«DROPSTAR» Το πρώτο ελληνικό φοιτητικό πείραμα με τον πύραυλο «REXUS»
Πραγματοποίησε
η ομάδα «BEAM 3rd Gen»
του ΑΠΘ
Το πρώτο ελληνικό φοιτητικό πείραμα υπό την επωνυμία «DROPSTAR» δια της πτήσης ενός πυραύλου «REXUS» πραγματοποιήθηκε στις 7.15 το πρωί της Τρίτης 12 Μαρτίου 2024 από την επταμελή φοιτητική ομάδα «BEAM 3rd Gen» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στη Κιρούνα στη βόρεια Σουηδία.
Η εκτόξευση
του πυραύλου
Η εκτόξευση του πυραύλου τύπου μονού σταδίου «REXUS 32» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «REXUS/BEXUS». Η Ελληνική φοιτητική ομάδα μετέβη στο διαστημικό κέντρο «ESRANGE» στη Σουηδία όπου και παρέμεινε για δύο εβδομάδες (4-17 Μαρτίου 2024) για τη πτήση του συγκεκριμένου πυραύλου.
Ο στόχος
του πειράματος DROPSTAR
Το πείραμα «DROPSTAR» (Μελέτη της συσσωμάτωσης σταγονιδίων ελαίου σε γαλακτώματα στη μικροβαρύτητα -Study of Oil Droplet Coalescence in Emulsions in Microgravity) στόχευε στη παραγωγή ενός γαλακτώματος και στη μελέτη της συμπεριφοράς του, ενώ πετούσε ο πύραυλος «REXUS».
Η πρωτότυπη συσκευή
Τα επτά μέλη της ομάδας «BEAM 3rd Gen» του ΑΠΘ σχεδίασαν και κατασκεύασαν μία πρωτότυπη συσκευή γαλακτωματοποίησης, στην οποία υπάρχει η επιτόπια δυνατότητα της παραγωγής και της μελέτης των γαλακτωμάτων.
Το πείραμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και καθηγητή, Θεόδωρο Καραπάντσιο, καθώς και με την υποψήφια διδάκτορα,Αγγελική Χονδρού.
Η συσκευή κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, όπου δημιουργήθηκε με την υποστήριξη πολλών συνεργατών και χορηγών, οι οποίοι βοήθησαν να ολοκληρωθεί το έργο της ομάδας.
Η απόλυτη επιτυχία
του πειράματος
Κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου λειτούργησε απόλυτα επιτυχώς η συσκευή του DROPSTAR με απόλυτη επιτυχία. Παράχθηκε, δε, ένα γαλάκτωμα δωδεκανίου-νερού το οποίο μελετήθηκε με τη χρήση μίας κάμερας και μίας ειδικής ηλεκτρικής τεχνικής, της Τεχνικής I-VED.
Η Τεχνική I-VED αποτελεί μια πατέντα του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και μέσω της οποίας μελετήθηκε η εξέλιξη της εμπέδησης του γαλακτώματος κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επιπλέον, φαίνεται ότι λήφθηκαν δεδομένα, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτά αναμένεται να αναλυθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Ο χαρακτηρισμός
του γαλακτώματος
Ως γαλάκτωμα χαρακτηρίζεται ένα σύστημα δύο μη αναμίξιμων υγρών, όπου το ένα υγρό (διεσπαρμένη φάση) διασπείρεται και σχηματίζει σταγονίδια μέσα στο άλλο (συνεχής φάση). Κατά τη λειτουργία του μηχανισμού της συνένωσης συνενώνονται δύο σταγονίδια και δημιουργούν ένα μεγαλύτερο σταγονίδιο. Σε βάθος χρόνου «οδηγεί» ο μηχανισμός στο διαχωρισμό (σ.σ. στη καταστροφή) του γαλακτώματος.
Το πρόγραμμα
«REXUS/BEXUS»
Το πρόγραμμα «REXUS/BEXUS» υλοποιείται στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας, που συνάφθηκε μεταξύ του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR) και της Σουηδικής Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (SNSA). Το σουηδικό μερίδιο του ωφέλιμου φορτίου διατίθεται σε φοιτητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Ένα σημαντικό επίτευγμα
της ελληνικής
φοιτητικής κοινότητας
Από τους επιστήμονες εκτιμάται πως η επιτυχία της υλοποίησης και της εκτέλεσης του πειράματος «DROPSTAR» αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό επίτευγμα, όχι μόνο για την ομάδα «BEAM», αλλά και για ολόκληρη την ελληνική φοιτητική κοινότητα.
«Το πείραμα «DROPSTAR» «άνοιξε το δρόμο» για την εκτέλεση ελληνικών φοιτητικών πειραμάτων στο πύραυλο «REXUS» και απέδειξε ότι η ελληνική φοιτητική κοινότητα μπορεί να έχει μία δυναμική και ουσιαστική παρουσία στο χώρο της διαστημικής», αναφέρουν τα μέλη της ομάδας «BEAM 3rd Gen» του ΑΠΘ.
Σχετικά
με την ομάδα «BEAM»
Η επταμελής ομάδα «BEAM 3rd Gen» του ΑΠΘ δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2020 και αποτελείται από φοιτητές και φοιτήτριες των Τμημάτων Φυσικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.
©Typologos.com 2024