Διευκρινίσεις για τη χρήση και το χαρακτήρα του κτιρίου ζητά από την ΕΤΑΔ ο Σύλλογος «Φίλοι του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης (Παλατάκι)»

Επισημαίνει ότι η ΕΤΑΔ

αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά

στο αν το ακίνητο

θα διατηρήσει

το «δημόσιο χαρακτήρα» του

soste-to-palataki

Διευκρινίσεις για τη χρήση και το χαρακτήρα του κτιρίου «Παλατάκι» ζητά από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ο σύλλογος «Φίλοι του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης (Παλατάκι)» με ανακοίνωση, που εξέδωσε την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 και στην οποία επισημαίνεται ότι η εταιρεία αυτή αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στο αν το ακίνητο θα διατηρήσει το «δημόσιο χαρακτήρα» του

Διευκρινίσεις για τη χρήση και το χαρακτήρα του κτιρίου «Παλατάκι» ζητά από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ο σύλλογος «Φίλοι του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης (Παλατάκι)» με ανακοίνωση, που εξέδωσε την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 και στην οποία επισημαίνεται ότι η εταιρεία αυτή αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στο αν το ακίνητο θα διατηρήσει το «δημόσιο χαρακτήρα» του.

Οι εξελίξεις

στην υπόθεση διάσωσης

του εμβληματικού ακινήτου

Τα μέλη και η διοίκηση του συλλόγου «Φίλοι του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης (Παλατάκι)» παρακολουθούν  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, οι οποίες παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από τη υπόθεση της διάσωσης και της αξιοποίησης του εμβληματικού ακινήτου που διαθέτει η Θεσσαλονίκη. Το ακίνητο αυτό δεν είναι άλλο από το γνωστό «Κυβερνείο» ή «Παλατάκι».

Η συνεδρίαση

του ΔΣ του Συλλόγου

Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου συνεδρίασε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, οπότε ασχολήθηκε εκτενώς με τις θέσεις που διατυπώνει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στο έγγραφο, που απέστειλε στις 9 Φεβρουαρίου 2014 και με το οποίο απαντούσε σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου με αριθμό πρωτοκόλλου 2968 και ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου.

Η απάντηση χρήζει διευκρινίσεων

Έκρινε, δε, ότι επί της συγκεκριμένης απάντησης χρειάζονται διευκρινήσεις σε κάποια ζητήματα, τα οποία  θέτει, και ιδιαίτερα ως προς τη χρήση και το χαρακτήρα που θα έχει το εμβληματικό κτίριο.

Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου πως υπάρχουν σημεία διφορούμενα και ακατανόητα,  που «δημιουργούν σύγχυση ως προς τις σκοπούς και τις προθέσεις της ΕΤΑΔ σχετικά με την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι από το 2001, με απόφαση του τότε υπουργού Μακεδονίας Θράκης, Γιώργου Πασχαλίδη, έχει κηρυχθεί διατηρητέο».

Η ασάφεια των λέξεων

«Στο έγγραφο της ΕΤΑΔ κι ενώ γίνεται προσπάθεια καθησύχασης όλων των δυνάμεων της Θεσσαλονίκης, οι οποίες τάσσονται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα που πρέπει να έχει το «Κυβερνείο»αφής στιγμής διασωθεί και αξιοποιηθεί, ο τρόπος διατύπωσης κάποιων προτάσεων και η επιλογή λέξεων δημιουργούν ασάφεια ως προς τις πραγματικές προθέσεις της ΕΤΑΔ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του συλλόγου.

Σύμφωνα με το σύλλογο, τέτοιο ζήτημα «γεννιέται» από την επιλογή της ΕΤΑΔ να αναφερθεί σε πράξεις, τις οποίες προτίθεται να προβεί «χάριν του δημοσίου συμφέροντος», αλλά ως εταιρεία αποφεύγει την οποιαδήποτε αναφορά στο αν το ακίνητο θα διατηρήσει το «δημόσιο χαρακτήρα» του.

Οι προβληματισμοί

γύρω από τη

μελέτη σκοπιμότητας

Επιπλέον, ο σύλλογος  επισημαίνει κι ένα άλλο σημείο, το οποίο «γεννά» έντονους προβληματισμούς κι είναι εκείνο, στο οποίο η ΕΤΑΔ αναφέρει πως σε μελέτη σκοπιμότητας που έγινε τον Οκτώβριο του 2020 εξετάστηκαν δύο χρήσεις.  Η μία χρήση αφορά στη μετατροπή του κτιρίου σε «πολυτελές ξενοδοχείο» και η άλλη σε «πολυχώρο διασκέδασης και πολιτισμού».

Η αντίθεση του Συλλόγου

Από την αρχή, όμως, ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει διατυπώσει την αντίθεσή του σε μία  ενδεχόμενη μετατροπή του Κυβερνείου είτε σε «ξενοδοχείο», είτε σε χώρο «διασκέδασης». Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην επιλογή της λέξης «διασκέδαση» διατυπώθηκαν πολλές επιφυλάξεις και προβληματισμοί από πλευράς του φορέα.

Χώρος εστίασης

και αναψυχής;

«Σε επόμενη παράγραφο  αναφέρεται η ΕΤΑΔ  και σε «μία μελέτη προσδιορισμού του κόστους των μελετών και των κατασκευαστικών εργασιών», που έγινε τον Μάρτιο του 2023  και ανακοινώνεται πως «ως σενάριο λήφθηκε υπόψη η επανάχρηση με χρήσεις Πολιτισμού και Εστίασης».

Εδώ, λοιπόν, προστέθηκε η λέξη «Εστίαση».

Σε τρίτη παράγραφο του ίδιου κειμένου και στο σημείο, όπου γίνεται αναφορά στη «μελέτη σκοπιμότητας» που έγινε τον Απρίλιο του 2023, σημειώνεται πως αυτή έγινε «λαμβάνοντας υπόψη ως προς τις ενδεχόμενες χρήσεις του ακινήτου, ως χώρου πολιτισμού, εστίασης και αναψυχής».

Εδώ πρωτοεμφανίζεται η λέξη «αναψυχή»», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του συλλόγου.

Η παρακολούθηση

των εξελίξεων

Κατόπιν όλων αυτών, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου «Φίλοι του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης (Παλατάκι)» ανακοίνωσε πως παραμένει σταθερά προσηλωμένο στους στόχους και  παρακολουθεί με σχετική ικανοποίηση τη κινητικότητα που παρατηρείται επί του θέματος.

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο του ίδιου συλλόγου κοινοποίησε πως δεσμεύεται να αξιολογήσει τις προτάσεις της ΕΤΑΔ μετά από τις διευκρινήσεις που θα επιδιώξει να λάβει σχετικά με τις χρήσεις του Κυβερνείου και ιδιαίτερα ως προς το δημόσιο χαρακτήρα, που αυτό πρέπει να έχει.

©Typologos.com 2024