Τα βάθρα των νικητών-νικητριών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024
Αποκαλύφθηκαν
σε εκδήλωση που έγινε
την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
Τα αποκαλυπτήρια των βάθρων των νικητών-νικητριών για τους Ολυμπιακούς (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες ( 28 Αυγούστου- 8 Σεπτεμβρίου) του Παρισιού πραγματοποίησε η Οργανωτική Επιτροπή του Παρισιού 2024 με την υποστήριξη της P&G κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που έγινε την Πέμπτη 23 Μαΐου, στο Pulse.
Εμβληματικές μορφές
στη παρουσίαση
Εκεί «έδωσαν το παρών»
♦Ο πρόεδρος του Παρισιού 2024 και τριπλός Ολυμπιονίκης του κανό,, Τόνι Εστανγκέ (Tony Estanguet).
♦Η πρόεδρος και γενική Διευθύντρια της P&G στη Γαλλία και στη Μπενελούξ, Μπεατρίς Ντιμπάι (Béatrice Dupuy).
♦Ο Παραολυμπιονίκης στο παρα-τρίαθλο, Αλέξης Ανκίνκαντ (Alexis Hanquinquant)
Το βάθρο
το αποκορύφωμα
για τους αθλητές
των Ολυμπιακών Αγώνων
Η άνοδος στο βάθρο των νικητών και των νικητριών είναι το αποκορύφωμα για τους αθλητές και για τις αθλήτριες των Ολυμπιακών Αγώνων, στους οποίους από το 1932 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λέικ Πλάσιντ ( Lake Placid) και στους αντίστοιχους Θερινούς στο Λος Άντζελες αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σχετικής τελετής.
Το βάθρο των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων, είναι το απόλυτο σύμβολο επιδόσεων παγκοσμίως. Από τους αθλητές και τις αθλήτριες των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων θεωρείται το ανέβασμα στο βάθρο ως το ύψιστο επίτευγμα. Είναι το τέλος ενός μεγάλου «ταξιδιού» για αυτούς και αυτές, ενώ αποτελεί τη τρανή απόδειξη των αθλητικών επιτευγμάτων τους, καθώς και είναι η στιγμή που θα μείνει «χαραγμένη» για πάντα στη μνήμη τους.
Ένα σχέδιο εμπνευσμένο
από το έργο
του Γκουστάβ Άιφελ
Ο οργανισμός «Παρίσι 2024» ήθελε να δημιουργήσει μια συνέχεια μεταξύ του μεταλλίου και του βάθρου, αφού αυτά τα δύο κορυφαία σύμβολα των αθλητικών επιδόσεων «καθορίζουν» τη ταυτότητα των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς και την υπερηφάνεια της διοργανώτριας χώρας.
Ο σχεδιασμός των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών βάθρων είναι άμεσα εμπνευσμένος από τη μεταλλική δαντέλα του Πύργου του Άιφελ, η οποία βρίσκεται και σε άλλα έργα του Γκουστάβ Άιφελ (Gustave Eiffel), όπως είναι οι γέφυρες.
Οι γραμμές και οι καμπύλες που «κοσμούν» τη πρόσοψή τους. Aποτελούν,δε, μια επέκταση των μεταλλικών τόξων που κάνουν μοναδικό το έργο του Άιφελ και απαράμιλλη τη σύνδεσή του με το Παρίσι και τη Γαλλία, παγκοσμίως.
Μια παραπομπή
στις διάσημες παριζιάνικες στέγες
Η γκρίζα επιφάνεια του βάθρου παραπέμπει στις διάσημες παριζιάνικες στέγες «μεταφέροντας» με συμβολικό τρόπο τους ολυμπιονίκες στον ουρανό, που βρίσκεται επάνω από το Παρίσι. Η επιλογή των νηφάλιων χρωμάτων (γκρι και υπόλευκο) και ο κομψός σχεδιασμός στοχεύουν στην εναρμόνιση του βάθρου με το πολύχρωμο και εορταστικό «πορτραίτο» των Αγώνων, καθώς και τα χρώματα των επίσημων στολών της κάθε αποστολής.
Η στολή του βάθρου
για αθλητές- αθλήτριες
της Γαλλίας
Μια αρχική απεικόνιση του βάθρου αποκαλύφθηκε με τη συμμετοχή τριών Παραολυμπιακών -αθλητριών και αθλητών από τη Γαλλία, ήτοι:
♦Της Μάντι Φρανσουά-Ελί (Mandy François-Elie) – Στίβος.
♦Του Τσάρλς-Αντουάν Κουακού (Charles-Antoine Kouakou) – Στίβος.
♦Της Σολίν Σας – Κολύμβηση.
Αμφότεροι- αμφότερες φορούσαν τη στολή με την οποία θα είναι ντυμένοι- ντυμένες οι Γάλλοι αθλητές και οι Γαλλίδες αθλήτριες, που θα «ανεβούν» στο βάθρο. Τη στολή «υπογράφει» η Le Coq Sportif.
Ο αρθρωτός σχεδιασμός
των βάθρων
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αρθρωτός σχεδιασμός των βάθρων με τις αλληλοσυνδεόμενες ενότητες για διαφορετικές διαμορφώσεις (για τα ατομικά ή τα ομαδικά Ολυμπιακά-Παραολυμπιακά αγωνίσματα) επιτρέπει τη παραγωγή περιορισμένου αριθμού βάθρων, τα οποία θα είναι 68 συνολικά.
Παραολυμπιακό βάθρο
ίδιος σχεδιασμός
και ενιαίο επίπεδο
Το βάθρο των νικητών και των νικητριών των Παραολυμπιακών Αγώνων σχεδιάστηκε με την ίδια ιδέα , η οποία «διατρέχει» το Ολυμπιακό βάθρο και που υφίσταται ως σταθερά από το 2012 εκ των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.
Το συγκεκριμένο Παραολυμπιακό βάθρο ξεχωρίζει για τη διαμόρφωση του ενός επιπέδου. Ο χρυσός ολυμπιονίκης στέκεται στο κέντρο, πίσω από μια υπερυψωμένη πρόσοψη, ενώ μια πλευρική ράμπα με μικρή κλίση της τάξης του 5% διευκολύνει τη προσβασιμότητα.
Κατασκευάστηκαν
με τη βοήθεια
ΚΟΙΝΣΕΠ
Όλα τα βάθρα είναι κατασκευασμένα από φυσικό γαλλικό ξύλο και 100% ανακυκλωμένο πλαστικό.
Η μετατροπή αυτού του πλαστικού σε πάνελ έγινε από μια επιχείρηση κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΟΙΝΣΕΠ) με έδρα το Σεν Σαν Ντενί (Seine-Saint-Denis) «οδηγώντας» έτσι στη παραγωγή της ξύλινης δομής και της συναρμολόγησης εκ εταιρειών που βρίσκονται στο Ιλ ντε Φρανς( Île-de-France).
Τα βασικά στοιχεία
των βάθρων
Για τη κατασκευή και τη δημιοτυργία των βάθρων χρειάστηκε να γίνει συντονισμένη και ομαδική εργασία, αφού:
♦Κατασκευάστηκαν 68 Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά βάθρα (45 Ολυμπιακά βάθρα και 23 Παραολυμπιακά βάθρα)
♦Δημιουργήθηκαν 23 τύποι ενοτήτων για τη κάλυψη όλων των διαμορφώσεων (για τα ατομικά και τα ομαδικά αθλητικά γεγονότα).
♦Παρήχθησαν 685 μονάδες (640 + 45 μονάδες αντικατάστασης) που κατασκευάστηκαν συνολικά για τη περίοδο των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων.
♦Το μικρότερο βάθρο χρησιμοποιείται σε 3 ενότητες (για ατομικό αγώνισμα) και έχει μήκος 4 μέτρων.
♦Το μεγαλύτερο βάθρο αποτελείται από 43 μονάδες και θα χρησιμοποιηθεί στις τελετές του ποδοσφαίρου, ενώ έχει μήκος 40 μέτρων.
♦Το μέσο βάρος της κάθε μονάδας είναι τα 45 κιλά.
♦Το ύψος του βάθρου των Παραολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται σ’ ένα επίπεδο στα 20 εκατοστά.
♦Το ύψος του Ολυμπιακού βάθρου βρίσκεται σ’ ένα επίπεδο στα 20 εκατοστά (για τους αργυρούς και τους χάλκινους ολυμπιονίκες) , ενώ «ανεβαίνει» στο επίπεδο των 35 εκατοστών (για το χρυσό ή για τη χρυσή ολυμπιονίκη).
©Typologos.com 2024