Ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ και του ΑΠΘ για την 50η επέτειο της εξέγερσης  του Πολυτεχνείου

Χωρίς αξιόπιστη δημοσιογραφία

περιορίζεται η δημοκρατία

anakoinoseis-tis-esiemth-kai-tou-apth-gia-tin-50i-epeteio-tis-exegersis-tou-politechneiou

Χωρίς αξιόπιστη δημοσιογραφία περιορίζεται η δημοκρατία αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της  Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ)  στην ανακοίνωση, που εξέδωσε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 με αφορμή την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Φωτογραφία-Πηγή:By Mafo – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87007305

Χωρίς αξιόπιστη δημοσιογραφία περιορίζεται η δημοκρατία αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της  Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ)  στην ανακοίνωση, που εξέδωσε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 με αφορμή την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου,για την οποία οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) γνωστοποίησαν ότι αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο ελπίδας και υπενθυμίζει σε όλους ότι ένας καλύτερος κόσμος δε χαρίζεται, αλλά διεκδικείται.

Το Πολυτεχνείο

αποτελεί σταθερό σημείο

για το δημοσιογραφικό κόσμο

«Η επέτειος της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο είναι για το δημοσιογραφικό κόσμο σταθερό σημείο αναφοράς στη σημασία που έχει το αγαθό της ελευθερίας για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού έργου και η προστασία της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού αποτελούν αναντικατάστατους όρους της δημοκρατικής συνθήκης,που υπερασπίζεται το πνεύμα του Πολυτεχνείου», επισημαίνει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ στην ανακοίνωσή του.

Ανάγκη

για πιο σθεναρό αγώνα

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι είναι συλλογική ανάγκη να αγωνιστούμε, όσο πιο σθεναρά μπορούμε, για να διασφαλίσουμε τους όρους που επιτρέπουν να «φτάνει» σε όλους ελεύθερη, αξιόπιστη και ποιοτική ενημέρωση.

«Η συμμετοχή του δημοσιογραφικού κόσμου στις εκδηλώσεις της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου 2023 για την  επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ένας από τους τρόπους να υπενθυμίσουμε στη κοινωνία ότι χωρίς αξιόπιστη δημοσιογραφία η δημοκρατία περιορίζεται», σημειώνει με νόημα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ:

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου

παραμένει σήμερα

επίκαιρο όσο ποτέ

«Επίκαιρο όσο ποτέ παραμένει σήμερα το μήνυμα του Πολυτεχνείου», τονίζουν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην ανακοίνωση, που εξέδωσε την ίδια ημέρα για την εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Το όραμα για

«Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»

«Το ΑΠΘ τιμά εκείνους που αγωνίστηκαν ενωτικά και χωρίς αποκλεισμούς για να αναδείξουν το όραμα για «Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία». Το όραμα για μία κοινωνία με ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση και το πολιτισμό, για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και υγεία, για μία κοινωνία και οικονομία που ικανοποιεί τις ανάγκες όλων», σημειώνεται στην ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του ομώνυμου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Ιστορική τομή

το Πολυτεχνείο για τη χώρα

«Οι αξίες της χώρας μας κλονίστηκαν το βράδυ που το τεθωρακισμένο άρμα κατέρριπτε τη  πύλη του Πολυτεχνείου. Επρόκειτο για την ύστατη προσπάθειά ενός φαύλου και αυταρχικού καθεστώτος, να καταστείλει διά της βίας τα φρονήματα και τον ιδεαλισμό των φοιτητριών και των φοιτητών, που με σθένος και γενναιότητα στάθηκαν απέναντί του.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την ιστορική τομή που είχε ανάγκη η χώρα, στο δρόμο της επανόδου προς τη δημοκρατία και διαμόρφωσε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ.

Τα ιδανικά του Πολυτεχνείου

αρχίζουν να υπάρχουν

Επίσης, τονίζουν πως σήμερα (σ.σ. το 2023) και 50 χρόνια μετά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμά του. «Σήμερα, η δημοκρατία μας, η ελεύθερη έκφραση και η διακίνηση ιδεών, και η ακαδημαϊκή ελευθερία έχουν εδραιωθεί. Τα ιδανικά, όμως,  που «οδήγησαν»  τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας στις πύλες του Πολυτεχνείου, συνεχίζουν να υπάρχουν, με πολλές πτυχές της ακαδημαϊκής μας ζωής να έχουν τις απαρχές τους σε εκείνες τις ημέρες του Νοέμβρη», σημειώνουν με νόημα.

Το Πολυτεχνείο είναι

διαχρονικό σύμβολο ελπίδας

«Το ΑΠΘ ως το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας τιμά τη μνήμη των θυμάτων, των φοιτητών και των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Τιμά τη μνήμη όλων εκείνων που ενώπιον του φόβου δε πτοήθηκαν και τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους», υπογραμμίζουν οι πρυτανικές αρχές και σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα και τονίζουν πως:

«Το Πολυτεχνείο είναι εδώ και αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο ελπίδας και μας υπενθυμίζει ότι ένας καλύτερος κόσμος δε χαρίζεται, αλλά διεκδικείται», έστειλαν το μήνυμα.

©Typologos.com 2023