«Ποτέ ξανά»- πραγματοποιήθηκε η τελετή της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Εξασφαλίστηκε

η απαραίτητη χρηματοδότηση

για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης

στην πλατεία Ελευθερίας

Mnimeio-tou-Olokaftomatos-sti-Thessaloniki

Το Μνημείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφία-Πηγή: Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος τιμήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2024 με τη τελετή και την επιμνημόσυνη δέηση (ασκαβά), που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνθημα «Ποτέ ξανά» επανέλαβαν όλοι οι πολιτικοί στις ομιλίες ή δηλώσεις τους, ενώ κατά τη διάρκεια της  τελετής ανακοινώθηκε από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη πως εξασφαλίστηκε η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη δημιουργία του Πάρκου Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας.

Olokaytoma-Konstantinidis

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης

Κεντρικός ομιλητής ήταν

ο υφυπουργός Εσωτερικών

Κεντρικός ομιλητής της τελετής ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός ανέφερε ότι 80 χρόνια μετά  από το Ολοκαύτωμα, «είναι εθνικό καθήκον μας να «περάσουμε» τη μνήμη στις νέες γενιές. Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, η ανέγερση του οποίου βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, θα συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό».  Ακόμη, είπε πως «αν πράγματι θέλουμε το «ποτέ ξανά» να μη καταλήξει μια ευχή, πρέπει πάντα να  συνοδεύεται από το καμία ανοχή».

Η απανθρωπιά

νικιέται

από τον ανθρωπισμό

Ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι:

«Όσο κι αν προσπαθεί ο πανδαμάτωρ  χρόνος και η ανθρώπινη φύση μας, να θάψουν στα βάθη του ασυνείδητου και της λήθης τα θλιβερά κι επώδυνα εγκλήματα της ανθρωπότητας, ευθύνη δική μας είναι να τα «κρατάμε»  στη βασανιστική επιφάνεια της γνώσης και της συναίσθησης, γιατί μόνο έτσι η βάσανος γίνεται λύτρωση, η απανθρωπιά νικιέται από τον ανθρωπισμό, ο ναζισμός από τη δημοκρατία κι η εχθρότητα από την καταλλαγή και την ειρήνη».

Τα μέτρα και νομοθετήματα

κατά του Αντισημιτισμού

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι το ελληνικό κράτος με πολλά νομοθετήματα και άλλα μέτρα καταπολεμά τον αντισημιτισμό και μεριμνά για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, σε στενή συνεργασία με τους Εβραίους συμπολίτες μας, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και τις κατά τόπους Ισραηλιτικές Κοινότητες.

Δε πρέπει ποτέ

να ξεχάσουμε

όσα συνέβησαν

«Εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που στο παρελθόν χαρακτηρίστηκε ως madre Israel, μητέρα του εβραϊσμού, η μνήμη είναι και θα παραμείνει δυναμικά παρούσα. Ο ελληνικός λαός, ο οποίος σε τόσες θυσίες υποβλήθηκε κάτω από τη ναζιστική κατοχή και τον πόλεμο, δεν ανέχεται να βεβηλώνονται μνημεία και χώροι που μαρτυρούν σήμερα τη φρίκη που έζησε η ανθρωπότητα.

Δε πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε όσα συνέβησαν, πρέπει να τα μαθαίνουμε, να τα ερευνούμε, για να μη τα ξαναζήσουμε», υπογράμμισε με νόημα ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης.

Ο χαιρετισμός

του πρέσβη του Ισραήλ

«Ο εορτασμός απαιτεί αταλάντευτη επαγρύπνηση ενάντια στον αντισημιτισμό, τη λατρεία, τον ρατσισμό και τον φασισμό. Το «Ποτέ Ξανά» δεν είναι ένα κενό σύνθημα. Είναι εντολή ευθύνη και υποχρέωση.

Το επικείμενο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη αποτελεί απόδειξη της κοινής μας δέσμευσης να θυμόμαστε το παρελθόν και να αντλούμε μαθήματα για το μέλλον. Με θάρρος ακούω ότι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης δεσμεύτηκε ότι η Πλατεία Ελευθερίας θα γίνει ένα μνημείο για την εβραϊκή κοινότητα της πόλης», τόνισε – μεταξύ άλλων- ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατζ.

Ο χαιρετισμός

του πρέσβη των ΗΠΑ

«Δε θα ξεχάσουμε ποτέ όλα τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας που χάθηκαν ,ούτε τις φρικαλεότητες, τις οποίες  υπέστησαν οι Έλληνες από τους ναζί. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη τους και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να μην τους ξεχάσουμε ποτέ. Η έναρξη οικοδόμησης του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδος στους επόμενους μήνες θα είναι μια βαθιά απόδειξη αυτής της δέσμευσης.

 Το μουσείο δε θα χρησιμεύσει μόνον ως τόπος μνήμης για όσους χάθηκαν, αλλά και ως εκπαιδευτικός φάρος που θα φωτίζει τις μελλοντικές γενιές για τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος, αλλά και τους κινδύνους που ενέχει το να αγνοεί ή να δικαιολογεί κανείς το μίσος και τη μισαλλοδοξία γύρω μας. Θα στέκεται (το Μουσείο) ως σύμβολο του συλλογικού μας όρκου «Ποτέ Ξανά», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Olokaftoma-Tzitzikostas

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης

Η παρέμβαση του

Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Τη κεντρική παρέμβαση πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,  Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Η καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες και Ήρωες του Ολοκαυτώματος, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική, εθνική απόφαση αυτογνωσίας. Ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, είναι μια ημέρα που μας κάνει να σκεφτόμαστε ένα από τα σκοτεινότερα κεφάλαια της νεότερης Ιστορίας μας. Μνήμες πόνου και απώλειας που δε χωρούν στον ανθρώπινο νου. Γιατί καμία άλλη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη δεν εξοντώθηκε τόσο μαζικά τόσο γρήγορα, όσο η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

 Μια κοινότητα, από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες στην Ευρώπη και επίκεντρο του Σεφαραδίτικου Εβραϊσμού, που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την πορεία της πόλης»,

Λίγα μέτρα από αυτήν εδώ την πλατεία, ξεκίνησε το πρώτο «τρένο του θανάτου» για το Άουσβιτς -Μπίρκεναου, στοιβαγμένο με παιδιά, γυναίκες, άνδρες και ηλικιωμένους, που έβλεπαν για τελευταία φορά την αγαπημένη πατρίδα τους», εξιστόρησε ο περιφερειάρχης.

Η διαρκή υπενθύμιση

του καθήκοντος

«Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος μάς προτρέπει να κοιτάξουμε κατάματα αυτό το παρελθόν. Και ταυτόχρονα αποτελεί τη διαρκή υπενθύμιση του καθήκοντος που έχουμε: Να μην αφήσουμε ποτέ, ούτε χαραμάδα στο τυφλό μίσος, το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Να μεταδώσουμε στις νέες γενιές το μήνυμα, ότι το μίσος, ο ρατσισμός και η βία δεν μπορούν και δε πρέπει να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά στις δημοκρατικές κοινωνίες. Να αποκρούσουμε κάθε φωνή μίσους. Να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά το νεοναζισμό και τη μισαλλοδοξία, που εμφανίζονται και πάλι στην Ευρώπη σήμερα. Να ξεριζώσουμε τις ασυνάρτητες θεωρίες συνωμοσίας. Γιατί τα ιστορικά γεγονότα δε μπορούν να διαγραφούν. Και η ιστορική πραγματικότητα δε μπορεί να αλλοιωθεί», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η σταθερή δέσμευση

για διατήρηση της μνήμης  

Επανέλαβε, δε, τη σταθερή δέσμευση, που έχει λάβει ως περιφερειάρχης ότι:

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις, οι οποίες «κρατούν ζωντανή»  τη μνήμη και  που διαφυλάσσουν- αναδεικνύουν την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

Το Πάρκο Μνήμης που θα δημιουργηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας, και για το οποίο χαιρετίζω την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να επισπεύσει επιτέλους τις διαδικασίες τωνεργασιών για την ολοκλήρωσή του, αλλά και το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, για το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη εξασφαλίσει πόρους για τη χρηματοδότηση σημαντικών παρεμβάσεων, θα αποτελούν ζωντανό μάθημα της ιστορίας του τόπου μας και του Εβραϊκού Ελληνισμού, αλλά και καθημερινή υπενθύμιση του καθήκοντος όλων μας να μη ξεχνάμε.

Να μην αδιαφορούμε. Να μη «κλείνουμε τα μάτια». Να μη σιωπούμε. Αυτό οφείλουμε στους αδικοχαμένους μάρτυρες και ήρωες της πόλης μας: Να στεκόμαστε με θάρρος απέναντι στο «τέρας» του ναζισμού και της μισαλλοδοξίας, λέγοντας καθαρά και δυνατά: ‘Ποτέ ξανά’».

Ακόμη, χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Σεφιχά, ο οποίος «στάθηκε» στα δραματικά ιστορικά γεγονότα και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, που πρότεινε τη πρόσθεση εκπαιδευτικού υλικού για το Ολοκαύτωμα στα σχολικά εγχειρίδια.

Olokaftoma-Notopoulou

Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου

Σήμερα και κάθε ημέρα

Όλοι Μαζί φωνάζουμε

«Ποτέ ΞΑΝΑ»

 Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος παρέστη η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.

«Αποδίδουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Θεσσαλονίκη, η πόλη μας, είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή πόλη, μετά από τη Βαρσοβία, που «πλήρωσε» βαρύτατο φόρο αίματος κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Είναι χρέος μας, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αλήθειας, απέναντι στο ρατσισμό, το φασισμό, τον πόλεμο και τη μισαλλοδοξία. Σήμερα που στον κόσμο μαίνονται νέες πολεμικές συγκρούσεις είναι επιτακτική η ανάγκη για ειρήνη και επάνω από όλα για προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της συλλογικής μνήμης δεν είναι υπόθεση μόνο των ιστορικών.

Είναι το δημοκρατικό μας καθήκον.

Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, που με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης δεν έγινε ποτέ μέχρι και σήμερα.

Η Πλατεία που θα μας θυμίζει για πάντα το Μαύρο Σάββατο της 11ης Ιουλίου του 1942.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος, χρέος μας απέναντι στη γενιά των θυμάτων.

Σήμερα και κάθε μέρα, Όλοι Μαζί φωνάζουμε: Ποτέ Ξανά», ανέφερε η κ. Νοτοπούλου.

Η ανακοίνωση

του δημάρχου Θεσσαλονίκης

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως με την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης έγινε δυνατή η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης ώστε να προχωρήσουμε άμεσα, εντός των επόμενων μηνών, ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, στη δημοπράτηση του έργου.

Το Πάρκο Μνήμης, το οποίο  θα δημιουργηθεί στη νέα πλατεία Ελευθερίας μαζί με το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αποτελέσουν δύο κορυφαία τοπόσημα που θα υπηρετούν,  τόσο την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στο διηνεκές, όσο και την ανάδειξη της αλήθειας του Ολοκαυτώματος, μιας αλήθειας που κάποιοι επιμένουν να αποκρύπτουν, να φαλκιδεύουν και να διαστρεβλώνουν»

Οι παριστάμενοι

Μεταξύ άλλων, στη τελετή παρέστησαν:

🟤Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κάτζ.

🟤Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης.

🟤Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος.

🟤Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος.

🟤Ο ραβίνος της Θεσσαλονίκης, Ιστχάμ Νταγιάν.

🟤Ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος.

🟤Οι βουλευτέςτης ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου και Κώστας Γκιουλέκας

🟤Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

🟤Η αντιπεριφερειάρχης  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

🟤Ο πρόεδρος του αναπτυξιακού οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  και περιφερειακός σύμβουλος, Θάνος Μπέγκας.

Στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους των πολιτικών και πολιτειακών αρχών.

«Πηγές» του παρόντος άρθρου είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η EΡΤ και διάφορα δελτία τύπου.

©Typologos.com 2024