Eπιστολή της ΓΣΕΕ για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες
Προς τον Πρωθυπουργό
Κυριάκο Μητσοτάκη
και την
Υπουργό Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης
Δόμνα Μιχαηλίδου
Την υπερψήφιση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες στην επερχόμενη συνεδρίαση της Τετάρτης 6 Μαρτίου 2024 ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) με επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την οποία κοινοποίησε στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης , Δόμνα Μιχαηλίδου.
Υπόψη ότι η ελληνική κυβέρνηση απείχε από τη προηγούμενη ψηφοφορία, που έγινε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 και τότε καταψηφίστηκε η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία.
Η συμφωνία
και το
ελάχιστο όριο προτύπων
στην οικονομία πλατφόρμας
Η ΓΣΕΕ αναφέρει στην επιστολή πως η συμφωνία αυτή αντιπροσωπεύει έναν ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ των διαφορετικών θέσεων που περιμένουν για περισσότερα από τέσσερα χρόνια οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας και τα εκατομμύρια των εργαζομένων τους.
Μια ολοκληρωμένη
διαδικασία
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη διαδικασία για τα άτομα, τα οποία «εκτελούν» εργασία σε πλατφόρμες, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο κατάλληλο καθεστώς απασχόλησης. Αυτό ήταν και το κύριο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο πλέον αντικατοπτρίζεται αναλογικά στη συμφωνία.
Η συμφωνία αυτή παρέχει τη δυνατότητα μια εθνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το τεκμήριο της απασχόλησης με πλήρη σεβασμό της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικής.
Ένα ορόσημο
που θα «οδηγήσει»
σε νέες ποιοτικές
θέσεις εργασίας
« Αυτό το ορόσημο θα «βάλει τέλος» στην εσφαλμένη ταξινόμηση εκατομμυρίων εργαζομένων, θα «οδηγήσει» σε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και σε αυξημένο ενδιαφέρον των εργαζομένων για την οικονομία πλατφόρμας.
Θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στον εθνικό προϋπολογισμό, καθώς η εσφαλμένη ταξινόμηση έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη απώλεια των εσόδων για τα κράτη-μέλη λόγω των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων και του υψηλού κόστους σε περίπτωση έλλειψης κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων. Από την άλλη πλευρά, η άρνηση της συμφωνίας θα επιφέρει κανονιστική ανασφάλεια που θα έχει υψηλό κόστος για την οικονομία μας», τονίζεται στην επιστολή.
Η διασφάλιση
του θεμιτού ανταγωνισμού
Χαρακτηριστικό είναι ότι κοινό αίτημα των εργαζομένων και των ψηφιακών εργασιακών πλατφόρμων αποτελεί η ανάγκη να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός στην οικονομία πλατφόρμας.
«Η ανταγωνιστικότητα δε θα πρέπει να προέρχεται από την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Η οδηγία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, οι οποίες δε λειτουργούν με γνήσιους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους δε θα αποφύγουν τις ευθύνες τους και δε θα εκτοπίσουν από την αγορά εκείνους που τηρούν τους κανόνες και λειτουργούν μια βιώσιμη επιχείρηση με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η μη έγκριση της οδηγίας στο πλαίσιο αυτής της εντολής και ο κίνδυνος να παραμείνει στο νομοθετικό κενό θα αυξήσει τη δυσπιστία των πολιτών προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και θα τους οδηγήσει να ψηφίσουν πολιτικά κόμματα που έχουν ως στόχο την υπονόμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνεται στην επιστολή της ΓΣΕΕ.
©Typologos.com 2024