H ενημέρωση και η προετοιμασία για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση
Αποτέλεσε το αντικείμενο
του εκπαιδευτικού διημέρου
του ΣΕΠΒΕ
Η ενημέρωση και η προετοιμασία των συμμετεχόντων για την 4η βιομηχανική επανάσταση ήταν ο στόχος του διημέρου δράσεων και εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκε από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στις 23 -24 Οκτωβρίου 2023 στις εγκαταστάσεις του δευτέρου στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.
Το διήμερο
δράσεων και εκπαίδευσης
Το πρόγραμμα του διημέροθ δράσεων και εκπαίδευσης περιλάμβανε:
👨💻Τη παρακολούθηση διάφορων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων σχετικά με την 4η βιομηχανική επανάσταση.
👨💻Την υλοποίηση επιτόπιων εκπαιδευτικών επισκέψεων των συμμετεχόντων σε επιχειρήσεις πληροφορικής.
👨💻Τη πραγματοποίηση εκδηλώσεων δικτύωσης και ενημέρωσης των συμμετεχόντων σχετικά με το έργο «4th Industrial Revolution».
Εξειδικευμένα σεμινάρια
Στα εξειδικευμένα σεμινάρια μίλησαν ειδικοί, οι οποίοι και οι οποίες παρουσίασαν τις εξής θεματικές ενότητες:
1.
Τεχνολογίες και μέθοδοι που διαμόρφωσαν την 4η βιομηχανική επανάσταση (Δρ. Μαρίγια Γιάνκοβιτς – ΕΚΕΤΑ).
2.
Η οικονομία του διανοητικού κεφαλαίου και οι προσωπικές δεξιότητες (κ. Πέτρος Σίμος – I4ByDesign).
3.
Το βιομηχανικό ΙοΤ και οι δυνατότητές του (κ. Πετρος Ιακώβου – I4byDesign).
4.
Σχεδίαση, ανάπτυξη και προσομοίωση των γραμμών παραγωγής με την εισαγωγή των ρομποτικών συστημάτων (κ. Χρήστος Παπαδόπουλος – I4byDesign).
5.
Η προσθετική κατασκευή στη βιομηχανία 4.0 (κ. Ιωάννης Νατσιός – I4byDesign).
6.
Το επιχειρηματικό τοπίο στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας-Βουλγαρίας και οι κυρίαρχοι οικονομικοί τομείς στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία (κα Ελένη Φελέκη – ΣΕΠΒΕ).
7.
Ανάλυση SWOT και ανάλυση TOWS (κα Ελένη Φελέκη – ΣΕΠΒΕ).
8.
Μεθοδολογία και αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την ετοιμότητα και την ωριμότητα των ΜΜΕ της διασυνοριακής περιοχής να υιοθετήσουν τις έννοιες του Industry 4.0 και τις υποκείμενες τεχνολογίες (κα Ελένη Φελέκη – ΣΕΠΒΕ).
9.
Ευκαιρίες ανάπτυξης για το οικοσύστημα των ΜΜΕ στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και τα προγράμματα και οι πρωτοβουλίες που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις ΜΜΕ (κ. Μάρκος Τσιμίνο – ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ)
10.
Η πρωτοβουλία «Open Innovation Challenge» του κέντρου ικανοτήτων «i4byDesign» (κ. Πέτρος Σίμος – I4byDesign).
11.
Το προϊόν «TechReadiness» για τις Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (κ. Μανόλης Χατζηγιάννης – SPIRA).
2 επιτόπιες επισκέψεις
Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών πραγματοποιήθηκαν ισάριθμες επιτόπιες επισκέψεις στα παραγωγικά σχήματα της Θεσσαλονίκης «I4ByDesign Competence Center» και «YSOFT ΑΕ», τα οποία αξιοποιούν τις προηγμένες τεχνολογίες και προάγουν τη καινοτομία. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πλήρως για την οργάνωση αυτών των επιχειρήσεων.
Ακόμη, γνώρισαν από κοντά τα χαρακτηριστικά και τις διαδικασίες λειτουργίας των συγκεκριμένων εταιρειών.
Κύρια επιδίωξη των ξεναγήσεων ήταν η ανταλλαγή διάφορων γνώσεων και εμπειριών σχετικά με τις καινοτόμες διεργασίες και τις νέες μεθόδους που εφαρμόζονται, εκ μέρους των δύο αυτών επιχειρήσεων, στους τομείς του σχεδιασμού, καθώς και της παραγωγής προϊόντων ή των υπηρεσιών.
Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν 2 εκδηλώσεις δικτύωσης και ενημέρωσης των συμμετεχόντων για το έργο «4th Industrial Revolution».
Το έργο
«4th Industrial Revolution»
Το έργο «4th Industrial Revolution» αποσκοπεί στη προετοιμασία και στην ενεργοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενόψει των σημαντικών μεταβολών, που θα σημειωθούν στους τομείς της αυτοματοποίησης και της ανταλλαγής δεδομένων στις τεχνολογίες παραγωγής.
Η υλοποίηση του έργου έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας με τίτλο: «Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020», ενώ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εθνικούς πόρους των δύο γειτονικών χωρών.
Το όλο έργο καλείται να υπηρετήσει τη προώθηση της επιχειρηματικότητας.
Με αυτό το τρόπο το όλο έργο θα διευκολύνει την οικονομική αξιοποίηση νέων ιδεών και θα ενθαρρύνει την ίδρυση νέων οικονομικών μονάδων, καθώς και θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων.
Οι στόχοι του έργου
Οι στόχοι του έργου είναι οι εξής:
🔴Ο προσδιορισμός και η ανάλυση των ευκαιριών ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εν μέσω των μεγάλων οικονομικών και των κοινωνικών αλλαγών που ήδη συντελούνται.
🔴Η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμες και πιο κατάλληλα προσαρμοσμένες στο νέο περιβάλλον.
🔴Η περιγραφή και η ανάλυση των σημαντικότερων τεχνολογικών ανακαλύψεων που συνθέτουν σήμερα την 4η βιομηχανική επανάσταση.
🔴Ο προσδιορισμός των τομέων και των ευκαιριών ανάπτυξης στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
🔴Η ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τη διοργάνωση- εκτός όλων των άλλων- κι ενός διήμερου φόρουμ με τίτλο «4η Βιομηχανική Επανάσταση» και το οποίο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.
©Typologos.com 2023