Εορτή Προφήτη Ιωνά

Επιμέλεια: Ιωάννα Βασιλειάδου

jpeg-optimizer-eorti-profitou-iona

Η Γιορτή του Προφήτη Ιωνά είναι στις 21 Σεπτεμβρίου.Φωτογραφία από Igor Link από το Pixabay 

Η Γιορτή του Προφήτη Ιωνά είναι στις 21 Σεπτεμβρίου.Ο Προφήτης Ιωνάς πορεύτηκε στα χρόνια των βασιλέων Αμασίου και Ιεροβοάμ.

Πατέρας του, ήταν ο Αμαθί .Καταγόταν από τη Γεχθοφέρ, της φυλής Ζαβουλών.

Μετά από τη Θεία παρότρυνση μετέβη ο Ιωνάς στον Ιεροβοάμ και τον προέτρεψε να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον άρχοντα της Συρίας.Ήταν ένας πόλεμος που επέβη νικηφόρος για το Ισραήλ, που επανάφερε τα σύνορα της χώρας.

Ο πέμπτος από τους μικρούς προφήτες

Ο Ιωνάς συγκαταλέγεται πέμπτος ανάμεσα στους μικρούς προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.

Αναφέρεται, δε, στο ομότιτλο βιβλίο από το οποίο αναγνωρίστηκε από τους πάντες εξαιτίας της ιερής δραματικότητας, που το διέκρινε.

Η Θεία Εντολή

Ο Κύριος του έδωσε εντολή να μεταβεί και στη Νινευή,όπου επικρατούσαν περιττοί καλλωπισμοί ή διεξάγονταν όργια.Του είπε να πραγματοποιήσει κήρυγμα στη Νινευή και να εξαγγείλει την προφητεία της καταστροφής της.

Εντούτοις, ο Ιωνάς θέλησε να παρακούσει το Θεό κι επιζήτησε να μεταβεί σε μια ετέρα πόλη, που λεγόταν Θαρσείς. Απόπλευσε μ’ ένα πλοίο,αλλά εντός της θαλάσσης ξέσπασε τρανή τρικυμία.

Οι επιβαίνοντες κι οι ναυτικοί πραγματοποίησαν κλήρο, ώστε να διαπιστωθεί ποιος οφείλεται για τη μεγάλη μπόρα,που ξέσπασε.

Ο κλήρος έπεσε στον Ιωνά,ο οποίος είχε παραβεί την εντολή.

 Έτσι,τον ανέτρεψαν μέσα στα κύματα και γαλήνεψε η θάλασσα.

jpeg-optimizer-eorti-profitou-iona-two

Ο Ιωνάς συγκαταλέγεται πέμπτος ανάμεσα στους μικρούς προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.Φωτογραφία από Tom από το Pixabay 

Το κήρυγμα στη Νινευή

Κατόπιν,ένα μεγάλο κήτος κατάπιε τον Ιωνά, αλλά δεν τον έφαγε.Ύστερα,από τρία ημερόνυχτα τον άφησε σώο το κήτος στη ξηρά.

Ο Ιωνάς κατάλαβε το λάθος του και μετέβη στη Νινευή, όπου κήρυξε τα Θεία λόγια.

Η 4ήμερη νηστεία

Οι κάτοικοι της πόλης πίστεψαν στην προφητεία,πραγματοποίησαν 40ήμερη νηστεία εκδηλώνοντας τη μετάνοιά τους. Η πόλη δεν καταστράφηκε, επειδή η μετάνοια φέρει την αγαθότητα του Θεού επάνω από τη δικαιοσύνη Του.

Ο Προφήτης Ιωνάς παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο πλησίον της βελανιδιάς της Δεβόρας στη γη Σαραάρ κι ενταφιάστηκε εντός σπηλαίου. Άλλα συμβάντα της πορείας του Προφήτη εξιστορούνται στην Παλαιά Διαθήκη.

©Typologos.com 2022