Το Βραβείο του Αμερικανικού Κογκρέσου Ιατρικής Αποκατάστασης απονεμήθηκε σε καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου
Με το Βραβείο
«Γυναίκες στις Επιστήμες Αποκατάστασης»
τιμήθηκε
η Δρ. Φώφη Κωνσταντινίδου
Με το βραβείο «Γυναίκες στις Επιστήμες Αποκατάστασης» για το 2023 (2023 ACRM Women in Rehabilitation Sciences Award), για τη σημαντική συνεισφορά, που είχε στην έρευνα της αποκατάστασης, τιμήθηκε στις 2 Νοεμβρίου η καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ, Δρ. Φώφη Κωνσταντινίδου από το Αμερικανικό Κογκρέσο Ιατρικής Αποκατάστασης (American Congress of Rehabilitation Medicine – ACRM) στην Ατλάντα των ΗΠΑ.
Βραβείο
για τις
γυναίκες ερευνήτριες
To συγκεκριμένο βραβείο εγκαθιδρύθηκε το 2018 για να τιμήσει τις γυναίκες ερευνήτριες στο τομέα της ιατρικής αποκατάστασης. Οι υποψήφιες πρέπει να έχουν παραγάγει εξαίρετο ερευνητικό έργο παγκόσμιας εμβέλειας στις επιστήμες της αποκατάστασης.
Η απονομή του συγκεκριμένου βραβείου στην καθηγήτρια, Δρ.Φώφη Κωνσταντινίδου έγινε μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα για τα 100 χρόνια ίδρυσης του ACRM κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου αυτού του οργανισμού, που έλαβε χώρα στις 2 Νοεμβρίου 2023 στην Ατλάντα των ΗΠΑ.
Το βραβείο «Γυναίκες στις Επιστήμες Αποκατάστασης» απένειμε η πρόεδρος του ACRM, Δρ. Πάμελα Ρόμπερτς προς τη καθηγήτρια, Δρ. Κωνσταντινίδου.
Η εντυπωσιακή καριέρα
της Δρ. Κωνσταντινίδου
«Η εντυπωσιακή καριέρα της Δρ. Κωνσταντινίδου περιλαμβάνει ακαδημαϊκές θέσεις στις ΗΠΑ και στην Κύπρο, δημιουργία πετυχημένων ερευνητικών προγραμμάτων και πληθώρα χρηματοδοτήσεων από τους Αμερικανικούς και τους Ευρωπαϊκούς φορείς για 25 συνεχή χρόνια, καθοδήγηση φοιτητών ή ερευνητών.
Οι έρευνες της δρος. Κωνσταντινίδου είναι καινοτόμες και αποσκοπούν στη σύνδεση μεταξύ της νευροψυχολογίας και της νευροφυσιολογίας, των επίκτητων εγκεφαλικών διαταραχών και στη δημιουργία αποτελεσματικών παρεμβατικών προγραμμάτων μέσω κλινικών δοκιμών.
Έχει διακριθεί διεθνώς για το έργο της. Παράλληλα, κατέχει ηγετικές θέσεις στην Ευρώπη, στην Κύπρο και στις ΗΠΑ. Είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λογοθεραπείας (ESLA) και η εκλεγμένη πρόεδρος του ACRM.
Όραμά της, είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην εξατομικευμένη γνωστική αποκατάσταση μέσω των τεκμηριωμένων κλινικών ερευνών και στην ανάπτυξη ερευνητών και επαγγελματιών υγείας προς όφελος των ασθενών με επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Δρ. Ρόμπερτς μιλώντας στο πλαίσιο της τελετής απονομής του βραβείου.
Το Αμερικάνικο Κογκρέσο
Ιατρικής Αποκατάστασης
Το Αμερικάνικο Κογκρέσο Ιατρικής Αποκατάστασης (American Congress of Rehabilitation Medicine – ACRM), ιδρύθηκε το 1923 και γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο οργανισμός είναι μη κερδοσκοπικός. Μέλη του συγκεκριμένου οργανισμού είναι ερευνητές και επαγγελματίες υγείας από διαφορετικές ειδικότητες.
Μέσω των επιστημονικών δράσεων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο το ACRM στη δημιουργία και στη διάχυση της διεπιστημονικής έρευνας στις επιστήμες ιατρικής αποκατάστασης, στην εκπαίδευση και στη διαμόρφωση της σχετικής πολιτικής.
Απαρτίζεται από 27 ομάδες δικτύωσης και ειδικού ενδιαφέροντος, 70 γκρουπ εργασίας και 12 επιτροπές. Ο οργανισμός διοικείται από εκλεγμένο διευθυντικό συμβούλιο (ΔΣ). Αποστολή του ACRM είναι η βελτίωση της ζωής σε άτομα με αναπηρίες.
Οι διακρίσεις
της Δρ. Κωνσταντινίδου
Η καθηγήτρια, Φώφη Κωνσταντινίδου είναι η πρώτη εκλεγμένη πρόεδρος με έδρα εκτός της Βόρειας Αμερικής, στα χρονικά του ACRM. Από το 2016 είναι εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ του ACRM, στον οποίο διετέλεσε γραμματέας από το 2019 μέχρι και σήμερα.
Το 2019 είχε τιμηθεί με το βραβείο διακεκριμένου μέλους του ACRM. Τo 2013 τιμήθηκε με το βραβείο του διακεκριμένου ερευνητή από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) Κύπρου.
Το ACRM και ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Λογοπαθολόγων και Ακουολόγων (ΑSHA) της απένειμαν το 2014 ξεχωριστά το τιμητικό τίτλο Fellow, λόγω της συνεισφοράς της ίδιας στην έρευνα και στη τριτοβάθμια εκπαίδευση στις HΠΑ, καθώς και στη Κύπρο. Η καθηγήτρια, Φώφη Κωνσταντινίδου είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λογοθεραπείας (ΕSLA, 2019+) και διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου (2019-2022).
©Typologos.com 2023