ΦΣΘ- Έρχονται και πάλι ελλείψεις φαρμάκων
Ο ΕΟΦ
απελευθερώνει
τις παράλληλες εξαγωγές
«Στο κόκκινο» αναμένεται να φτάσουν και πάλι οι ελλείψεις φαρμάκων με άγνωστες συνέπειες για τους ασθενείς και η αιτία είναι η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών τουλάχιστον 137 σκευασμάτων.
Αυτό τονίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) στην ανακοίνωση, που εξέδωσε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 και με την οποία δημοσιοποιεί ότι μεταξύ αυτών των φαρμάκων συγκαταλέγονται παιδικά εμβόλια, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, ινσουλίνες, αναπνευστικά και οι φαρμακευτικές ουσίες για την οστεοπόρωση.
Τι δείχνουν
τα στοιχεία
του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Εξάλλου, τα στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου δείχνουν πως μεταξύ των φαρμακαποθηκών «κυκλοφόρησε» ήδη και μία σχετική λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή.
Η επισήμανση του ΦΣΘ
«Πρόκειται κατά κύριο λόγο για πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών. Με αυτή την απόφαση του ΕΟΦ, γίνονται «βήματα πίσω» και ελλοχεύει ο κίνδυνος εκ νέου εμφάνισης ελλείψεων στα εν λόγω σκευάσματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς οι φαρμακοποιοί προμηθευόμαστε σε περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες», επισημαίνει ο ΦΣΘ στην ανακοίνωσή του.
Το αποτέλεσμα
της απόφασης του ΕΟΦ
Παράλληλα, ως φορέας σημειώνει ότι το «αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης απόφασης του ΕΟΦ είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι θα αναζητούν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο και δε θα μπορούν να το βρουν, αλλά και η ταυτόχρονη αγωνιώδης αναζήτηση εκ μέρους των φαρμακοποιών των συγκεκριμένων σκευασμάτων, ακόμη και σε άλλους νομούς, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους».
Το αίτημα του ΦΣΘ
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ την αναθεώρηση της απόφασης της άρσης της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών αυτών των σκευασμάτων, ώστε να μη «δυναμιτιστεί» η υπάρχουσα κατάσταση που είχε ομαλοποιηθεί ως ένα βαθμό και κανένας ασθενής να μη στερηθεί το φάρμακό του.
©Typologos.com 2024