Πανηγυρικός Εορτασμός των Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

Στον ομώνυμο

Προσκυνηματικό Ιερό Ναό

στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

2024.05.11-Foto_Deltion-Typou-Panigiris-Agion-Kyrillou-Methodiou

Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος. Φωτογραφία-Πηγή:©Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Ο πανηγυρικός εορτασμός των Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στο τέλος της Διακαινησίμου Εβδομάδος την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μαΐου 2024 με τη συμμετοχή των ευσεβών χριστιανών στον ομώνυμο Προσκυνηματικό Ιερό Ναό, που βρίσκεται στη νέα παραλία της πόλης.

Οι προσκεκλημένοι

Στην ιερά πανήγυρη προσκλήθηκαν από τον Ποιμενάρχη της Θεσσαλονίκης, Παναγιότατο κ.κ. Φιλόθεο:

  • Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. Διονύσιος.
  • Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λευκουπόλεως κ.κ.Πολύκαρπος εκ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Παρασκευής  10 Μαΐου 2024 προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λευκουπόλεως κ.κ. Πολύκαρπος, συγχοροστατούντων:

  • Του παρεπιδημούντος στη Θεσσαλονίκη Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βελεστίνου κ. κ. Δαμασκηνού.
  • Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Κορίνθου κ. κ. Διονυσίου.
  • Του οικείου Ποιμενάρχη της Θεσσαλονίκης κ. κ. Φιλόθεου.

Τελέστηκε, δε, με την συμμετοχή των  κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και των γειτονικών τοπικών εκκλησιών, αλλά και πολλών χριστιανών, οι οποίοι προσήλθαν για να προσκυνήσουν τους Αγίους αυτούς της Τοπικής Εκκλησίας.

Πριν από  τα Απόστιχα του Εσπερινού ο ελληνομαθής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λευκουπόλεως, κ.κ. Πολύκαρπος κήρυξε εμπνευσμένα τον θείο λόγο.

Το Τρισαρχιερατικό

Συλλείτουργο

Την επομένη, τη κυριώνυμη ημέρα της γιορτής, δηλαδή το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, τελέστηκε ο Αναστάσιμος Όρθρος και στη συνέχεια το Τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος, ο οποίος κήρυξε εμπνευσμένα, όπως πάντοτε, το θείο λόγο, με συμμετοχή και των αγίων Αρχιερέων, κ. κ. Πολυκάρπου και κ.κ. Φιλόθεου.

Πριν από την Απόλυση ο οικείος Ποιμενάρχης κ.κ. Φιλόθεος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για τη παρουσία τους, όπως και τους δύο ιερείς του Ιερού Προσκυνήματος, τον Αρχιμανδρίτη, Ιωάννη Τράγκα και τον Πρωτοπρεσβύτερο, Δημήτριο Μιχαηλίδη, καθώς και τους συνεργάτες τους για τη διοργάνωση της Πανηγύρεως.

Ψαλμοί από Παιδική

και Νεανική

Βυζαντινή Χορωδία

Στη Θεία Λειτουργία και  μετά από τη φιλότιμη παραχώρηση των Ιεροψαλτών του Ιερού Προσκυνήματος έψαλε η παιδική και Νεανική Βυζαντινή Χορωδία «Ειρμός» υπό τη διεύθυνση του καθηγητού κ. κ. Σπυρίδωνος Ασπιώτη.

Η Ιερά Πανήγυρις, τόσο στον Εσπερινό, όσο και στη Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

©Typologos.com 2024