωσε με νόημα.

Τα επερχόμενα ορόσημα

του Παγκοσμίου Κυπέλλου

FIFA 2026

Τα επερχόμενα ορόσημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 26 περιλαμβάνουν κληρώσεις για τους προκριματικούς αγώνες, που θα διεξαχθούν  τόσο στην Ασία, όσο και στην Ωκεανία.

Οι προκριματικοί αγώνες θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο του 2024 στη Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Ασίας (AFC), όπου συνολικά 18 έθνη θα «αγωνιστούν» για τις οκτώ θέσεις, που δίνουν την απευθείας πρόκριση στη τελική φάση του Μουντιάλ 2026 στο Καναδά, στο Μεξικό και στις ΗΠΑ.Τον Σεπτέμβριο του 2024 θα «ξεκινήσουν» οι προκριματικοί αγώνες και  στη Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας, όπου 11 έθνη θ’ ανταγωνιστούν για μία απευθείας θέση στα τελικά.

Την άνοιξη του 2025

αρχίζουν τα προκριματικά

στην Ευρώπη

Σε ότι αφορά το 23ο Μουντιάλ καταγράφεται ως ορόσημο και η άνοιξη του 2025, οπότε θα «αρχίσουν» τα προκριματικοί αγώνες στην Ευρώπη. Εκεί, η UEFA θα τα πραγματοποιήσει μεταξύ του Μαρτίου του 2025 και του Μαρτίου του 2026, οπότε θα «κριθούν» οι 16 διαθέσιμες θέσεις για τις ευρωπαϊκές ομάδες.

Οι φίλαθλοι, όμως, μπορούν να αρχίσουν να προετοιμάζονται για να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, κάνοντας εγγραφή για τις ενημερώσεις εισιτηρίων και φιλοξενίας μέσω του FIFA.com/tickets,  αφού οι  πωλήσεις φιλοξενίας έχουν προγραμματιστεί να «ξεκινήσουν» αργότερα φέτος, δηλαδή το 2024!

©Typologos.com 2024