Iσχυρές βροχές και καταιγίδες με κεραυνούς- πιθανές χαλαζοπτώσεις

Aπό την

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου

έως και το

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

 

ischires-vroches-kai-kataigides-me-keravnous

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανές χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν ανά την Ελλάδα  από τις βραδινές ώρες της  Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου 2024 έως και το Σάββατο 2 Μαρτίου.Φωτογραφία από Olaf Rauch από το Pixabay

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανές χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν ανά την Ελλάδα  από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου 2024 έως και το Σάββατο 2 Μαρτίου.

Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, κοινοποίησε και η αυτοτελής διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).

Σε κατάσταση ετοιμότητας

Σύμφωνα με την ίδια διεύθυνση της ΠΚΜ τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής οι φορείς, οι οποίοι βάσει του σχεδιασμού εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση  των κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Με αυτό το τρόπο αναμένεται ν’ αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.

Το έκτακτο δελτίο

επιδείνωσης καιρού

Στο συγκεκριμένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ αναφέρεται ότι προβλέπεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου 2024  έως και  το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου.

Κύρια χαρακτηριστικά  αυτής της επιδείνωσης θα είναι οι  ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες  θα «συνοδεύονται»  από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα θα «ξεκινήσουν»  το βράδυ της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου 2024 στα δυτικά και την Παρασκευή 1 Μαρτίου θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα το ανατολικό Αιγαίο Πέλαγος, καθώς και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι, ενώ θα «φτάσουν» τα 7 και τοπικά θα πνέουν στα 8 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση

του καιρού

Αναλυτικά, η εξέλιξη του καιρού αναμένεται ως εξής:

Την

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Από τις βραδινές ώρες θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά  Ελλάδα και η δυτική Πελοπόννησος με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι  πρόσκαιρα ισχυρές.

Την

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

α. Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου Πελάγους, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν.

β. Από το μεσημέρι θα επηρεαστούν η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά Ελλάδα, η ανατολική και η νότια Πελοπόννησος. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα επηρεαστούν η κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και οι Κυκλάδες.

γ. Τις βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας  θα συνεχιστούν τα φαινόμενα στη κεντρική Μακεδονία και στις Κυκλάδες, ενώ βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Πελάγους, καθώς  και τα Δωδεκάνησα.

Το

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου 2024 στη κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Πελάγους και τα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία εξασθένηση.

ischires-vroches-kai-kataigides-me-keravnous 2

Οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.Φωτογραφία από Myléne από το Pixabay

Επισήμανση

Οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η αυτοτελής διεύθυνση πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνήσουν για τη λήψη των μέτρων αυτοπροστασίας από τους  κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού παρέχονται στα τακτικά και στα έκτακτα δελτία καιρού, που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Γενικές οδηγίες

αυτοπροστασίας

Ειδικότερα, οι πολίτες καλούνται:

🌧️Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι δεν είναι φραγμένα, καθώς και λειτουργούν κανονικά.

🌧️Ν’ ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή εκ της ραγδαίας βροχόπτωσης κι ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

🌧️Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως  είναι η Τροχαία κ.λπ., καθώς και να ενημερώνονται από τις ιστοσελίδες των Περιφερειών (π.χ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας).

🌧️Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και σε παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

🌧️Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

🌧️Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με το αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις των δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Στη περίπτωση εκδήλωσης

έντονων βροχοπτώσεων

καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων

Ειδικότερα, στις περιοχές, όπου προβλέπεται η εκδήλωση των έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, καλούνται οι πολίτες:

⛈️Ν’ ασφαλίσουν διάφορα αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

⛈️Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

⛈️Ν ’αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, με τα πόδια ή με το όχημα, κατά τη διάρκεια των καταιγίδων και των βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά από το τέλος της εκδήλωσής τους.

⛈️Ν’ αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και τις δραστηριότητες στις θαλάσσιες και στις παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

⛈️Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνον, όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

⛈️Ν’ αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. οι γλάστρες, τα σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορούν να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

⛈️Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Τροχαία κ.λπ.

Για τη μετακίνηση

με το αυτοκίνητο

Αν πρόκειται να μετακινηθούν οι πολίτες με το αυτοκίνητο, τότε οι πολίτες καλούνται:

☂️Να ενημερωθούν για το καιρό και για τη κατάσταση του οδικού δικτύου.

☂️Να έχουν το ρεζερβουάρ «γεμάτο» καύσιμα.

☂️Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους.

☂️Να ενημερώνουν τους οικείους τους, για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

☂️Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε ν’ αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

☂️Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, π.χ. της Τροχαίας κ.λπ.

Για τη μετακίνηση

με τα πόδια

Αν μετακινούνται οι πολίτες με τα πόδια, τότε καλούνται:

☔Να φορούν τα κατάλληλα παπούτσια, ώστε να αποφύγουν τους τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

☔Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

©Typologos.com 2024